معرفی رشته مهندسی کامپیوتر
رشته مهندسی کامپیوتر یکی از بهترین و پرطرفدارترین رشتههای دانشگاهی در حوزه مهندسی شناخته میشود. بسیاری از افراد که در کنکور ریاضی و فیزیک رتبه قابل توجهی دریافت کردهاند، وارد رشته مهندسی کامپیوتر میشوند. فارغ التحصیلان این رشته میتوانند در زمینههای مختلف مانند طراحی و ساخت سایتها، راهاندازی دستگاهها، مجموعههای سختافزاری، نرمافزار، عیب یابی و تعمیر این لوازم مشغول به کار شوند.
به طور کلی، این رشته اهمیت خیلی زیادی در صنعت و زمینههای شغلی مختلف دارد.
به همین دلیل چالشهای پیدا کردن کار برای فارغ التحصیلان رشته مهندسی کامپیوتر نسبتاً پایینتر است. با این حال، همچنان کسانی که قصد تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر را نیز دارند، باید دانش تخصصی و اطلاعات زیادی داشته باشند تا بتوانند با ارائه بهترین سطح از دانش، کارایی خود را در مراکز مختلف نشان دهند.
در ادامه، ما به صورت مفصل به معرفی رشته مهندسی کامپیوتر میپردازیم و برای شما توضیح میدهیم که این رشته چه شرایطی در ایران و خارج از کشور دارد و زیر شاخههای آن شامل مواردی میشوند.
تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر
مهمترین موضوعی که با تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر یاد میگیرید، دریافت اطلاعات کامل درباره سختافزار و نرمافزار کامپیوتر، اصول محاسبات و حتی تا حدودی مهندسی برق است. به علاوه، فارغ التحصیلان این رشته موضوعات متعدد کاربردی را یاد میگیرند که برخی از آنها شامل مواردی مانند محاسبات ابری، الگوریتمهای کاربردی و سایر موارد این چنینی هستند
با تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر، دانشجویان نحوه تحلیل داده، آنالیز، طراحی و راهاندازی رباتها و ابر کامپیوترها را یاد خواهند گرفت. به طور کلی، این رشته با رشتههای یگر نیز ترکیب میشود و فارغ التحصیلان آن میتوانند در زمینههای شغلی متعددی کار خود را پیدا کنند.
به طور کلی، درسهای رشته کامپیوتر بسیار گسترده و پیچیده هستند و به همین دلیل هم برنامه تحصیلی این رشته نسبت به سایر رشتهها منعطفتر است و هم بخش قابل توجهی از دروس این رشته اختیاری و بخش دیگر که تخصصیتر هستند، به صورت اجباری ارائه میشوند و دانشجویان باید حتماً آنها را بگذرانند.
کسانی که در رشته مهندسی کامپیوتر فارغ التحصیل میشوند، تواناییهای قابل توجهی برای تولید و راهاندازی نرمافزارها و سختافزارهای مختلف دارند. یکی از مهمترین کارهایی که فارغ التحصیلان این رشته انجام میدهند، طراحی سایت و اپلیکیشنهای مختلف است که بازار کار خیلی خوبی هم در ایران هم در خارج از کشور دارد.
- بخوانید
رشته مهندسی کامپیوتر برای چه کسانی مناسب است؟
زمانی که درباره رشته مهندسی کامپیوتر و مزایای آن صحبت میکنیم، ممکن است خیلی از افراد برای رفتن به سمت این رشته دچار وسوسه شوند. با این حال، افراد قبل از انتخاب این رشته باید مطمئن شوند که آیا گزینه مناسبی برای مهندسی کامپیوتر هستند یا خیر.
این رشته برای کسانی مناسب است که کار کردن با کامپیوتر و سیستمهای نرمافزاری را دوست دارند. علاقهمندان این رشته باید اطلاعات پایهای قدرتمندی درباره دروس ریاضی در دبیرستان داشته باشند و با یادگیری دروس دیگر در دانشگاه، بتوانند همچنان خود را بهروز و آپدیت نگه دارند. به همین دلیل کسانی که به رشته مهندسی کامپیوتر علاقه دارند و میخواهند این رشته را در دانشگاه انتخاب کنند، باید اشتیاق خیلی زیادی داشته باشند و اطلاعات جدیدی از معتبرترین منابع را به دست بیاورند.
اگرچه رشته مهندسی کامپیوتر سختیهای قابل توجهی دارد، اما اگر افراد به آن علاقه داشته باشند و با استمرار درسهای خود را بخوانند، به احتمال خیلی زیاد میتوانند این سختیها را پشت سر بگذارنند. از این رو، کسانی که به این رشته علاقه زیادی ندارند و نمیتوانند استمرار داشته باشند، بهتر است به سراغ مهندسی کامپیوتر نروند. مثلاً کسی که حوزه برنامه نویسی را در کامپیوتر انتخاب میکند، باید به صورت مداوم موضوعات مختلف را تجزیه و تحلیل کند و اطلاعات جدیدی را فرا بگیرد.
از طرف دیگر، کسانی که وارد رشته مهندسی کامپیوتر در حوزه سختافزار میشوند، باید به کنترل و طراحی دستگاههای کامپیوتری و سختافزاری علاقه داشته باشند. همچنین داشتن استعداد برای یادگیری دروس ریاضی و پشتکار، از دیگر عواملی هستند که افراد باید موقع انتخاب رشته مهندسی کامپیوتر به آنها توجه نمایند.
گرایشها و زیر شاخههای رشته مهندسی کامپیوتر
گرایش های رشته مهندسی کامپیوتر در مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری با یکدیگر تفاوت دارند. اما به طور کلی، شما میتوانید بسته به بازار کاری، علاقه و شرایط خود، یکی از این گرایشها را انتخاب کرده و از همان ابتدای کار، مسیر آینده خود را مشخص نمایید.
در این قسمت، ما گرایشهای رشته مهندسی کامپیوتر برای هر یک از مقاطع تحصیلی مختلف را به شما معرفی میکنیم و توضیح میدهیم که در هر یک از این مقاطع میتوانید کدام یک از گرایشهای تحصیلی را برای ادامه تحصیل خود انتخاب کنید.
- فرصت طلایی
گرایشهای رشته مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی
1- مهندسی کامپیوتر
دروس این شاخه از رشته مهندسی کامپیوتر تا حد خیلی زیادی به موضوعات سختافزاری و نرمافزاری دادهها و اطلاعات کامپیوتری میپردازد. رشته مهندسی کامپیوتر نسبت به علوم کامپیوتر کاربردهای بیشتری دارد و به صورت عملی، دانشجویان را مجبور به انجام کارهای مختلف میکند.
2- علوم کامپیوتر
اگرچه ممکن است خیلی از افراد این دو رشته را با یکدیگر اشتباه بگیرند، اما علوم کامپیوتر به طور کامل با مهندسی کامپیوتر متفاوت است. در رشتههای علوم کامپیوتر، دانشجویان با استفاده از ریاضی و منطق، به بررسی و تجزیه و تحلیل دادهها میپردازند. در این رشته از روشهای سریع و کاربردی برای رسیدن به بهترین و منطقیترین جواب در بازه زمانی کوتاه استفاده میشود. به طور خلاصه، میتوان گفت رشته مهندسی کامپیوتر، عملی و رشته علوم کامپیوتر به بررسی موضوعات تئوری میپردازد.
زیر شاخههای رشته مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد
بعد از این که دانشجویان مقطع کارشناسی خود را به اتمام رساندند، باید یکی از زیر شاخههای جدید رشته مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد را نیز انتخاب کنند. در قسمت پایین برخی از بهترین و پرطرفدارترین گرایشهای کامپیوتر برای مقطع کارشناسی ارشد را نام میبریم. بهتر است برای انتخاب هر یک از این رشتهها، با افراد متخصص و آگاه مشورت کنید تا مطمئن شوید که کدام یک از آنها بازار شغلی بهتری دارند.
- مهندسی نرمافزار
- معماری کامپیوتر
- علوم کامپیوتر
- بیوانفورماتیک
- مهندسی فناوری اطلاعات و IT
- الگوریتم و محاسبات
هوش مصنوعی
گرایشهای مهندسی کامپیوتر در مقطع دکتری
در آخر، در مقطع دکتری نیز چند گرایش برای رشته مهندسی کامپیوتر در اختیار شما قرار میگیرند که میتوانید بر اساس گرایش خود در مقاطع قبلی، یکی از آنها را انتخاب نمایید.
- نرمافزار
- معماری سیستمهای کامپیوتری
مهندسی کامپیوتر با 4 گرایش شبکه، معماری کامپیوتر، رمافزار و هوش و رباتیکز
دروس رشته مهندسی کامپیوتر
برای این که رشته مهندسی کامپیوتر را بگذرانید، باید دروس متعددی را پشت سر بگذارید که البته برخی از این دروس اهمیت خیلی بیشتری در این رشته دارند. دروس این رشته در دستههای مختلفی قرار میگیرند که برخی از آنها عمومی، برخی تخصصی، برخی پایه و اصلی هستند. آخرین نوع از دروس این رشته نیز در فهرست دروس اختیاری قرار میگیرند.
دروس عمومی رشته کامپیوتر با سایر رشتهها مشترک بوده و افراد میتوانند در کلاسهای مشترک با سایر رشتهها شرکت کنند. مطمئناً دروس تخصصی که به حوزه کامپیوتر و داده مربوط میشوند، اهمیت بیشتری در این حوزه دارند. در ادامه، برخی از پراهمیتترین و مهمترین دروس رشته کامپیوتر را به شما معرفی میکنیم که باید بهصورت اجباری حتماً همه آنها را بگذرانید.
- ریاضی ۱
- مدارهای منطقی
- برنامه نویسی کامپیوتر
- ساختمان داده
- مهندسی نرمافزار
- طراحی الگوریتم
- هوش مصنوعی
- مهندسی اینترنت
- سیستمهای عامل
- شبکههای کامپیوتری
- پایگاه داده
- الکترونیک دیجیتال
- مدارهای الکترونیک
- معماری
- سیگنالها و سیستمها
- الکترونیک دیجیتال
- آمار و احتمال
- نظریه اتومات و زبانها
- آنالیز عددی
- طراحی و تحلیل الگوریتم
تحصیلات تکمیلی در رشته مهندسی کامپیوتر
همان طور که پیش از این نیز گفتیم، علاقهمندان به رشته مهندسی کامپیوتر میتوانند بعد از این که دوره کارشناسی خود را در یکی از حوزههای مهندسی کامپیوتر یا علوم کامپیوتر به اتمام رساندند، وارد مقطع کارشناسی ارشد شوند و تحصیلات تکمیلی خود را به پایان برسانند.
بهترین و مقرون به صرفهترین روش برای ورود به رشته مهندسی کامپیوتر و علاقهمندان به این حوزه در مقطع کارشناسی ارشد و تحصیلات تکمیلی، از طریق ثبت نام کردن در کنکور کارشناسی ارشد است.
شاید برای شما جالب باشد که بدانید کسانی که به رشته مهندسی کامپیوتر علاقه داشته و به هر دلیل نتوانستهاند آن را بگذرانند، میتوانند در کنکور کارشناسی ارشد شرکت کرده و در صورت قبولی، تحصیلات تکمیلی خود را در این رشته ادامه دهند.
برای انتخاب رشته مهندسی کامپیوتر در بهترین دانشگاههای دولتی کلیک کن
واحدهای درسی رشته مهندسی کامپیوتر
یکی از موضوعات مهمی که باید درباره معرفی رشته مهندسی کامپیوتر بدانید، تعداد واحدهای درسی، تعداد ترمها و سایر اطلاعات اینچنینی است. با کسب اطلاعات درباره این موضوعات در رشته مهندسی کامپیوتر، بهتر میتوانید خود را برای تحصیل در این رشته آماده کنید.
بر اساس برنامه درسی که وزارت علوم برای رشته مهندسی کامپیوتر ارائه کرده است، میتوان متوجه شد که مانند اغلب رشتهها، مدت زمان تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی ۴ سال، یعنی ۸ ترم است. دانشجویانی که قصد تحصیل در مقطع کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر را دارند، باید نهایتاً در بازه زمانی ۶ ساله تحصیلات خود را به اتمام برسانند. اگر برخی دانشجویان به هر دلیلی نتوانند در این بازه زمانی ۶ ساله، ۸ ترم و تعداد واحدهای درسی خود را به اتمام برسانند، از دانشگاه اخراج میشوند.
هر دانشجو در هر نیم سال یا یک ترم تحصیلی، باید حداقل ۱۲ و حداکثر ۲۰ واحد را بگذراند. البته اگر دانشجویی میانگین معدل ۱۷ به بالا را داشته باشد، میتواند با مشورت با مدیر گروه، در نیم سال تحصیلی بعدی خود حداکثر ۲۴ واحد را پاس کند. در این قسمت، تعداد واحدهای درسی رشته مهندسی کامپیوتر را نیز توضیح میدهیم.
- دروس عمومی: ۲۲ واحد مشترک بین رشتههای مختلف
- دروس پایه: ین دروس در فهرست مهمترین دروس رشته مهندسی کامپیوتر قرار میگیرند و ریاضی ۱ یکی از اصلیترین آنهاست. دانشجویان باید ۱۹ واحد از دروس پایه را بگذرانند.
- دروس اصلی: اهمیت این دروس در مقطع کارشناسی ارشد خیلی بیشتر است.
- دروس تخصصی: گذراندن حداقل ۷ درس از دروس تخصصی اجباری است. تعداد واحدهای دروس اصلی و تخصصی در کنار یکدیگر، ۶۷ واحد است.
- دروس اختیاری: شما باید حداقل ۲9 واحد از دروس اختیاری که شامل دروس آزمایشگاهی و ملی میشوند را بگذرانید.
در مجموع، تعداد واحدهای رشته مهندسی کامپیوتر برای مقطع کارشناسی، حداقل ۱۴۰ واحد است که دانشجویان باید نمره قبولی در همه این دروس را بگیرند تا بتوانند وارد مقطع بعدی، یعنی کارشناسی ارشد شوند.
- بخوانید
بازار شغلی رشته مهندسی کامپیوتر
یکی دیگر از سوالات خیلی مهمی که بسیاری از فارغ التحصیلان رشته مهندسی کامپیوتر میپرسند، درباره بازار شغلی این رشته در آینده آنها است. خوشبختانه از آنجا که رشته مهندسی کامپیوتر در زمینههای شغلی متعددی اهمیت دارد، فارغ التحصیلان این رشته به احتمال خیلی زیاد میتوانند بعد از دریافت مدرک فارغ التحصیلی خود، در مشاغل مختلفی مشغول به کار شوند.
البته توجه داشته باشید که داشتن مهارتهای تخصصی و حرفهای در این زمینه، اهمیت خیلی بیشتری نسبت به داشتن مدرک به تنهایی دارد. به عبارت دیگر، داشتن مدرک فارغ التحصیلی در رشته مهندسی کامپیوتر نمیتواند به تنهایی باعث تضمین کار شما در آینده شود.
از این رو، فارغ التحصیلان این رشته باید در عین داشتن مهارتهای تخصصی و حرفهای، در زمینه کاری خود به طور کامل آموزش دیده باشند. به علاوه، داشتن رزومه قوی و فن بیان عالی موقع مصاحبه کاری، میتواند تاثیر قابل توجهی در پیدا کردن کار داشته باشد.
به طور کلی، اگر یک مهندس کامپیوتر با تخصص و مهارت کافی برای پیدا کردن شغل تلاش کند، به هیچ عنوان بیکار نخواهد بود. تحقیقات نشان داده که نه تنها در ایران، حتی در خارج از کشور نیز مهندسی کامپیوتر یکی از امنترین مشاغل از نظر پیدا کردن شغل به شمار میآید. به طوری که در رشتههای مهندسی، پرتقاضاترین شغل شناخته میشود و به همین علت هم بسیاری از افراد به سمت این رشته روی میآورند.
اما همین تقاضای زیاد برای ورود به رشته مهندسی کامپیوتر، باعث شده که کمی پیدا کردن شغل برای برخی از افراد دشوار باشد. از این رو، دانشجویان باید در کنار دروس دانشگاهی، تخصص و مهارتهای دیگری را نیز به خود اضافه کنند تا با رزومه قوی وارد بازار کار شوند.
شغلهای پرطرفدار رشته مهندسی کامپیوتر
پیش از این گفتیم که رشته مهندسی کامپیوتر شغلهای قابل توجهی دارد و افرادی که تخصص و مهارت کافی داشته باشند، خیلی راحتتر میتوانند شغل مورد نظر خود را پیدا کنند. از طرف دیگر، تنوع مشاغل در رشته مهندسی کامپیوتر بسیار زیاد است.
در ادامه، برخی از پرطرفدارترین و مهمترین مشاغل مربوط به رشته مهندسی کامپیوتر را به شما معرفی میکنیم که با شناخت آنها و کسب اطلاعات کافی درباره هر یک از این مشاغل، شما نیز میتوانید خود را برای این بازار کاری آماده کنید. زیرا تقریباً همیشه و در هر جایی در جهان، تقاضا برای نیروهای متخصص در این مشاغل بسیار بالا است.
1- توسعه دهنده نرمافزار
کسی که در این زمینه کاملاً حرفهای باشد، میتواند بر اساس بازار هدف خود، نرمافزارهای متعددی را طراحی و تولید نماید. برخی از مهمترین وظایف یک توسعهدهنده نرمافزار، شامل مواردی مانند تست و عیبیابی نرمافزار و بهروزرسانی نرمافزار میشوند که همه این تغییرات بر اساس نیاز کاربران و کارفرمایان انجام میگیرند.
2- مهندس سختافزار
یکی دیگر از مشاغلی که باید در معرفی رشته مهندسی کامپیوتر بشناسید، مهندسی سختافزار است که بسیاری از افرادی که زیر شاخه مهندسی سختافزار کامپیوتر را انتخاب کردهاند، میتوانند به آن مشغول شوند. همان طور که از نام آن هم میتوان متوجه شد، مهندسان این حوزه میتوانند قطعات و لوازم مورد نیاز جدید برای لوازم لپتاپ و کامپیوترها را تولید کنند.
این حوزه یکی از پولسازترین و پردرآمدترین مشاغل حوزه کامپیوتر شناخته میشود که البته در خارج از ایران اهمیت خیلی بیشتری دارد.
به علاوه، در سادهترین حالت ممکن، مهندسین سختافزار میتوانند به بررسی و رفع مشکلات سختافزاری کامپیوترها بپردازند. از آنجا که روزانه افراد خیلی زیادی برای انجام کارهای متعدد خود از لپ تاپ و کامپیوتر استفاده میکنند، مطمئناً این روش هم بازار کار خوبی دارد.
3- توسعه دهنده وب
با گسترش روزافزون علم و فناوری، کسانی که در رشته توسعه دهنده وب فعالیت میکنند نیز میتوانند کار و درآمد خیلی خوبی داشته باشند. مهمترین وظیفه توسعه دهنده وب، طراحی صفحات برای وبسایتهای مختلف و زیباسازی صفحات آن است. به علاوه، توسعه دهنده وب باید زیرساختهای وبسایت را در بهترین حالت ممکن قرار دهد و همچنین برای این که وبسایتها بتوانند خدمات و محصولات موردنظر مشتریان را بهتر به آنها ارائه دهند، به صورت مداوم وب سایتها را آپدیت و به روز نگه دارند.
4- مدیر شبکه
5- تحلیلگر داده
در آخر، پرطرفدارترین، مهمترین و پردرآمدترین شغل در سراسر جهان در حوزه رشته مهندسی کامپیوتر که اهمیت بسیار زیادی دارد، تحلیلگر داده است. تحلیلگران داده برای بررسی تکنیکال و تخصصی موضوعات مختلف، از ابزارهای بهروز و مدرن هوش مصنوعی، دادههای موجود در سازمان، نمودارها و اشکال بصری وسایل موارد اینچنینی را موردبررسی قرار داده و با تجزیه و تحلیل خود، به سازمان کمک میکنند تا تصمیمات بزرگ و راهبردی جدیدی برای رشد بهتر خود بگیرند.
تصمیماتی که تحلیلگران داده برای سازمان و شرکت میگیرند یا حداقل برای این تصمیمگیری به آنها کمک میکنند، میتوانند تاثیر بسیار زیادی در روند رشد شرکت داشته باشند. به همین دلیل تقریباً هر شرکت و سازمانی برای رشد و ارتقای خود به چندین تحلیلگر داده نیاز دارد.
حدود درآمد رشته مهندسی کامپیوتر در ایران و خارج
با توجه به اطلاعاتی که پیش از این در اختیار شما قرار دادیم، به احتمال خیلی زیاد متوجه شده باشید که به عنوان یک دانشجوی مهندسی کامپیوتر، فرصتهای شغلی متعددی پیش روی شما قرار دارند که با داشتن تخصص فقط در یکی از آنها، میتوانید درآمد بسیار زیادی داشته باشید. تنها کافی است که در یکی از این حوزهها تخصص کافی به دست بیاورید تا بعد از پیدا کردن یک شغل مناسب، مطمئن باشید که در پایان ماه درآمد بسیار خوبی به دست خواهید آورد.
در بهترین حالت، درآمد یک مهندس کامپیوتر در حوزههای مختلف میتواند به طور متوسط تقریباً ۱۴۰ هزار دلار در طول سال باشد. حتی این رقم در سال ۲۰۲۴ افزایش داشته است و کلا یکی از پردرآمدترین مشاغل در سطح جهان شناخته میشود. با این هزینه حتی در بهترین کشورهای جهان، شما میتوانید نه تنها یک زندگی بسیار خوب داشته باشید، بلکه بخش قابل توجهی از آن را نیز برای سرگرمی و رفاه خود و یا حتی پسانداز کنار بگذارید.
البته نکته بسیار مهمی که باید درباره میزان حقوق و معرفی رشته مهندسی کامپیوتر بدانید، این است که میزان توانایی و مهارتهای شما میتواند ارتباط مستقیمی با درآمدتان از این رشته داشته باشد. به این صورت که هرچه مهارتهای شما بالاتر باشد، مطمئناً میتوانید به درجات شغلی بالاتری برسید و حقوق شما نیز بیشتر میشود. در نتیجه، این درآمد به شما کمک میکند که زندگی نسبتاً خوبی داشته باشید و با دغدغه فوق العاده کمتری زندگی خود را بگذرانید.
آینده تحصیلی و شغلی رشته مهندسی کامپیوتر
در قسمتهای قبل به صورت مختصر درباره آینده تحصیلی و شغلی رشته مهندسی کامپیوتر صحبت کردیم. همان طور که گفتیم، شما میتوانید با تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر، تحصیلات تکمیلی خود را نیز به اتمام برسانید و علاوه بر کارشناسی ارشد، تا دکتری نیز ادامه دهید. البته اگر در مقطع کارشناسی ارشد هم تخصص و مهارت کافی داشته باشید، به احتمال فوقالعاده زیاد میتوانید مشاغل بسیار خوبی را در آینده پیدا کنید.
نکته دیگری که باید مد نظر قرار دهید، این است که ممکن است شرایط جغرافیایی در آینده شغلی و تحصیلی شما تاثیر بگذارد. برای مثال، این احتمال وجود دارد که در برخی مکانهای دنیا تقاضا برای برخی مشاغل مربوط به رشته مهندسی کامپیوتر بیشتر و در برخی مناطق هم کمتر باشد. اما به طور کلی، بیشتر مشاغل مهندسی کامپیوتر در سراسر جهان تقاضا دارند و حتی گاهی مواقع تقاضای این رشتهها در خارج از کشور بیشتر از داخل ایران است.
برای این که بتوانید آینده شغلی تضمین شدهای داشته باشید، باید در طول تحصیل خود، دروس تخصصی مربوط به کامپیوتر و برنامهنویسی مانند ساختمان داده، طراحی الگوریتم، پایگاه داده و برنامه نویسی را به طور کامل یاد بگیرید. همچنین برای رزومه خود، شاید مجبور شوید که در کنار دانشگاه، دورههای آموزشی دیگری را نیز بگذرانید تا تخصص خیلی بیشتری در این حوزه به دست بیاورید و سریعتر جذب بازار کار شوید.
- بخوانید
مهاجرت با رشته مهندسی کامپیوتر
یکی از مهمترین سوالاتی که خیلی از متقاضیان رشته مهندسی کامپیوتر میپرسند، این است که آیا میتوان با این رشته مهاجرت کرد؟ شرایط مهاجرت و رشته مهندسی کامپیوتر به چه صورت است؟ میزان تقاضا برای این رشته و حوزه کاری در کشورهای دیگر چقدر است؟
برای پاسخ به این سوالات، باید بگوییم که رشته مهندسی کامپیوتر در سراسر جهان جایگاه بسیار بالایی دارد و تقریباً همه دانشگاههای برتر جهان این رشته را ارائه میدهند. به همین دلیل کسانی که به این حوزه علاقه دارند میتوانند بعد از پایان تحصیلات خود در مقطع کارشناسی، برای مقطع کارشناسی ارشد در بهترین دانشگاههای جهان مشغول به تحصیل شوند. حتی خیلی از افراد برای تحصیلات تکمیلی خود در رشته مهندسی کامپیوتر یعنی مقطع دکتری به دانشگاههای خارج از کشور میروند.
از آنجا که رشته مهندسی کامپیوتر یکی از پرطرفدارترین رشتههای جهان شناخته میشود، این رشته ظرفیت نسبتا زیادی برای دانشجویان بین المللی در بهترین دانشگاههای جهان دارد. از این رو، اگر رزومه تحصیلی و مدارک کاملی داشته باشید، شانس شما برای دریافت پذیرش در این دانشگاهها بسیار زیاد است.
بورسیه تحصیلی در رشته مهندسی کامپیوتر
علاوه بر این موارد، شاید برای شما جالب باشد که بدانید شما میتوانید برای دریافت بورسیه تحصیلی نیز اقدام کنید. برای دریافت بورسیه تحصیلی در رشته مهندسی کامپیوتر باید مدارک خیلی بیشتری ارائه دهید. به عنوان مثال، داشتن برخی شرایط مانند معدل بالا، مقالات ثبت شده، مدرک زبان، شرکت در حوزههای تحقیقاتی و پژوهشی و سایر موارد اینچنینی، میتوانند تاثیر قابلتوجهی در دریافت بورسیه شما داشته باشند. اما به طور کلی، مقطع دکتری برای دریافت بورسیه تحصیلی در رشته مهندسی کامپیوتر خیلی مناسبتر است.
در این صورت، بخش قابل توجهی از هزینههای شما را دولت و دانشگاه مقصد پرداخت میکند و هزینههای شما برای تحصیل در آن کشور فوقالعاده کاهش پیدا میکند. به همین ترتیب، شما میتوانید تنها یک بلیط هواپیما بگیرید و به کشور موردنظر خود مهاجرت تحصیلی کرده و رشته مهندسی کامپیوتر را در بهترین دانشگاههای جهان بگذرانید.
تفاوت مهندسی کامپیوتر با رشته علوم کامپیوتر
همان طور که پیش از این نیز به اختصار گفتیم، رشته مهندسی کامپیوتر با علوم کامپیوتر تفاوتهای قابل توجهی دارد و نباید این دو رشته را با یکدیگر اشتباه گرفت. در ادامه، به توضیح مختصری درباره تفاوتهای این دو رشته خواهیم پرداخت برای شما توضیح میدهیم که کدام یک از این رشتهها برای شما مناسبتر هستند.
اولین و مهمترین تفاوت بین رشته مهندسی کامپیوتر (Computer Engineering) و رشته علوم کامپیوتر (Computer Science) این است که در رشته مهندسی کامپیوتر بیشتر دروس به صورت عملی و در رشته علوم کامپیوتر به صورت تئوری تدریس میشوند.
کسانی که رشته علوم کامپیوتر را انتخاب میکنند، باید در زمینههای مختلف مانند نرمافزارها، توابع کتابخانهای، کدهای جدید و زبانهای مختلف کامپیوتری اطلاعات قابل توجهی به دست بیاورند. این در حالی است که مهندسین کامپیوتر از این اطلاعات به صورت عملی استفاده میکنند و نقش بسیار مهمی در توسعه نرمافزارهای مختلف و طراحی وب دارند.
اگر بخواهیم به صورت خلاصه تفاوتهای مهم رشته علوم کامپیوتر و مهندسی کامپیوتر را بگوییم، باید اینگونه بگوییم که رشته علوم کامپیوتر بیشتر به مطالعه و بررسی روشهای حل مسئله با دقت بالا میپردازد. این در حالی است که رشته مهندسی کامپیوتر به صورت عملی این راهکارها را مورد استفاده قرار داده و در محاسبات عملی خود استفاده میکند. به همین دلیل میتوان گفت که رشته مهندسی کامپیوتر نسبت به علوم کامپیوتر کاربردهای بیشتری دارد و احتمال پیدا کردن کار بعد از فارغ التحصیلی در مهندسی کامپیوتر نیز بیشتر است. اما باز هم تاکید میکنیم که همه چیز به تخصص و مهارت خود شما بستگی دارد.
دانشگاههای معتبر مهندسی کامپیوتر
از آنجا که رشته مهندسی کامپیوتر یکی از بهترین و پرطرفدارترین رشتهها در سراسر ایران و کشورهای خارجی به شمار میآید، بسیاری از افراد علاقه قابلتوجهی برای ورود به این رشته را دارند. در این شرایط، سؤال دانشآموزان این است که چگونه میتوانند وارد دانشگاههای برتر در ایران شوند؟ اصلاً بهترین دانشگاههای ایران و خارج از کشور برای تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر کداماند؟ در ادامه، فهرستی از این دانشگاهها و نحوه ورود به آنها را برای شما توضیح میدهیم.
دانشگاههای برتر ایران در رشته مهندسی کامپیوتر
برای ورود به دانشگاههای برتر ایران به منظور تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر، روشهای مختلفی پیش روی شما قرار دارند. اما بهترین و منطقیترین روش این است که در کنکور رشته ریاضی ثبت نام کرده و بعد از درس خواندن، رتبه قابل توجهی در ن آزمون سراسری به دست بیاورید. در این صورت، میتوانید در دانشگاههای برتر ایران برای تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر آماده شوید. در ادامه، بهترین دانشگاههای ایران را که رشته مهندسی کامپیوتر را با بالاترین کیفیت ارائه میدهند، نام میبریم.
- دانشگاه صنعت شریف: این دانشگاه برای تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر، رتبه اول را در سراسر ایران دارد و حتی در سایر کشورهای خارجی نیز حرفهایی برای گفتن دارد. سطح علمی این دانشگاه در میان سایر دانشگاههای جهان بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ اعلام شده است و یکی از مشهورترین و پرطرفدارترین دانشگاههای ایران در جهان شناخته میشود. با تحصیل در دانشگاه صنعت شریف در رشته مهندسی کامپیوتر، شانس دانشجویان برای ورود به دانشگاههای معتبر جهان و دریافت بورسیههای تحصیلی نیز بیشتر میشود.
- دانشگاه تهران: دانشگاه تهران از نظر قدمت، به عنوان قدیمیترین و اولین دانشگاه ایران شناخته میشود. این دانشگاه به خاطر داشتن سطح علمی بسیار بالا و مدرک عتبر، در وزارت علوم اهمیت ویژهای دارد.
- دانشگاه امیرکبیر
- دانشگاه علم و صنعت
- دانشگاه شهید بهشتی
- دانشگاه تربیت مدرس
- دانشگاه فردوسی مشهد
- دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی
- دانشگاه صنعتی اصفهان
- دانشگاه بوعلی همدان
علاوه بر این موارد دانشگاههای دولتی دیگری نیز وجود دارند که در شهرستانهای دیگر ایران واقع شدهاند. به طور کلی، برای ورود به هر یک از این دانشگاههای دولتی باید حتماً در کنکور سراسری شرکت کرده باشید. اگرچه شما این امکان را هم دارید که بهصورت ناپیوسته از طریق کنکور کاردانی وارد رشته مهندسی کامپیوتر شوید، اما هیچ یک از دانشگاههای تاپ ایران این قابلیت را ارائه نمیدهند و برای تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر بهصورت ناپیوسته، باید به سراغ دانشگاههای نسبتاً پایینتر از نظر رتبهبندی و سطح علمی بروید.
دانشگاههای برتر خارج از کشور در رشته مهندسی کامپیوتر
- بخوانید
مطمئناً تاکنون متوجه شدهاید که در سراسر جهان به رشته مهندسی کامپیوتر اهمیت میدهند و به همین دلیل دانشگاههای برتر جهان این رشته را با کیفیت بالایی ارائه میدهند. از این رو، شما نیز میتوانید در هر دانشگاهی که بخواهید و در بهترین کشورهای جهان، رشته مهندسی کامپیوتر را بگذرانید. تنها کافی است که شرایط لازم را داشته باشید تا بتوانید نامه پذیرش دانشگاه را دریافت کنید.
در ادامه برخی از بهترین دانشگاههای جهان از نظر رتبهبندی سایت QS را به شما معرفی میکنیم که رتبهبندی بسیار خوبی در سراسر جهان دارند و به همین دلیل کامپیوتر را با کیفیت بسیار بالایی ارائه میدهند.
- دانشگاه آکسفورد
- دانشگاه هاروارد
- دانشگاه استنفورد
- دانشگاه فناوری ماساچوست
- دانشگاه کمبریج
- دانشگاه تورنتو
- دانشگاه کالیفرنیا برکلی
- دانشگاه ملی سنگاپور
- دانشگاه کالیفرنیا لس آنجلس
- دانشگاه امپریال لندن
- دانشگاه کلمبیا
- دانشگاه فناوری زوریخ
- دانشگاه تگزاس
- دانشگاه پرینستون
- دانشگاه کارنگی ملون آمریکا
کاربردهای رشته مهندسی کامپیوتر در جامعه
مطمئناً تاکنون متوجه شدهاید که رشته مهندسی کامپیوتر در سراسر جهان کاربرد دارد و در هر حوزهای که بخواهید، میتوانید مشغول به کار شوید. فارغالتحصیلان این رشته در صورت داشتن مهارت و تخصص کافی، میتوانند در سازمانها و شرکتهای متعددی کار خود را آغاز کنند و درآمد خیلی خوبی هم به دست بیاورند. در ادامه، به صورت مختصر برخی از مهمترین کاربردهای رشته مهندسی کامپیوتر در جامعه را نام میبریم و توضیح میدهیم که این رشتهها باعث شدهاند هر یک از این حوزهها تغییرات قابل توجهی داشته باشند.
- طراحی سیستم
- طراحی وب
- مهندسی تولید
- مهندسی ساخت
- مهندسی نرم افزار
- مهندسی و تعمیرکار کامپیوتر
- پژوهشگر صنعتی
- توسعه دهنده نرمافزار و سختافزار
- کارشناس شبکه کامپیوتری
- مدیر پروژه و راهاندازی نرمافزار
علاوه بر این موارد، باید بدانید که رشته مهندسی کامپیوتر در حوزههای آموزشی نیز کاربرد دارد. در این صورت شما باید تاثیرات خود را تا مقطع دکتری به پایان رسانده باشید تا بتوانید در هیئت علمی دانشگاه به عضویت در بیایید و مشغول به تدریس در دانشگاه شوید.
سختی تحصیل در مهندسی کامپیوتر
تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر علاوه بر این که میتواند خیلی لذتبخش و پردرآمد باشد، به همان اندازه نیز دشوار و طاقتفرسا است. زیرا همان طور که گفتیم، در این رشته باید دروس مربوط به ریاضی، فیزیک، کامپیوتر و نرمافزاری را بگذرانید که شاید خیلی از افراد توانایی لازم برای گذراندن این دروس را نداشته باشند.
یکی دیگر از سختیهای تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتری این است که شاید افراد بعد از فارغ التحصیلی، کار مناسب خود را پیدا نکنند. درست است که گفتیم این رشته بازار کاری نسبتاً خوبی در سراسر جهان دارد، اما اشباع شدن آن، یکی از مشکلاتی است که شاید خیلی از فارغ التحصیلان با آن مواجه شوند. به همین دلیل کسانی که نمیخواهند سختی زیادی بعد از فارغ التحصیلی در رشته مهندسی کامپیوتر به دست بیاورند، باید حتماً همزمان با تحصیل خود، دورههای آموزشی را بگذرانند و رزومه تحصیلی خود را تقویت نمایند.
در این مطلب اطلاعات کاملی درباره معرفی رشته مهندسی کامپیوتر در اختیار شما قرار دادیم و گفتیم که این رشته چه مزایا و معایبی دارد. همان طور که متوجه شدید، این رشته دارای بازار کار خوبی است و برای ادامه تحصیل در خارج از کشور نیز میتواند یکی از بهترین فرصتهای تحصیلی و شغلی شما باشد.
دانشگاههای برتر زیادی در ایران و خارج از کشور رشته مهندسی کامپیوتر را ارائه میدهند و شما میتوانید با داشتن معدل بالا و قبولی در کنکور سراسری، به این دانشگاهها راه پیدا کنید. برای کسب اطلاعات دقیقتر درباره رشته مهندسی کامپیوتر با کارشناسان ما در یاوران دانش تماس بگیرید تا بیشتر شما را راهنمایی کنند.
پاسخ به سوالات متداول شما
رشته مهندسی کامپیوتر چه دستههایی دارد؟
نوشته مهندسی کامپیوتر در دو دسته مهندسی کامپیوتر و علوم کامپیوتر ارائه میشود که هر یک از این رشتهها با یکدیگر تفاوتهایی دارند و نباید آنها را با یکدیگر به اشتباه گرفت.
زیرشاخههای مهندسی کامپیوتر چه مواردی هستند؟
پرطرفدارترین و بهترین زیرشاخههای رشته مهندسی کامپیوتر شامل مواردی مانند مهندسی کامپیوتر، مهندسی نرمافزار، طراحی سایت و وب، بیو انفورماتیک، مهندسی معماری و سایر موارد این چنینی میشوند که در این مقاله به همه آنها اشاره کردیم.
درآمد رشته مهندسی کامپیوتر چگونه است؟
کسانی که در رشته مهندسی کامپیوتر فارغ التحصیل میشوند، میتوانند در شغلهایی مشغول کار شوند که درآمد نسبتاً خوبی دارند. در کشورهای خارجی در سالهای گذشته، به صورت سالیانه درآمد یک مهندس کامپیوتر تقریباً ۱۴۰ هزار دلار محاسبه شده است که مطمئنا امسال این رقم افزایش یافته است.
آیا با رشته مهندسی کامپیوتر امکان مهاجرت وجود دارد؟
کسانی که قصد تحصیل در رشته مهندسی کامپیوتر در خارج از کشور را دارند، میتوانند با داشتن معدل بالا، مقاله، مدرک زبان و رزومه مناسب از دانشگاههای برتر جهان برای این رشته پذیرش بگیرند.