معرفی رشته حسابداری [ اطلاعات جامع از حقوق و درآمد، گرایش ها، بازارکار و ... ]
معرفی رشته حسابداری به شما کمک میکند تا بتوانید با دید وسیعتر و گستردهتری این رشته را انتخاب کنید و مطمئن شوید که آیا این رشته برای شما مناسب است یا خیر. رشته حسابداری یکی از پرطرفدارترین رشتههایی است که خیلی از افراد آن را برای تحصیل در دانشگاه انتخاب میکنند. نکته جالب توجه درباره این رشته این است که احتیاجی به پیش نیاز خاصی ندارد و داوطلبان در شاخههای نظری مختلف تجربی، ریاضی فیزیک و علوم انسانی خیلی راحت میتوانند در رشته حسابداری مشغول به تحصیل شوند.
این رشته با اعداد و ارقام و سر و کار دارد و با گذراندن دورههای آن، دانشجویان یاد میگیرند که چگونه باید اطلاعات مالی را ثبت و ذخیره کنند. همچنین آموزش تجزیه و تحلیل دادهها نیز به حسابداران داده میشود. رشته حسابداری برای تنظیم سلامت مالی هر کشور، ارزیابی بدهیها و داراییهای هر کشور، اهمیت بسیار زیادی دارد. به همین دلیل حسابداران در کشور ما نیز جایگاه قابل توجهی کسب کردهاند.
تحصیل در رشته حسابداری
علاقهمندان به رشته حسابداری میتوانند این رشته را در مقاطع تحصیلی مختلف انتخاب کنند. به عنوان مثال، بسیاری از دانشآموزان ترجیح میدهند که در هنرستان به جای گذراندن دروس نظری در رشتههایی مانند تجربی، ریاضی فیزیک یا انسانی، در همان هنرستان نیز رشته حسابداری را بگذرانند. در این شرایط، آنها میتوانند آمادگی خیلی بیشتری برای ورود به دانشگاه در این رشته داشته باشند.
زمانی که دانش آموزان در هنرستان مشغول به تحصیل در رشته حسابداری هستند، تمام دروس تخصصی و عمومی را فرا میگیرند و میتوانند اطلاعات کاملی درباره رشته حسابداری در آینده نیز به دست بیاورند. بعد از این که در مقطع دبیرستان یا متوسطه نوبت دوم تمام دروس حسابداری را با موفقیت به اتمام رساندید و نمره قبولی در آنها گرفتید، میتوانید از طریق کنکور، وارد دانشگاه شوید.
تحصیل رشته حسابداری در دانشگاه پیام نور
رشته حسابداری در دانشگاه نیز در تمام مقاطع تحصیلی از کارشناسی، کارشناسی ارشد تا دکتری ادامه دارد. بیشتر مواقع انواع دانشگاههای دولتی، غیرانتفاعی، آزاد و پیام نور رشته حسابداری را در بر میگیرند و متقاضیان میتوانند بر اساس شرایط خود، در یکی از این دانشگاهها مشغول به تحصیل در رشته حسابداری شوند.
نکته جالب توجه درباره معرفی رشته حسابداری این است که برخی از متقاضیان که با آزمون سراسری نتوانستند در این رشته قبول شوند، میتوانند بدون آزمون در دانشگاههای پیام نور و غیر انتفاعی و یا دانشگاههای آزاد رشته حسابداری را بگذرانند. در این شرایط، سوابق تحصیلی دانشجویان ملاک اصلی قرار گرفته میشود و سپس او میتواند از طریق سامانه سنجش ثبت نام کرده و بعد از پرداخت شهریه، در رشته حسابداری برای مقطع کاردانی و یا کارشناسی درس بخواند.
در دانشگاه پیام نور و غیرانتفاعی رشته حسابداری به صورت ناپیوسته ارائه میشود و افراد میتوانند بعد از گذراندن دو سال از تحصیل در این رشته، مدرک کاردانی خود را دریافت کنند. پس اگر بخواهند ادامه تحصیل دهند، میتوانند برای مقطع کارشناسی نیز ثبت نام کرده و به صورت ناپیوسته، مدرک کارشناسی خود در رشته حسابداری را بگیرند.
در دانشگاه آزاد اسلامی نیز در هر دو مقطع کاردانی و کارشناسی امکان ثبت نام بدون کنکور وجود دارد.
- بخوانید
علاقهمندان به این رشته میتوانند در دو نوبت در سال، یعنی در ماههای مهر و بهمن برای ثبت نام در رشته حسابداری در دانشگاه پیام نور ، غیرانتفاعی و دانشگاه آزاد اقدام کنند. برای ثبت نام در این رشته در دانشگاه پیام نور هم باید در سایت سنجش، دفترچه راهنمای بدون کنکور را دریافت کرده و تمام اطلاعات آنها را مطالعه کنند. سپس کدهای رشته مربوط به رشته حسابداری را استخراج کرده و آنها را انتخاب کنند. بعد از تایید این مراحل، شماره پرونده و کد رهگیری خود را بنویسند تا موقع اعلام نتیجه، بتوانند متوجه شوند که آیا امکان ورود به دانشگاه پیام نور را دارند یا خیر.
تحصیلات تکمیلی رشته حسابداری
منظور از تحصیلات تکمیلی، دورههای کارشناسی ارشد و دکتری است که بسته به گرایش فرد، میتواند مدت زمان متفاوتی داشته باشد. اما بیشتر مواقع مدت زمان طول دوره تحصیلات تکمیلی در رشته حسابداری تقریباً ۳ سال است و این سه سال به دو دوره آموزشی و پژوهشی دستهبندی میشود.
در مرحله آموزشی حسابداری، تمام دروس مورد نیاز درباره رشته حسابداری به دانشجو ارائه میشود و او میتواند اطلاعات پایه و اصولی این رشته را فرا بگیرد. بعد از ورود به مرحله پژوهشی، فرد باید توانایی شرکت در کارهای پژوهشی را داشته باشد تا بتواند بعد از انجام این پژوهش و تحقیقات، مدرک فارغالتحصیلی خود را دریافت کند. بخش قابل توجهی از از مرحله پژوهشی در تحصیلات تکمیلی رشته حسابداری، مربوط به مقطع دکترا است.
زیر شاخهها و گرایشهای مختلف رشته حسابداری
بعد از این که شما به طور کامل معرفی رشته حسابداری را گذراندید و آن را شناختید، در دوره کارشناسی باید مدرک فارغالتحصیلی خود را در رشته حسابداری به دست بیاورید تا بتوانید وارد تحصیلات تکمیلی شوید. در مقطع کارشناسی ارشد نیز این رشته به گرایشها و زیر شاخههای مختلفی تقسیم میشود که شما باید بر اساس شرایط بازار و وضعیت خود، یکی از آنها را انتخاب کنید. در ادامه، هر یک از گرایشهای رشته حسابداری آورده شدند که میتوانید با استفاده از آنها، تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی ارشد ادامه دهید.
رشته حسابداری
اولین و مهمترین گرایش رشته حسابداری، خود رشته حسابداری در مقطع کارشناسی ارشد است که طرفداران بسیار زیادی دارد. در این رشته تمام امور مالی و اقتصاد سازمانها و شرکتهای مختلف مورد بررسی قرار میگیرند و فارغ التحصیلان، به عنوان حسابداران حرفهای شناخته میشوند که میتوانند گزارشهای مالی را تهیه و جمعآوری کرده و بر اساس اقتصاد هر سازمان، آنها را طبقهبندی کنند. پس میتوان گفت که اولین رشتهای که خیلی از افراد در مقطع کارشناسی ارشد آن را انتخاب میکنند، رشته حسابداری است.
رشته حسابداری مدیریت
همان طور که از نام آن هم مشخص است، این رشته به افراد این امکان را میدهد که بتوانند در منصب مدیریتی یا نزدیک به آن در رشته حسابداری مشغول به فعالیت شوند. با استفاده از رشته حسابداری مدیریتی، مدیران سازمانهای مختلف میتوانند بهتر از استراتژیهای اقتصادی برای شرکت خود استفاده کنند و تصمیمات بهتری برای رشد شرکت خود بگیرند.
فارغالتحصیلان رشته حسابداری مدیریتی میتوانند در منسبهای مختلفی مانند هیئت مدیره، مدیرعامل یا حتی مشاورین مدیریت در کنار مدیران ارشد مشغول به فعالیت شوند. کسانی که در این رشته فارغ التحصیل میشوند علاوه بر دروس رشته حسابداری، اطلاعات بسیار زیادی در زمینه اقتصاد نیز به دست میآورند.
رشته حسابرسی
یکی دیگر از گرایشهایی که در معرفی رشته حسابداری مشاهده میکنیم، رشته حسابرسی است. در این زیر شاخه، افراد میتوانند حسابهای حسابداران خود را به طور کامل مورد بررسی قرار داده و آنها را کنترل کنند. به فارغالتحصیلان گرایش حسابرسی، حسابرس گفته میشود که میتوانند با زمانها و دفاتر شرکتهای مختلف همکاری داشته باشند. حسابرسان وظیفه بسیار مهم و اساسی در تعیین میزان صحت گزارشات مالی دارند و از بروز کلاهبرداری تا حد زیادی جلوگیری میکنند.
زیر شاخه حسابداری عمومی
زیرشاخه حسابداری عمومی در مقطع کارشناسی ارشد این حوزه کمی جدید است فارغ التحصیلان این گرایش، میتوانند در بخشهای دولتی و عمومی یا فضای اقتصادی سازمانهای مختلف مشغول به کار شوند. از طرف دیگر، خود این گرایش نیز شامل زیر شاخههای مختلفی میشود که متقاضیان میتوانند از طریق یکی از این زیرشاخهها، مقطع دکترا را نیز به اتمام برسانند. گرایشهای زیر شاخه حسابداری عمومی را در قسمت پایین به صورت مختصر معرفی میکنیم.
حسابداری مدیریت
منظور از حسابداری مدیریت، این نیست که متقاضیان فقط نحوه مدیریت هزینههای شرکت را یاد گیرند. در مقابل، آنها میتوانند دادههای مختلف شرکت و سازمانها مانند میزان تولید محصولات، هزینه اجرای تولید، قیمت پایانی محصولات، قیمت فروش، خدمات و انواع دادههای حسابداری مختلف را مورد بررسی قرار داده و به یک جمعبندی کلی از آنها برسند و این اطلاعات را در اختیار مدیران سطح بالای خود قرار دهند. به طور کلی، در رشته حسابداری مدیریت فرد یاد میگیرد که چگونه باید هزینههای شرکتها و سازمانهای مختلف را مدیریت کرد.
حسابداری مالی
در زیر شاخه حسابداری مالی که تحت گرایش حسابداری عمومی است، افراد یاد میگیرند که چگونه باید صورت حسابهای مالی را آماده کرده و آنها را تکمیل کنند. این صورتحسابها اهمیت بسیار زیادی در سازمانهای مختلف دارند و نشان دهنده گزارش و دادههای مالی هستند که از طریق آنها، میتوان سود و ضرر و زیان سازمان را به طور کامل مشخص کرد و مطمئن شد که آیا این سازمان روند رشد صعودی دارد یا نزولی.
حسابداری صنعتی
در این نوع معرفی رشته حسابداری متوجه میشویم که حسابداری صنعتی در خصوص صنایع مختلف فعالیت میکند. به این صورت که فارغالتحصیلان میتوانند اطلاعات کاملی درباره هزینه مورد نیاز برای تولید محصولات و بهای تمام شده آنها به دست بیاورند. به علاوه، با توجه به این اطلاعات، عملکرد و نحوه رشد شرکتها تا حد زیادی قابل پیشبینی است. یکی از مهمترین موضوعات در حسابداری صنعتی، استفاده از شیوهها و ابزارهای مدرن و در نتیجه، تعیین هزینهیابی پیشرفته است.
حتی اگر صاحبان صنایع و کسب و کارها اطلاعات دقیق درباره تعیین قیمت محصولات خود نداشته باشند، حسابدار صنعتی میتواند این قیمت تمام شده را به دست بیاورد. به طور کلی، حسابداری صنعتی اهمیت بسیار زیادی در ایجاد شفافیت صنایع مختلف و قیمت کالاهای آماده به فروش دارد.
حسابداری دولتی
وجود حسابداران خبره و ماهر در سازمان هر کشور ضروری است. زیرا طبیعتاً هر کشور با کشورهای دیگر روابط بینالملل دارد و به صادرات و واردات میپردازد. در این شرایط، مشاوران و حسابداران دولتی میتوانند به درستی هزینهها را مدیریت کرده و در سطح کلان اقتصادی، هزینهها را تفکیک کنند. شاید برای شما جالب باشد که بدانید حتی بودجهبندیهای دولتی نیز به کمک حسابداران دولتی انجام میشود.
حسابداری منابع انسانی
در هر شرکت و سازمان، افراد زیادی مشغول به کار و فعالیت هستند که برای تعیین دستمزد و داراییهای آنها، باید از یک حسابدار منابع انسانی کمک گرفته شود. کسانی که در رشته حسابداری منابع انسانی در کارشناسی ارشد فارغالتحصیل میشوند، میتوانند در شرکتهای خصوصی و دولتی زیادی مشغول به کار شوند.
حسابداری بیمه
یکی دیگر از زیرشاخههای پر اهمیت رشته حسابداری در کارشناسی ارشد، حسابداری بیمه است. همان طور که از نام آن هم میتوان به راحتی متوجه شد، حسابداری بیمه به مشاغلی گفته میشود که میزان بیمه مورد نیاز برای شرکتها را تعیین میکند. به علاوه، حسابدار بیمه با در نظر گرفتن شرایط جامعه، میزان بیمه و خسارتهای تصادفات و اتفاقات ناگهانی این چنینی را نیز اعلام میکند.
حسابداری بانکی
در نهایت، علاقمندان به حوزههای حسابداری میتوانند در مقطع کارشناسی ارشد، رشته حسابداری بانکی را ادامه دهند. این رشته به این معنی است که فارغالتحصیلان حسابداری بانکی میتوانند در بانکها مشغول به فعالیت شوند و داراییهای بانک و هزینههای ورودی و خروجی آنها را بررسی کنند تا از بروز کلاهبرداری و اختلاس جلوگیری شود. پس میتوان گفت که حسابداری بانکی اهمیت بسیار زیادی در اقتصاد هر کشور دارد.
مشاغل موجود برای فارغ التحصیلان حسابداری
کسانی که در رشته حسابداری فارغ التحصیل میشوند، میتوانند در شرکتها و موسسات متعددی مشغول به کار شوند. اما برخی از پرطرفدارترین و رایجترین مشاغلی که فارغ التحصیلان حسابداری میتوانند در آنجا کار مورد نیاز خود را پیدا کنند، به شرح زیر هستند:
- ادارههای دارایی
- شرکتهای بیمه
- مدیریت مالی در واحدهای تجاری
- ادارات و سازمانهای دولتی
- موسسات و شرکتهای غیرانتفاعی
- موسسات حسابرسی خصوصی یا دولتی
- شعب بانکهای مختلف و موسسات مالی و اعتباری
- تمام شرکتهای تجاری و خصوصی
دروس رشته حسابداری در مقاطع تحصیلی مختلف
در هر یک از مقاطع تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری شما باید دروس مختلفی را برای گذراندن رشته حسابداری بگذرانید. به همین دلیل لازم است در معرفی رشته حسابداری این رشتهها را بشناسید تا بتوانید خود را برای آنها آماده کنید. در ادامه، توضیح مختصری از مقاطع تحصیلی مختلف و دروسی که در آنها ارائه میشوند، در اختیار شما قرار خواهیم داد.
دروس مقطع کارشناسی
واحدهایی که باید در مقطع کارشناسی بگذرانید، دروس پایه هستند که در کنار آنها، برخی دروس اصلی و تخصصی هم ارائه میشوند. این دروس عبارتند از:
- جامعه شناسی
- روانشناسی
- علم اقتصاد
- ریاضیات کاربردی
- ریاضیات پایه
- مدیریت تولید
- توسعه اقتصادی
- مبانی کاربرد کامپیوتر
- آمار کاربردی
- پول و ارز بانکداری
- مبانی سازمان مدیریت
- روش تحقیق
- مالیه عمومی
- حسابداری صنعتی
- اصول حسابداری
- حسابداری پیشرفته
- حسابداری میانه
- حسابداری مالیاتی
- حسابرسی
- مباحث جاری حسابداری
- مدیریت مالی
- اصول تنظیم و کنترل بودجه
- متون حسابداری
دروس و واحدهای درسی مقطع کارشناسی ارشد
در ادامه، مهمترین دروس پیش نیاز و دروس اصلی که باید در رشته حسابداری بگذرانید را نام میبریم. تعداد واحدهای هر یک از این دروس با یکدیگر متفاوت است و غالباً دارای واحد بین ۲ تا ۳ هستند. فقط نمره پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد، ۴ واحد دارد.
- روش تحقیق ۲ واحد
- تحلیل آماری ۲ واحد
- همه واحدهای دروس پیش نیاز ۴ واحد
- حسابرسی پیشرفته ۲ واحد
- اقتصاد مدیریت ۳ واحد
- تئوری حسابداری هر کدام ۳ واحد
- اقتصاد مدیریت ۳ واحد
- بررسی موارد خاص در حسابداری ۳ واحد
- حسابداری دولتی پیشرفته ۳ واحد
- حسابداری در مدیریت تکمیلی ۳ واحد
- سیستمهای اطلاعاتی حسابداری ۳ واحد
- مباحث جاری در حسابداری ۲ واحد
- حسابداری در مدیریت تکمیلی ۳ واحد
- پایان نامه ارشد ۴ واحد
- جمع واحدهای همه درسهای اصلی ۳۲ واحد
- جمع کل ۳۶ واحد
- جمع همه واحدهای موثر در معدل مقطع ۳۲ واحد
رشته حسابداری برای چه کسانی مناسب است؟
هر کسی نباید وارد رشته حسابداری شود و برای این که مطمئن شود که آیا گزینه مناسبی برای رشته حسابداری است یا خیر، لازم است به نکات متعددی توجه داشته باشد. مهمترین عواملی که میتواند تعیین کند که آیا شخصی برای رشته حسابداری مناسب است یا خیر، این است که دو ویژگی زیر را حتماً داشته باشد.
علاقهمند به رشته حسابداری
اول از همه، فرد باید مطمئن شود که آیا به رشته حسابداری و مشاغل مربوط به آن علاقه دارد یا خیر. برای مثال، شخصی که در این رشته مشغول به فعالیت است، باید علاقه خیلی زیادی به اعداد و ارقام و ثبت کردن آنها داشته باشد. به طور کلی، حسابداری فقط با اعداد و ارقام سر و کار دارد و علاقهمندان به این حوزه باید علاوه بر داشتن انگیزه، توانایی جمع آوری دادهها و ثبت آنها را نیز داشته باشند.
دانش زبان انگلیسی: از آنجا که در رشته حسابداری باید اطلاعات زیادی درباره انواع نرمافزارهای حسابداری مانند نرمافزارهای سپیدار و محک داشته باشند، زبان انگلیسی نیز در این زمینه اهمیت قابل توجهی دارد. زیرا با یادگیری زبان انگلیسی، میتواند بهتر دادهها را ثبت کنند و از نرمافزارهای خارجی نیز استفاده نمایند.
افراد توانا در استفاده از ابزارهای حسابداری
افرادی که به رشته حسابداری علاقه دارند، باید بتوانند با این رشته و شغلی که به احتمال خیلی زیاد در آینده به آن مشغول خواهند شد، خود را تطابق دهند. این افراد نیاز به سازگاری و انعطاف پذیری زیادی دارند تا بتوانند در مکانهای متعددی مشغول به کار شوند. همان طور که پیش از این نیز گفتیم، متقاضیان رشته حسابداری باید بتوانند با استفاده از اطلاعاتی که به دست میآورند، ابزارهای حرفهای استفاده کنند تا هیچگونه خطایی در ثبت و دستهبندی دادهها و اطلاعات به وجود نیاید.
افراد امانتدار
شخصی که به عنوان حسابدار فعالیت میکند، باید بتواند از دادهها و اطلاعات محرمانه شرکتهای مورد نظر خود محافظت کند و آن را با سایر افراد به اشتراک نگذارد. پس میتوان گفت که یکی از مهمترین ویژگیهای حسابداران، داشتن ویژگی امانتداری است. علاوه بر این، حسابداران باید تمام اطلاعات شرکت مورد نظر خود را وارد کنند و با استفاده از اعداد و ارقام، دروغ نگویند و اختلاس و کلاهبرداریها را پوشش ندهند.
افراد جزئی نگر و دقیق
شغل حسابداری ظرافت بسیار زیادی دارد و تنها کسانی میتوانند در این زمینه موفق شوند که بسیار جزئی نگر و دقیق هستند. یک حسابدار به هیچ عنوان نباید از هیچ چیزی خیلی ساده بگذرد و بداند که هر عدد و رقمی در دادههای شرکت، معنی و مفهومی دارند. پس باید با دقت به جزئیات توجه کند و مطمئن شود که همه اطلاعات را به درستی وارد کرده است.
رشته حسابداری برای چه کسانی مناسب نیست؟
در صورتی که برخی از افراد ویژگیهای خاصی داشته باشند و روحیه آنها به حسابداری شباهت زیادی نداشته باشد، شاید نتوانند به اندازه کافی این رشته را ادامه دهند. حتی اگر این افراد در رشته حسابداری هم فارغ التحصیل شوند، اما باز هم انگیزه کافی برای کار کردن در این زمینه را نخواهند داشت و حتی اگر کار هم کنند، همیشه ناراضی هستند. به همین دلیل افرادی که ویژگیهای زیر را دارند، نباید رشته حسابداری را انتخاب کنند.
افرادی با روحیه لطیف و حساس
ممکن است در رشته حسابداری مجبور شوید که ساعتها با عدد و ارقام در ارتباط باشید و این رشته ممکن است کسانی که روحیه لطیف و اساسی دارند را خیلی اذیت و خسته کند. این افراد نمیتوانند طی بازه زمانی طولانی، فقط با اعداد و رقم سر و کار داشته باشند و خیلی سریع خسته میشوند. به همین دلیل اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که روحیه برای انتخاب رشته حسابداری کمی بیشتر فکر کنید.
افراد بینظم
یک حسابدار حرفهای، باید در کار خود نظم داشته باشد و این نظم علاوه بر زندگی شخصی، در زندگی کاری او نیز نمایان شود. به همین دلیل افرادی که در زندگی خود نظم زیادی ندارند، شاید نتوانند خود را به درستی با رشته حسابداری وفق بدهند. در این شرایط، این افراد باید به فکر یک شغل دیگر برای خود باشند. زیرا حسابداری و نظم در یک راستا قرار میگیرند و در صورت نداشتن نظم، نمیتوانند حسابدار خوبی شوند.
افرادی که توانایی کار کردن در تیم را ندارند
در آخر، کسانی که نمیتوانند به همراه تیمهای دیگر کار کنند و اصولاً ترجیح میدهند که خودشان به تنهایی مشغول به فعالیت شوند، شخص مناسبی برای حسابدار شدن نیستند. زیرا حسابداران باید به صورت مداوم با سایر اعضای شرکت در تعامل باشند تا بتوانند کار خود را به درستی انجام دهند.
آینده شغلی رشته حسابداری
در معرفی رشته حسابداری باید بدانید که آینده شغلی این رشته به چه صورت است و آیا بعد از فارغ التحصیلی، میتوانید راحت وارد بازار کار شوید یا خیر؟ برای پاسخ، باید بگوییم که این موضوع تا حد خیلی زیادی به سطح دانش ، مهارت و فعالیتهای خود شما بستگی دارد. این بدان معنی است که داشتن مدرک فارغ التحصیلی به تنهایی، نمیتواند تضمین کننده شغل آینده شما باشد.
در مقابل، شما باید علاوه خود را در این زمینه روز به روز گسترش دهید و با کسب تجربه، بتوانید خود را در زمینههای شغلی مختلف سازگار کنید. برخی از بهترین و پرطرفدارترین مشاغلی که میتوانید بعد از فارغ التحصیلی در رشته حسابداری به این مشاغل مشغول شوید، عبارتند از:
- مدیر حسابرسی
- مدیر ارشد حسابداری
- مدیر مالی سازمانهای دولتی و خصوصی
- تحلیلگر ارشد بودجه
- تحلیلگر مالی
- بازرس مالیاتی
- حسابرس واحدهای نیروی انسانی و کارکنان
- حسابدار در رده شغلی کارمندی
- مدیر ارشد مالی
- مدیر ارشد اجرایی
- حسابدار پیشرو
- حسابدار رسمی سازمان امور مالیاتی
میزان دشواری تحصیل در رشته حسابداری
در رشته حسابداری تا حد خیلی زیادی به علاقه دانشجو و تواناییهای او برای تحصیل در این رشته بستگی دارد. از آنجا که رشته حسابداری طیف گستردهای از رشتههای دیگر را در بر میگیرد و افراد میتوانند در زمینههای شغلی متعددی مشغول به کار شوند، خیلی از افراد اعتقاد دارند که سختیهای این رشته، کاملاً ارزشش را دارد. زیرا در معرفی رشته حسابداری دانشجویان یاد میگیرند که چگونه باید از دادهها و اطلاعات برای تنظیم برنامههای مالی استفاده کنند. به طور کلی، رشته حسابداری اهمیت بسیار زیادی در اقتصاد هر شرکت و سازمان دارد و کمک یک حسابدار حرفهای، میتواند به رشد اقتصادی شرکتها کمک بسیار زیادی کند.
از طرف دیگر، علاقهمندان به رشته حسابداری باید برای موفقیت در این رشته علاوه بر شرکت کردن در کلاسها به صورت مداوم، تمام تکالیف خود را انجام دهند تا بتوانند با تمرین و تکرار، نرمافزارهای حسابداری را به درستی بشناسند و نحوه استفاده از آنها را نیز یاد بگیرند. شرکت کردن در کلاسهای حسابداری در دانشگاه باعث میشود که دانشجویان بتوانند مفاهیم پیچیده حسابداری را به زبانی ساده یاد بگیرند و در دنیای خارج از دانشگاه و در فضای واقعی از آنها استفاده کنند.
دانشگاههای معتبر رشته حسابداری در ایران
اگرچه گفتیم که افراد میتوانند بدون آزمون و کنکور، در دانشگاههای پیام نور، غیرانتفاعی و آزاد در رشته حسابداری مشغول به تحصیل شوند، اما همچنان خیلی از افراد به دنبال دانشگاههای معتبر و مشهور ایران برای تحصیل در رشته حسابداری میگردند.
در کشور ما دانشگاههای متعددی رشته حسابداری را با کیفیت بسیار بالایی ارائه میدهند و علاقهمندان به این حوزه میتوانند دروس پایهای و اساسی رشته حسابداری را با کیفیت بالایی فرا بگیرند. در این قسمت، به صورت مختصر برخی از پرطرفدارترین دانشگاههای ایران که رشته حسابداری را با کیفیت بسیار بالایی ارائه میدهند را نام میبریم.
- دانشگاه شهید بهشتی تهران
- دانشگاه تهران
- دانشگاه فردوسی مشهد
- دانشگاه شیراز
- دانشگاه خوارزمی
- دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
- دانشگاه فنی و حرفهای انقلاب اسلامی
- دانشگاه فنی و حرفهای شماره ۲ تبریز
- دانشگاه فنی و حرفهای دخترانه دکتر شریعتی
- دانشگاه فنی و حرفهای استان البرز
تحصیل رشته حسابداری در خارج از کشور (آمریکا و کانادا)
در معرفی رشته حسابداری میتوان متوجه شد که این رشته نه تنها در ایران، بلکه در سراسر جهان اهمیت بسیار زیادی دارد. به طوری که دانشگاههای برتر سراسر جهان خصوص در آمریکا، رشتههای حسابداری را با کیفیت بالایی ارائه میدهند. برخی از بهترین دانشگاههای خارجی که رشته حسابداری را در بر میگیرند، شامل دانشگاههای مختلفی مانند کالیفرنیا، لس آنجلس، کلمبیا، پرینستون و ییل میشوند.
علاوه بر آمریکا، در کانادا نیز دانشگاههای متعددی وجود دارند که دانشجویان و متقاضیان میتوانند رشته حسابداری را در این دانشگاهها بگذرانند. به عنوان مثال، دانشگاههای بریتیش کلمبیا و تورنتو دو مورد از این مراکز آموزش عالی هستند که در فهرست 40 دانشگاه برتر در سراسر جهان در رشته حسابداری شناخته میشوند.
بر اساس اطلاعات ارائه شده از طرف وبسایت جهانی QS، مشخص شده است که برترین دانشگاههای حسابداری که این رشته را با کیفیت بسیار بالایی در اختیار دانشجویان و متقاضیان بینالمللی قرار میدهند، عبارتند از:
- دانشگاه شیکاگو
- دانشگاه هاروارد
- دانشگاه پنسیلوانیا
- دانشگاه کمبریج
- دانشگاه آکسفورد
- دانشگاه MIT
- دانشگاه استنفورد
- دانشگاه یوسی برکلی
- دانشگاه نیویورک
- دانشگاه ملبورن
- دانشگاه ملی سنگاپور
- دانشگاه کلمبیا
- دانشگاه ییل
- دانشگاه ولز سیدنی
- دانشگاه باکونی ایتالیا
- دانشگاه کالیفرنیا لس آنجلس
- دانشگاه تحقیقات و تکنولوژی هنگ کنگ
- مدرسه کسب و کار لندن
- مدرسه مدیریت پاریس
- مدرسه اقتصاد لندن
مزایا و معایب رشته حسابداری
رشته و شغل حسابداری همانند هر رشته و شغل دیگر، مزایا و معایب مربوط به خود را دارد و شما باید قبل از ورود به این حرفه، حتماً اطلاعات کاملی درباره این حرفه به دست بیاورید تا بتوانید با دید بازتری وارد بازار کار شوید.
مزایای حسابداری
حسابداری مزایای قابل توجهی دارد و همین امر موجب شده که خیلی از افراد در ایران و حتی خارج از کشور، این رشته را برای تحصیل و سپس کار انتخاب کنند. در این قسمت، برخی از اصلیترین مزایای حسابداری را معرفی میکنیم که این دلایل، باعث شدهاند خیلی از افراد این رشته را برای تحصیل انتخاب کنند.
1- امکان رشد شغلی
اصلیترین مزیت حسابداری این است که افراد میتوانند بعد از فارغ التحصیلی، به عنوان کارآموز و سپس یک فرد حرفهای مشغول به فعالیت شوند. زمینه پیشرفت شغلی در این حرفه بسیار زیاد است و اگر در این زمینه پتانسیل بالایی داشته باشید، میتوانید در چند سال آینده به موقعیتهای شغلی بسیار خوبی دست پیدا کنید.
2- درآمد مناسب و مطلوب
درآمد شغل حسابداری نسبت به خیلی از مشاغل دیگر مطلوب است. به طوری که حتی میتوانید با کار کردن در شرکتهای خارجی، درآمد دلاری به دست بیاورید. به عنوان مثال، دستمزد یک فرد حسابدار کاملاً معمولی در سال ۲۰۱۶ برای هر سال، ۶۰ هزار دلار بوده است که این مبلغها مطمئناً تاکنون تا حد خیلی زیادی افزایش پیدا کرده است.
3- تعیین مسیر کاری و حرفهای
تعداد زیادی از فارغ التحصیلان رشته حسابداری دید بسیار مشخص و شفافی از آینده شغلی خود دارند. به طوری که میدانند بعد از فارغ التحصیلی قرار است به چه موقعیت شغلی برسند و دقیقاً کار آنها به چه صورت است. این در حالی است خیلی از شغلهای دیگر این مزیت را ندارند.
4- مسیر شغلی پایدار
یکی دیگر از مزایای حسابداری این است که مسیر شغلی و کاری بسیار پایداری دارد. به طوری که حسابداران میتوانند بعد از کسب مهارتهای مورد نیاز، آینده کاری خود را بدانند و متوجه شوند که چگونه میتوانند در این مسیر کاری موفق شوند.
5- عدم وجود محدودیت
برخلاف خیلی از رشتهها و موقعیتهای شغلی دیگر، حسابداری هیچ محدودیت خاصی ندارد و شما میتوانید با شرکتهای مختلف در شهرهای کوچک و بزرگ همکاری کنید. هر شرکت در هر مکانی که باشد، برای مدیریت مسائل مالی خود به یک حسابدار نیاز دارد و به همین دلیل هم لازم نیست برای پیدا کردن کار در این حوزه، مسافت خیلی طولانی را طی کنید.
معایب حسابداری
رشته حسابداری هم مانند هر رشته دیگری معایب مربوط به خود را دارد و قبل از این که این رشته را در دانشگاه انتخاب کنید، لازم است بدانید که چه مواردی ممکن است شما را اذیت کنند.
1- اضطراب و استرس
اولین و مهمترین عیب رشته حسابداری، حسابداری است که یکی از شغلهای پر استرس به شمار میآید. زیرا در این زمینه شغلی به افراد باید با دقت و تمرکز بسیار زیاد دادههای مالی را وارد کنم تا مشکلی از نظر اقتصادی برای شرکت پیش نیاید.
2- خستگی زیاد
در شغل حسابداری شما مجبور هستید چندین ساعت از روز را بدون حرکت پشت میز و روی صندلی بنشینید. این کار بسیار خسته کننده بوده و ممکن است در طول زمان به مشکلات کمردرد و گردن درد نیست دچار شوید.
3- احتمال عدم ارتقا در شغل
این احتمال وجود دارد که شما بعد از چند سال خدمت، همچنان در شغل خود درجا بزنید و به مناسب بالاتر ارتقا پیدا نکنید. البته این مسئله تا حد خیلی زیادی به نحوه کار کردن شما بستگی دارد و اگر پتانسیل خود را به کارفرما نشان دهید، به احتمال خیلی زیاد میتوانید در این زمینه موفق شوید.
4- احتمال بیشتر شدن عرضه نسبت به تقاضا در این رشته
از آنجا که هر شرکت در هر مکانی به یک حسابدار نیاز دارد، ممکن است خیلی از افراد قصد تحصیل در رشته حسابداری را داشته باشند. در این شرایط، آنها باید در میان همه رقبایی که در این رشته حصیل کردهاند، خود را به کارفرما نشان دهند تا بتوانند در این فضای رقابتی،. موفق شوند.
درآمد رشته حسابداری در ایران
درآمد رشته حسابداری در ایران بستگی به سطح تحصیلات و مهارتهای شخصی فرد دارد و میتواند بازهی بسیار گستردهای داشته باشد و بازهای حدود ماهیانه 5 میلیون تومان در ماه به صورت پاره وقت تا مبالغ ماهیانه بالای 70 میلیون تومان در ماه برای مدیریت بخش حسابداری یک سازمان یا شرکت را متصور شد.
لازم به ذکر است که حسابداری جز مشاغل مورد نیاز هرمجموعه و سازمان است. حقوق و درآمد حسابدار آن مجموعه هم میتواند بسته به بزرگی ، مسئولیت و حجم کار آن سازمان هماهنگی داشته باشد و هرچه سازمان بزرگتر ، درآمد حسابدارهای مجموعه هم بالاتر است.
کلام آخر؛ رشته حسابداری...
معرفی رشته حسابداری به علاقهمندان به این حوزه کمک میکند تا آنها بتوانند بهتر برای تحصیل یا عدم تحصیل در این رشته در خارج از کشور یا داخل ایران تصمیم بگیرند. به همین دلیل اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که به رشتههای حسابداری و مشاغل مربوط به آن علاقه دارید، پیشنهاد میکنیم که حتماً به طور کامل این رشته را با دید وسیعتری برای تحصیل انتخاب کنید.
اگرچه اطلاعات این مطلب میتواند کمک خیلی زیادی برای تحصیل در حسابداری به شما کند، اما پیشنهاد میکنیم که از افراد آگاه و متخصص در این زمینه نیز کمک بگیرید تا بهتر شما را برای انتخاب رشته در دانشگاه راهنمایی کنند. کارشناسان ما در یاوران دانش در خدمت شما هستند تا با توجه به شرایط و اولویتهای خود، برای انتخاب رشته دانشگاه تصمیم درستی بگیرید.