معایب مهندسی برق و عمران | برسی تکمیلی
مهمترین معایب رشته مهندسی برق و عمران چیست؟ چه چالشهایی در روند تحصیل در این رشتهها وجود دارند؟ لازم است بدانید که در میان همه رشتههای مهندسی، رشتههای مهندسی برق و عمران در فهرست قدیمیترین رشتهها در سراسر ایران قرار میگیرند. به طوری که قدمت دانشگاههای ایران در رشتههای مهندسی عمران و برق به ۱0۰ سال پیش باز میگردد و از آن زمان تاکنون، تعداد زیادی از دانشگاههای ایران این رشتهها را ارائه کرده و فارغالتحصیلان زیادی نیز در زمینههای برق و عمران داشتهاند.
این امر نشان میدهد که بازار کاری هر یک از این رشتهها نیز قدمت بسیار زیادی دارد و مدت طولانی است که افراد میتوانند در زمینههای برق و عمران در بازار کار مشغول به فعالیت اقتصادی شوند. به خصوص کسانی که از سالها پیش در این زمینه تحصیل کردهاند، در حال حاضر توانستهاند به بازار شغلی بسیار خوبی دست پیدا کنند. از طرف دیگر، این رشتهها معایبی هم دارند که بهتر است قبل از انتخاب رشته، به طور کامل این معایب را بشناسید. در ادامه، برخی از این معایب را نام برده و بررسی کردهایم.
- بخوانید
1- بازار شغلی اشباع شده
گفتیم که در حال حاضر بسیاری از افراد به سراغ رشتههای مهندسی عمران و برق میروند. همین امر موجب میشود که بعد از چند سال، تعداد فارغالتحصیلان این رشتهها تا حد زیادی افزایش پیدا کند. به همین دلیل ممکن است برای کسانی که به تازگی قصد ورود به بازار کار مهندسی را دارند، نگرانیهای زیادی به وجود بیاید و چالشهای زیادی برای پیدا کردن شغل در این حرفه داشته باشند.
2- رشته تجربی رشته برق و عمران
به طور کلی، رشته مهندسی برق و مهندسی عمران در فهرست رشتههای مهندسی تجربی قرار میگیرند. منظور از مهندسی تجربی این است که اگرچه خیلی از افراد میتوانند با ورود به دانشگاه و گذراندن تحصیلات آکادمیک اطلاعات بسیار زیادی در این زمینه به دست بیاورند، اما افرادی نیز هستند که بدون دریافت مدرک علمی و انجام این کارها به صورت تجربی، تقریبا ۸۰ درصد از اطلاعاتی که فارغ التحصیلان رشتههای مهندسی به دست آوردهاند را کسب میکنند و در بازار کار مشغول به فعالیت هستند.
3- نیاز به داشتن شرایط اجتماعی و خانوادگی خاص
زمانی که درباره رشته مهندسی برق صحبت میکنیم، بیشتر تمرکز ما روی مهندسی برق قدرت است؛ چرا که شرایط مهندسی برق الکترونیک و مخابرات تفاوتهای جزئی با مهندسی برق قدرت دارد. موضوع بسیار مهمی که باید درباره انتخاب رشته مهندسی به آن توجه شود، این است که این رشته برای کسانی مناسب است که یکی از اعضای خانواده یا نزدیکان آنها در بازار کار این رشته در حال فعالیت هستند. در غیر این صورت، ممکن است پیدا کردن شغل مناسب علیالرغم توانمندی، برای فارغالتحصیلان رشته مهندسی عمرانی یا برق برای جوانان بسیار سخت و چالش برانگیز باشد.
به عنوان مثال، کسانی که قصد تحصیل در رشته مهندسی عمران را دارند، باید در خانواده آنها علاوه بر وجود تجربیات کاری در این زمینه، بودجه مالی قابل توجهی برای شروع کار بعد از فارغالتحصیلی وجود داشته باشد. اگر هیچ یک از اعضای خانواده فارغالتحصیلان مهندسی عمران در این زمینه فعالیت نکنند و شرایط مالی خوبی هم نداشته باشند، ممکن است نتوانند به خوبی وارد بازار کار شوند.
- بخوانید
4- محدود به مراکز و سازمانهای دولتی
از طرف دیگر، خیلی از مشاغل مربوط به برق قدرت، الکترونیک و مخابرات ، مربوط به سازمانها و مراکز دولتی هستند. در این شرایط، افراد فقط میتوانند در سازمانهای دولتی مشغول به کار شوند و امکان کار کردن در خارج از این مراکز را ندارند.
زیرا اصلاً شغلی در خارج از مراکز دولتی برای این رشتهها تعریف نشده است. زمانی که فرد در شغل دولتی مشغول به کار میشود، علاوه بر دریافت حقوق ثابت، حقوق وی مقدار نسبتاً کمی هم خواهد داشت و امکان پیشرفت شغلی در آن بسیار پایین است. فارغالتحصیلان این رشته امکان خود اشتغالی و کار کردن خارج از مراکز دولتی را ندارند.
5- سخت پیدا کردن شغلهای دولتی
اما سوالی که در این زمینه میشود، این است که چه کسانی میتوانند در همین بازار دولتی مشغول به کار شوند؟ در صورتی که افراد بتوانند از طریق آشنایی یا دوستی با مسئولان این مراکز، در این سازمانها مشغول به کار شوند، امکان کار کردن در رشته برق مخابرات یا قدرت را دارند.
به جز این موارد، فارغالتحصیلان این رشتهها نمیتوانند در زمینههای شغلی دیگری کار کنند. حتی شرکتهای اقماری وزارت نیرو نیز در دست خود مهندسان وزارت نیرو اداره میشوند. پس میتوان گفت که یکی از اصلیترین معایب رشته مهندسی برق، وارد بازار کار شدن برای فارغالتحصیلان این رشته است که چالشهای زیادی برای آنها دارد.
6- سختی دروس و سطح بالای آنها
یکی دیگر از معایب عمران و برق که باید قبل از انتخاب رشته بدانید، سختی زیاد دروس و سطح بالای علمی آنهاست. رشتههای برق و عمران دو مورد از رشتههای بسیار سخت در شاخه ریاضی شناخته میشوند که برای تحصیل در این رشتهها، باید خود را برای سختیها آماده کنید.
برای مثال، سطح درسهای ریاضی رشته برق به اندازه درسهای رشته ریاضی محض هستند. در این شرایط، مطمئناً دانشجویان رشته برق و عمران با فضای تحصیلی بسیار چالش برانگیز و سختی مواجه میشوند که شاید گذراندن دوره تحصیل برای آنها بیش از اندازه سخت و طاقت فرسا باشد. به همین ترتیب، ممکن است آنها حتی به رسیدن به بازار کار هم فکر نکنند و تمام چالشهای آنها، پاس کردن دروس باشد.
7- عدم آشنایی با بازار کار بعد از فارغالتحصیلی
سختی دروس رشتههای مهندسی عمران و برق باعث میشود که تمام فکر و ذکر دانشجو، درس خواندن و کسب نمرات قبولی باشد. سپس بعد از این که دوره کارشناسی را به اتمام رسانده و وارد دوره ارشد میشود، همچنان این چالشها را با خود به همراه میبرد.
در نهایت بعد از گذشت تقریباً ۶ سال که دوره دیپلم آنها به اتمام رسیده است، همچنان هیچ تفکری درباره بازار کار رشته خود ندارند. زیرا مدام خود را درگیر درسهای سخت و طاقت فرسای دانشگاه کردهاند. این امر موجب میشود که دانشجو بعد از فارغالتحصیلی و کسب دانش بسیار زیاد درباره رشته خود، همچنان آمادگی ورود به بازار کار جدی در جامعه را نداشته باشد. این در حالی است که رقیبان تجربی آنها در بازار کار مشغول به فعالیت و کسب تجربه بیشتر هستند.
در این شرایط، حتی ممکن است خیلی از دانشجویانی که با رتبههای بسیار خوب و نمرههای عالی مقاطع تحصیلی خود را در دانشگاه گذراندهاند، همچنان نتوانند در بازار کار شغل مناسبی را برای خود پیدا کنند. نهایتاً ممکن است این افراد شغلی پیدا کنند که به جای کسب درآمد برای خود، تحت نظر سایر افرادی کار میکنند که در رشتههای دیگر تحصیل کرده و سریعتر فارغالتحصیل شدهاند و خیلی زودتر وارد بازار کار شدهاند.
8- کار کردن به عنوان پرسنل برای فارغ التحصیلان سایر رشتهها
بسیاری از مواقع کسانی که در رشتههای دیگر فارغالتحصیل و خیلی راحت وارد بازار کار شدهاند، از فارغ التحصیلان رشته مهندسی برق و عمران برق یا الکترونیک مخابرات به عنوان پرسنل خود استفاده میکنند و این مسئله، موضوعی ناراحت کننده برای آنها با این سطح از دانش است. زیرا این دانشجویان تقریباً ۸ سال از عمر خود را برای تحصیل در بهترین دانشگاهها برای گذراندهاند و از شرایط بسیار سختی گذشتهاند و اکنون به عنوان پرسنل، برای کسانی کار میکنند که خیلی سریعتر درس خود را به اتمام رسانده و وارد بازار کار شدهاند.
9- عدم داشتن نگاه تخصصی در ایران
البته لازم به ذکر است که یکی از مهمترین دلایل کمتوجهی به این رشتهها، این است که در کشور ما جایگاه تخصصی خیلی بالایی برای متخصصان رشتههای برق الکترونیک و عمران مخابرات یا حتی برق قدرت وجود ندارد و این افراد، ناگزیر به کار کردن به عنوان پرسنل در مراکز دیگران هستند. این در حالی است که در خیلی از کشورهای دیگر، این رشتهها جایگاه شغلی و تخصصی خیلی بالاتری دارند.
از آنجا که رشته برق یکی از تاپترین رشتههای ریاضی و مهندسی شناخته میشود، در سالهای گذشته خیلی از دانشآموزان قوی به محض قبول شدن در کنکور، این رشته را به عنوان اولین اولویت خود انتخاب میکردند. دلیل این موضوع هم این بود که خیلی از دانش آموزان فکر میکردند که شاخه برق، اولین و بهترین رشته در میان سایر رشتههای مهندسی است.
اگرچه رشته برق اولین و تاپترین رشته مهندسی شناخته میشود، اما فقط در صورتی این رشته بازار کار خوبی دارد که در کشورهای خارجی مشغول به کار شوید. زیرا در خیلی از کشورهای دیگر به رشته برق و عمران نگاههای تخصصی و خاصی میشود. به عنوان مثال، رشتههای برق الکترونیک و مخابرات در واقع پایههای اصلی سختافزار کامپیوتر هستند. اما از آنجا که در ایران شرکتی برای ساخت کامپیوتر و قطعات کامپیوتری وجود ندارد، این رشته چندان کاربردی نیست.
سخن پایانی
در این مطلب به برخی از مهمترین معایب رشته مهندسی برق و عمران اشاره کردیم. همان طور که متوجه شدید، رشتههای مهندسی برق و عمران اگرچه از نظر شرایط اجتماعی موقعیت بسیار خوبی دارند و خیلی از افراد آن را به عنوان بهترین رشتههای مهندسی انتخاب میکنند، اما نباید از معایب آن چشم پوشی کرد. برای مثال، پیدا کردن کار در این رشتهها بسیار سخت است و شاید افراد بعد از گذشت چندین سال تحصیل در این رشتهها، همچنان حقوق پایینی دریافت کنند.
پیشنهاد میکنیم که حتماً برای انتخاب رشته مهندسی از کارشناسان حرفهای کمک بگیرید تا بر اساس شرایط و انتظاراتی که شما از این رشته دارید، بهتر بتوانید یکی از آنها را انتخاب کرده و انتخاب رشته خود را بهگونهای در نظر بگیرید که علاوه بر پیدا کردن کار مناسب بعد از فارغالتحصیلی، حقوق شما نیز نسبتاً خوب باشد.
پاسخ به سوالات متداول شما
آیا با رشتههای برق و عمران میتوان خود اشتغالی داشت؟
افرادی که در یکی از رشتههای برق و عمران مخابراتیهای الکترونیک فارغالتحصیل شدهاند، فقط میتوانند در مشاغل دولتی کار کنند و امکان خود اشتغالی ندارند.
منظور از طرح پشمنظور از مهندسی تجربی در رشته مهندسی عمران چیست؟زشکی چیست؟
مهندسی تجربی یعنی این که افرادی که حتی از نظر تحصیلات آکادمیک نیز در سطح بالایی قرار ندارند، میتوانند با چند سال سابقه کار کردن، اطلاعات زیادی مشابه کسانی که فارغالتحصیل شدهاند، به دست بیاورند.
میزان سختی دروس در رشتههای برق و عمران چقدر است؟
درسهایی که دانشجویان باید در رشتههای برق و عمران بگذرانند، شاید به اندازه رشتههای دشواری مانند ریاضی محض سخت و چالشبرانگیز باشند.
چرا فارغالتحصیلان رشته مهندسی برق و عمران آشنایی زیادی با بازار کار ندارند؟
از آنجا که بسیاری از دروس در رشتههای برق و مهندسی عمران خیلی سخت و مشکل هستند، بیشتر دانشجویان تمام طول تحصیل درگیر درس خواندن هستند و وقت آشنایی با بازار کار را ندارند.
شرایط بازار کار رشته مهندسی برق و مهندسی عمران در ایران و خارج چگونه است؟
بازار کار رشته مهندسی برق و عمران به خصوص در حوزه الکترونیک و مخابرات در ایران جایگاه چندان بالایی ندارد. بااینحال، در کشورهای خارجی به خاطر تولید کامپیوتر و قطعات آن، این رشتهها اهمیت بالایی دارند.