زمانیکه از روند سال گذشته نتیجه گرفته نشده است، تکرار آن برای سال دوم نیز بیاثر خواهد بود. داوطلبان بسیاری هستند که تصمیم دارند پشت کنکور بمانند اما بدون هیچ استراتژی مفید و جدیدی جهت جبران گذشته. احتمال موفقیت برای کدام دست از داوطلبان پشت کنکور بیشتر است؟
چگونه برای پشت کنکور ماندن آماده شویم؟ (مخصوص سال دومی های کنکور)
داوطلبانی که تصمیم گرفتند برای آزمون سراسری ۱۴۰4، پشت کنکور بمانند، قطعا با اجرای روند سال قبل، نمیتوانند اهداف خود را محقق سازند. بدون شک این دسته از داوطلبان نیازمند اجرای یک برنامه جدید برای رسیدن به موفقیت بوده و باید با استراتژیهای جدید و بهتر از قبل مجدداً به مطالعه برای کنکور بپردازند. این روشها باید راهحلهای مناسب جهت ایجاد سابقه تحصیلی برای یازدهم و ترمیم نمره دوازدهم باشد.
- بخوانید
هدفگذاری هوشمندانه؛ گام اول به سوی تغییرات مثبت
کنکور سال دوم، شروع دوباره و از صفر
داوطلبانی که میخواهند برای سال دوم، کنکور بدهند و برای آن آمادگی لازم را کسب کنند، اولین چیزی که باید بدانند این است که سال دوم یک سال خاص است. پس از یک سال تلاش فراوان، زحمت، سختیها و تمامی تلاشها، قرار است برای دومین بار مسیر مطالعه شروع و همه چیز از نقطه صفر آغاز شود.
هدف مشخص؛ پله نخست سال دوم کنکور
اولین چیزی که میتواند سال دوم را برای داوطلب به نتیجه برساند، این است که؛ هدف او مشخص شود. برای دومین سال تلاش کردن و در روند مطالعه برای کنکور پیش رفتن، آن هم از ابتدای راه، بسیار سخت است. اگر در این هدف، قاطعیت نباشد، امکان پیشروی برای گرفتن نتیجه خوب وجود نخواهد داشت. داوطلب ما باید هدف گذاری بسیار قوی داشته باشد و همچنین، باید بداند چرا برای دومین سال متوالی میخواهد تلاش کند؟ دنبال چه چیزی میگردد؟ چقدر با هدف پیش رو فاصله داشته و آیا رسیدن به هدف مدنظر را در وجود خودش میبیند یا نه؟
یک عبارت معروفی وجود دارد و پاسخ آن پرسش که ” آیا انسانها به خانه رویایی خود میرسند؟” جز کلمه خیر نیست. انسانها به خانه رویایی خود نمیرسند. آدمی به چیزی دست پیدا میکند که برایش رویا نیست، یک واقعیت است. قطعیت را در دستیابی به خواستهها را میفهمد. میداند که به آن خواهد رسید و همچنین، برای بدست آوردن آن نیز تلاش بسیار میکند.
پس داوطلبی که سال دوم میخواهد برای نتیجه خوب تلاش کند، باید یک هدف گذاری درست، محکم و دقیقی که میداند به آن میخواهد برسد را، داشته باشد.
- بخوانید
همراهی خانواده؛ عامل انگیزشی برای دستیابی به اهداف در سال دوم
یک دانشآموز در مسیر زندگی و تحصیلی خودش تنها نیست. در کنار دانشآموز، یک خانواده قرار دارد. داوطلب از یک خانواده ساخته شده است پس در پیرامون اهدافی که برای سال دوم خود تعریف میکند، باید حضور خانواده را در کنار خود حس کند و اطمینان داشته باشد که همراهی صددرصد خانواده را به دنبال خود، خواهد داشت.
خانواده باید با نگاه و دیدگاه داوطلب برای موفقیت همراهی کند. بر این باور باشد که کاری که فرزندشان انجام میدهد، کار درستی است و در مسیر رسیدن به اهداف باید اینطور عمل کند.
تجربه سال اول؛ پلهای برای دستیابی به اهداف سال دوم
داوطلبی که اهدافش برای کنکور سال دوم مشخص شده است و خانوادهاش نیز در مسیر رسیدن به اهدافش او را یاری میرسانند، باید برای شروع مسیر قدم بگذارد. اما برای شروع باید چکار کند؟
بررسی گسترده از وضعیت داوطلب در هر درس
اولین قدم داوطلب برای شروع، بررسی کامل سال گذشته او، توسط خودش یا مشاور حرفهای اوست.
تحلیل عملکرد او در سال گذشته یعنی بررسی و ارزیابی او در هر درس خاص؛
- بررسی نقاط قوت او در دروس مختلف
- مشخص کردن نقاط ضعف هر درس
- از هر درس، چه سطحی را یادگرفته است؟
- آیا در درس بهخصوصی مشکلی داشته؟
- آیا ابهاماتی در برخی مباحث برای او پیش آمده است؟
- قسمتهایی از یک درس بوده که مطالعه نکرده باشه و از آن دور بوده باشد؟
با تحلیل این سوالات، داوطلب شخصاً و به همراه مربی یا مشاورش، به شناخت اولیه نسبت به هر درس خواهد رسید. قائدتاً یک داوطلب میداند که در هر درس چگونه است، اما باید تمامی موارد را دقیق، مشخص و شفاف مکتوب و ثبت کند تا بتوان از آن استفاده کرد.
ارزیابی معلمان سال گذشته داوطلب
اولین قدم داوطلب برای شروع، بررسی کامل سال گذشته او، توسط خودش یا مشاور حرفهای اوست.
تحلیل عملکرد او در ش
زمانیکه وضعیت داوطلب در هر درس مشخص شد، باید معلم مربوط به همان دروس نیز مورد بررسی قرار بگیرد. اینکه:
- آیا معلم مربوطه، معلم خوبی بوده است؟
- ارتباط داوطلب با معلم درس خاصی چطور بوده؟
البته شناخت معلم توسط خود داوطلب، کار سادهای نخواهد بود. بسیاری اوقات معلمان ما، افراد باسوادی هستند و روشهای تدریس خوبی دارند و دانشآموز نیز از روشهای تدریس و خود معلم به خوبی یاد میکند. اما اگر با توجه به شرایط کنکور آن دبیران را مورد بررسی قرار دهیم، متوجه خواهیم شد که آن معلم، معلم حرفهای کنکور نبوده است. یعنی:
- در تدریس خود مطالب اضافه برسازمان را نیز درس داده است.
- مطالب مهم و پرتکرار کنکور را بررسی نکرده یا از تدریشان غافل بودند.
- استراتژی تدریس براساس نیاز کنکور نبوده و ایدههای نو استفاده نشده است.
بررسی این مسائل نمیتواند بهطور صددرصدی توسط دانشآموز صورت گیرد و نیاز به تخصص در شناخت آنها است. اما بررسی نظرات اولیه باید توسط داوطلب صورت بگیرد و نسبت به دبیران خود نظرش را ابلاغ کند.
سال گذشته یعنی بررسی و ارزیابی او در هر درس خاص؛
- بررسی نقاط قوت او در دروس مختلف
- مشخص کردن نقاط ضعف هر درس
- از هر درس، چه سطحی را یادگرفته است؟
- آیا در درس بهخصوصی مشکلی داشته؟
- آیا ابهاماتی در برخی مباحث برای او پیش آمده است؟
- قسمتهایی از یک درس بوده که مطالعه نکرده باشه و از آن دور بوده باشد؟
با تحلیل این سوالات، داوطلب شخصاً و به همراه مربی یا مشاورش، به شناخت اولیه نسبت به هر درس خواهد رسید. قائدتاً یک داوطلب میداند که در هر درس چگونه است، اما باید تمامی موارد را دقیق، مشخص و شفاف مکتوب و ثبت کند تا بتوان از آن استفاده کرد.
تجزیه و تحلیل کتابهای کمک آموزشی سال گذشته
کتابهای کمک آموزشی که داوطلب در سال اول استفاده میکرده نیز باید بررسی شوند. کتابهای کمک آموزشی و منابع تست زنی داوطلب نشان میدهند که تا چه میزان اطلاعات و تا چه سطح تست توسط داوطلب در سال گذشته مطالعه شده است.
پس از بررسی وضعیت درس به درس داوطلب و شرایط سال گذشته او در هر درس باید اقدامات دیگر درجهت اجرای استراتژیهای جدید صورت بگیرد.
وضعیت مطالعاتی کلی سال گذشته، ارزیابی تفصیلی عملکرد و تصمیمات
هر داوطلب برای مطالعه روندی را طی میکند. بررسی روند مطالعاتی گذشته داوطلب بسیار حائز اهمیت است.
- آیا داوطلب در سال گذشته برنامهای برای مطالعات کنکوری خود داشته است؟
- نوع برنامه چگونه بوده و از چه برنامهای استفاده میشده؟
- چهقدر زمان برای اجرای برنامه گذاشته است؟
- چه میزان زمانهای پِرت و تلف شده داشته است؟
- میزان بازده مطالعاتی در هر درس چقدر بوده است؟
سوالات مطرح شده، مواردی هستند که قابلیت بررسی کامل دارند. علت بررسی این پرسشها این است که اگر خطایی در سال گذشته وجود داشته است، برای امسال تکرار نشوند، از تلف کردن زمانهایی که برای مطالعه انتخاب میشدند، جلوگیری شوند. بازده مطالعات افزایش پیدا کنند.
نوع برخورد باآزمونهای آزمایشی
پیگیری وضعیت داوطلب در آزمونهای آزمایشی و برخورد او با آنها از دیگر مواردی است که اگر بررسی شود، میتواند کمک بسیاری را در جهت رشد او برای سال دوم به ارمغان بیاورد.
- در کدام کنکور آزمایشی شرکت کرده است؟
- ترازهای کسب شده در هر آزمون و ارزیابی سطح داوطلب در آزمونها
- مطلوب بودن آزمونهای آزمایشیای که داوطلب در آنها شرکت داشته است.
بررسی معدل سال دوازدهم و برنامهریزی برای ایجاد سابقه تحصیلی یازدهم
داوطلب باید از ابتدای مسیر سال دوم خود به فکر ایجاد سابقه تحصیلی سال یازدهم خود باشد، چرا که امتحانات نهایی سال یازدهم ، به تنهایی 20 درصد برای ورود به دانشگاه در سال 1404 تاثیر مستقیم دارد و اگر داوطلب در امتحانات نهایی سال یازدهم شرکت نکند برای او نمره صفر در نظرگرفته میشود و این موضوع به تنهایی باعث میشود که در کنکور 1404 نتیجه مطلوبی کسب نکند.
اما برنامهریزی برای ایجاد سابقه تحصیلی و در صورت نیاز ترمیم نمرات سال دوازدهم یه کار پیچیده و بسیار تخصصی است ، به خصوص اینکه برای اولین بار است که دانشآموزان نیاز دارند تا سال یازدهم خو را نیز ترمیم نمره بکنند.
توصیه ما به داوطلبان سال دوم کنکور 1404 این است حتما و حتما از یک مشاور احصیلی برای تعیین روش ایجاد سابقه تحصیلی و ترمیم نمره خود استفاده کنند. این موضوع به قدری مهم است که در قدم اول باید تعیین و تکلیف شود و اصلا نمیتوان این موضوع مهم را به بعد موکول کرد.
تجربه سال اول؛ پلهای برای دستیابی به اهداف سال دوم
بسیاری از داوطلبان بهخصوص در سال اول، بدون شناخت دقیق در کنکور تنها یک سال درس میخوانند و هیچ شناختی نسبت به مسابقه بودن آزمون سراسری ندارند. برای موفقیت در کنکور ما به دو چیز نیاز داریم:
- توانایی علمی لازم برای پاسخ
- توان ارائه علمی ( توان روانی)، همان سرعت، دقت، آرامش، اعتماد به نفس و تمرکز روز آزمون
داوطلب نباید تنها برای ارتقا توان علمی خود تمرکز کند، بهرهگیری از دانش زمانی محقق میشود که بتوان از لحاظ روانی نیز آمادگی لازم را داشت و بال دوم این فرآیند را نیز کامل کرد تا در نهایت بهتر و قویتر در مسیر جلو رفت.
استفاده از یک مربی و مشاور حرفهای
برای شروع مطالعه سال دوم، داوطلب نیازمند حضور یک مربی حرفهای است. کنکور به یک مسابقه حرفهای تبدیل شده است، پس قطعا حضور یک مربی حرفهای موجب آمادگی و در نهایت، برد در این مسابقه میشود. تجربه کنکور 1402 به خوبی نشان داد که کنکور یک مسابقه حرفهای است.
دسترسی به امکانات لازم برای نتیجه گرفتن
- یادگیری اصول مطالعه هر درس
- کتابهای کمک آموزشی و تست زنی
- معلمهایی که لازم است از حضورشان در زمینه یادگیری بهره بگیرد.
تمامی موارد باید در سال دوم به کمک خانواده، برای او برقرار باشد و داوطلب ببیند که آیا امکان شروع و مطالعه را با توجه به نیازها در سال دوم دارد یا خیر. آیا توان مهیا و فراهم کردن امکانات برقرار است؟ سپس برای فرآیند مطالعه خود در مسیر پیش رو قدم بگذارد. یعنی؛ با برنامه خاصی که برای او ایجاد شده است، پله پله جلو رود، آموزشهای لازم را ببیند و آموختههای خود را برای سال دوم اجرا کند.
فراموش کردن دیگران و تمرکز بر خود؛ اصلیترین استراتژی برای رسیدن به اهداف در کنکور
مطلب نهایی برای کسی که میخواهد برای سال دوم کنکور بدهد و مسیر موفقیتش را طی کند، این است که؛ دانشآموزی که برای دومین سال شروع به درس خواندن کند، احتمالاً، دوستانی دارد که با نتایج سال اول خود وارد دانشگاه شدند، دیگر در مسیر کنکور قرار ندارند و سختیهای این دوران را نمیچشند. به دانشگاه رفتند، به تفریحات خود میپردازند، به بسیاری از برنامههای جانبی خود توجه میکنند.
- بخوانید
داوطلبی که برای سال دوم از ابتدا شروع میکند، نباید چنین مسائلی که؛ فلان شخص با دوستانش بیرون میرود یا تفریح میکند، ذهنش را درگیر کند، این داوطلب یک هدف قویتری دارد و میخواهد آن هدف را دنبال کند، پس خیلی مصممتر، جدیتر و خاصتر از دیگران تلاش میکند. زیرا هدف او از کسی که امروز به دانشگاه رفته است، بسیار والاتر است. پس باید بداند عوامل محیطی نباید روی او تاثیرگذار باشد و این مسیر یک ساله باید بسیار جدی و بدون حاشیه پشت سر گذاشته شود.
جمع بندی
مقاله درباره آمادهسازی برای کنکور سال دوم داوطلبان، بر اهمیت هدفگذاری هوشمندانه و همراهی خانواده تأکید دارد. ابتدا باید نقاط قوت و ضعف خود را تحلیل کرده و عملکرد سال قبل را بررسی کنند. همچنین، استفاده از مشاور حرفهای و تمرکز بر مطالعه و آمادگی روانی برای آزمونها ضروری است. در نهایت، توجه به سوابق تحصیلی و برنامهریزی برای ترمیم نمرات نیز از نکات مهمی است که باید مد نظر قرار گیرد.
پاسخ به سوالات متداول شما
اولین قدم برای نتیجه گرفتن در کنکور سال دوم چیست؟
نه تنها کنکور سال دوم، بلکه برای اولین سال نیز، داشتن هدف و هدفگذاری درست و محکم اولین قدم مثبت برای موفقیت است.
آیا با تغییر روند مطالعاتی میتوان در دومین کنکور نتیجه گرفت؟
برای نتیجه گرفتن در کنکور سال دوم، ابتدا نیاز به بررسی مسائلی است که در سال گذشته اجرا میکردید، درنهایت طبق خطاها و ایرادها باید روشهای درست و جدید را جایگزین کنید.
آیا حضور مشاور در سال دوم ضروری است؟
تجربه کنکور 1402 به ما ثابت کرد که کنکور به یک مسابقه حرفهای تبدیل شده است. همواره کنار یک شرکت کننده نیاز به مربی حرفهای برای تضمین موفقیت او وجود دارد.
نقش خانواده و اهمیت حضور آنها در موفقیت داوطلبان پشت کنکور چیست؟
همواره در کنار یک داوطلب کنکور، خانواده اوست. همراهی صددرصدی خانواده با اهداف داوطلب مهمترین دلگرمی برای ادامه راه به شمار میآید.
چگونه میتوان اهداف مشخصی برای سال دوم کنکور تعیین کرد و به آنها پایبند ماند؟
هدف گذاری بسیار قوی و پی بردن به چرایی پشت کنکور ماندن و سختیها را تحمل کردن و اینکه آیا واقعا رسیدن به هدف مشخص درون داوطلب نهفته است، پاسخ این سوالات میتواند به پایبند ماندن به اهداف کمک بسیاری کند.