راهکار کنترل اضطراب کنکور | چگونه استرس و اضطراب کنکور را کنترل کنیم؟
برای امتحان کنکور و یا مسیر طولانی امتحانات نهایی خود نگران هستید؟ تا جاییکه نمیتوانید کاملاً متمرکز شده این مسیر مطالعه تا امتحان را سپری کنید؟ فکر میکنید که این نگرانیها غیر طبیعی هستند و احتمالا به شما و هدفگذاری شما آسیب میزنند؟ و به دنبال راهکاری برای این موضوع هستید؟ در این میان آیا فکر میکنید حس و حال شما ناشی از استرس آزمون و کنکور است و یا در تنش گنگی از اضطراب کنکور قرار دارید؟
اضطراب و یا استرس آزمون دو مقوله کاملاً متفاوت هستند که به شکلهای مختلف ممکن است همراه هر دانشآموزی شوند. این تفاوت آنقدر برجسته است که شرایط دانشآموز بدون استرس غیر منطقی است و دانشآموز با اضطراب را باید از این حالت غیر طبیعی نجات بدهیم. اینکه نگرانیهای شما از آزمون پیش رو استرس یا اضطراب است، موضوع بسیار مهمی است.
اما در نهایت باید راهکارهایی برای عبور از این موانع داشته باشید. در این مقاله از گروه یاوران دانش قصد داریم تا به مفهوم استرس تا اضطراب کنکور و هر آزمون دیگری پرداخته و از راهکارهای مدیریت آنها صحبت کنیم.
پادکست اظطراب کنکور
دکتر یاوری _ آیا راه حلی برای کاهش استرس آزمون کنکور وجود دارد؟
اضطراب و استرس آزمون چه هستند؟ چه تفاوتهایی دارند؟
در اولین قدم برای مدیریت اضطراب و یا استرس آزمون باید به درستی این دو مفهوم را بشناسیم و از تفاوتهای میان آنها مطلع شویم. بنابراین بهتر است همین ابتدا مفاهیم کلی استرس و اضطراب را بررسی کنیم.
استرس چیست؟
استرس احساس وظیفه برای انجام کاری بسیار مهم است تا حدی که باقی کارها و یا فعالیتها را کنار بگذاریم و برای طی شدن جریان آن کار مهم متمرکز شویم. به این ترتیب از انرژی مضاعف و تمرکز بالا برای برنامهریزی زمان جهت انجام آن کار برخوردار هستیم. استرس باعث میشود تا کارها را با جدیت بیشتر و دقت بالاتری انجام بدهیم.
برای درک این شرایط، دانشآموزی را تصور کنید که به یکباره امتحانی مهم در پیش دارد. مثلاً به او گفتهاند که فردا امتحان ریاضی بسیار مهمی در پیش دارد که نتایج آن در ثبتنام مدرسه تأثیرگذار است. این دانشآموز ممکن است هزاران کار انجام نشده در پیش داشته باشد و برای چندین فعالیت برنامهریزی کرده باشد.
مثلاً قصد رفتن به باشگاه و یا مهمانی داشته باشد و حتی تصمیم گرفته باشد که آن شب اندکی ادبیات بخواند. اما آیا این دانشآموز میتواند این کارهای عادی زندگی روزمره خود را انجام بدهد؟ و یا لازم است تا تمامی این کارها را رها کرده و بر امتحان ریاضی پیش رو متمرکز شود؟
این احساس وظیفه برای خواندن جدی درس ریاضی همان استرس و نیرویی محرک است. چرا که آمادگی برای امتحان ریاضی باعث تغییر لایف استایل او شده است.
اضطراب چیست؟
اضطراب نوعی حالت روحی و روانی است که از توجه بیمورد به آینده و نتایج نیامده ایجاد میشود. تا جاییکه همین اضطراب باعث تشدید نگرانیها شده و حتی توانایی افراد برای انجام کارها را از بین میبرد. اضطراب عامل کندی و حتی توقف در کارهای مهم خواهد شد.
برای درک این مفهوم مجدداً همان دانشآموز را با یک امتحان ریاضی ناگهانی تجسم کنید. اگر دانشآموز داستان ما به جای تمرکز بر انجام کار به نتایج امتحان فکر کند، چه خواهد شد؟
مثلاً ممکن است دانشآموز داستان ما از فرصت کوتاه باقیمانده ترسیده و به نتایج ضعیف آزمون خود بیاندیشد. اینکه اگر امتحان را بد بگذراند چه خواهد شد؟ اگر نمره او ضعیف باشد چه پیش خواهد آمد؟ والدین او چه خواهند گفت؟ اگر به دلیل نمره ضعیف در ثبتنام مدرسه مشکل پیش آید چکار باید بکند؟ و…
در چنین شرایطی افراد ناخواسته زنجیرهای از احتمالات بعید اما نگران کننده را برای خود تداعی میکنند. این احساس همان اضطراب است که عاملی خطرناک، محدود کننده و عذابآور است. افراد مضطرب آنچنان درگیر این تفکرات منفی هستند که قدرت انجام صحیح و متمرکز کارها را از دست میدهند.
استرس و اضطراب چه تفاوتهایی دارند؟
استرس حالت طبیعی بدن است. در واقع نوعی عکس العمل مثبت برای انجام بهتر کارهای مهم است. بدون استرس نسبت به انجام کارهای مهم بیتفاوت هستیم و حتی اصلاً کار مهمی وجود نخواهد داشت. برای همین است که استرس آزمون را پدیدهای مثبت و حتی الزامی قلمداد میکنیم. چرا که دانشآموز بدون استرس احتمالا اصلاً انگیزهای برای درس و مدرسه نشان نمیدهد.
اما اضطراب در نقطه مقابل استرس قرار دارد. یک نوع نگرانی دائمی از چیزهایی که هنوز اتفاق نیفتادهاند. حسی که همیشه بدترین احتمالات را توصیف میکند و عملاً عاملی بازدارنده است.
اگر استرس ریشههای طبیعی دارد و در پاسخ فیزیولوژی بدن ظاهر میشود، اضطراب ریشههای اکتسابی دارد. یعنی عامل بیرونی که میتواند خانواده، دوستان، مدرسه و یا جامعه باشند به ترتیبی زنجیرهای از اتفاقات و گفتهها و رفتارها باعث ایجاد اضطراب در افراد میشوند. در شرایط کلی استرس کنکور جریان پیش برنده و اضطراب کنکور جریانی بازدارنده است. اما به هر حال هر دوی اینها باید مدیریت شوند.
برنامهریزی برای مدیریت اضطراب آزمون
بارها با دانشآموزانی روبرو هستیم که از حساسیتهای خود به آزمون نهایی صحبت میکنند و نسبت به این موضوع نگران هستند. اول از همه لازم است بدانید که این نگرانیها استرس نیستند. چرا که ذات استرس پیش برنده و متمرکز کننده است. قاعدتاً دانشآموزی که نسبت به آزمون خود استرس داشته باشد، قطعاً بر روی آن متمرکز شده و کارها را به درستی پیش میبرد. هر چند لازم است تا برای چگونگی برنامه ریزی مطالعه آزمون مشاوره شود.
اما نگرانیها از آزمون خصوصاً کنکور همگی در سطوح مختلفی از اضطراب قرار دارند. چرا که زمان برگزاری این آزمونها از قبل تعیین شده است و دانشآموزان در یک شرایط ناگهانی قرار ندارند. پس قاعدتاً نگرانی آنها برای مواجه شدن یک شرایط بیبرنامه نیست. بلکه نگرانی آنها از آماده نشدن برای آزمون است که در سطوح مختلفی از اضطراب ظاهر میشود. البته دانشآموزان میتوانند با اجرای برخی کارها از این حجم اضطراب کنکور خود بکاهند.
کارهایی که باعث کاهش اضطراب آزمون میشوند
هر دانشآموز نسبت به شرایط خود مسئول است و باید به اضطراب خود غلبه کند. حالا که میدانید اضطراب آزمون چیست، باید در مقابل عامل بازدارنده آن بایستید. برای این تقابل به مدیریت خود نیاز دارید. کارهای مفید برای مدیریت اضطراب آزمون به قرار زیر هستند.
یک برنامهریزی درسی مطابق با زمانبندی امتحانات داشته باشید
اولین قدم برای عبور از اضطراب آزمون داشتن برنامهریزی است. البته این برنامهریزی باید مطابق با زمان برگزاری آزمون باشد. به عنوان مثال فرض کنید امروز شنبه است و شما در روز سهشنبه امتحان فیزیک دارید. به این ترتیب در اولین قدم باید این فرصت سه روزه تا روز آزمون را برنامهریزی کنید.
فرض کنید در میانه روز شنبه تصمیم گرفتهاید تا برای امتحان سهشنبه خود آماده شوید. به این ترتیب حداقل ۶ ساعت روز شنبه و حدود ۱۲ ساعت از روزهای یکشنبه و دوشنبه را در اختیار دارید. به این ترتیب جمعاً ۳۰ ساعت برای مطالعه و آمادگی آزمون فیزیک در اختیار شما است. این مقدار عدد قابل توجهی است!
حالا به خود درس فیزیک بر میگردیم و در همان ابتدا تعداد فصلهای آن را بررسی میکنیم. مثلاً درس فیزیک شما در کل ۵ فصل مستقل دارد. لذا میتوانید برای هر فصل ۶ ساعت مطالعه کنار بگذارید. اما نکته نهایی برنامهریزی روش مطالعه است.
چرا که حالا باید بررسی کنید که در طول ۶ ساعت مطالعه هر فصل قرار است تا چه چیزهایی بخوانید از متن کتاب تا تمرینها و مثالهای آن و یا درسنامهها و حتماً حل نمونه سوالات در برنامهریزی شما جای دارند. به این ترتیب میتوانیم ۶ ساعت هر فصل را به چندین زنگ تفکیک کنیم و به این ترتیب برای آزمون فیزیک در روز سهشنبه برنامهریزی کردهایم.
اگر برای کنترل اضطراب در آزمونهایت نیاز به کمک داری، به مشاوره تحصیلی مراجعه کن.
برنامهریزی چطور از اضطراب آزمون میکاهد؟
برنامهریزی برگ برنده شما برای موفقیت در آزمونهای دشوار و سنگین از جمله کنکور است که در کاهش و حتی از بین بردن اضطراب آن نقش دارد. قطعاً با برنامهریزی هر آزمون را بهتر و بدون اضطراب سپری خواهید کرد. زیرا به راحتی میتوانید دورنمایی از شرایط کلی خود داشته باشید و دقیق میدانید که در فرصت باقیمانده قرار است چه کارهایی انجام بدهید و از طرفی زمان را از دست ندادهاید.
همان دانشآموز داستان خودمان را تجسم کنید. این فرد با برنامهریزی میتواند به خوبی تمامی فصلهای درس فیزیک را مطالعه کند. در عین حال از پس تمارین و مثالها برآمده و حتی تمارین در کتابهای کمک آموزشی را مطالعه کرده است.
در ضمن برای بررسی نمونه سوالات جامع هم اقدام خواهد کرد. این فرد در طول مسیر مطالعه خود چون نسبت به کل برنامه اشراف دارد و مسیر به طور منظم به پیش میرود، حس خوبی را تجربه خواهد کرد و قطعاً هیچ نگرانی از آینده نخواهد داشت. برنامهریزی، توجه او از آینده را کم کرده است و همین دور شدن از اتفاقات نیامده از اضطراب او میکاهد.
چطور یک برنامهریزی دقیق و جامع داشته باشیم؟
در همین اول ماجرا متوجه هستیم که برای غلبه بر اضطراب کنکور به برنامهریزی نیاز داریم. مثال ما از دانشآموزی که امتحان فیزیک در پیش دارد، خیلی ساده بود؛ اما شرایط میتواند خیلی پیچیدهتر باشد. در این صورت چطور یک برنامهریزی حرفهای را تدارک میبینید؟ آیا دانشآموزان از توانایی کافی برنامهریزی درسی خصوصاً برای آزمون سخت و پیچیده مانند امتحانات نهایی برخوردار هستند؟
آنچه مسلم است، هر اندازه برنامهریزی شما دقیقتر و حرفهایتر باشد، از اضطراب شما برای آزمونها خصوصاً کنکور کاسته میشود. در اینباره بهتر است که از حضور فردی آگاه و مسلط به برنامهریزی درسی کمک بگیرید.
مشاوره برای برنامهریزی درسی یک الگوی حرفهای است که هر کسی را در مسیر درستتری قرار میدهد. مشاوره گرفتن لزوماً به معنای کم آگاهی نیست. بلکه به معنای بهرهمندی از خرد جمعی است. آنهم در حضور افرادی که سابقه و تجربه بیشتری از شما دارند و میتوانند زوایای پنهان از یک برنامهریزی حرفهای را مدیریت کنند.
همین حالا برنامه ریزی آزمونت رو در کنار مشاور تحصیلی انجام بده!
اهمیت خانواده برای کاهش اضطراب کنکور و آزمون
خانوادهها نقش برجسته در مدیریت اضطراب آزمون دارند. یک خانواده آگاه با رفتارهای درست به راحتی میتواند این اضطراب را در فرزند خود کاهش داده و حتی از بین ببرد. در مقابل خانوادههای بیبرنامه و یا کمآگاه، ناخواسته در تشدید اضطرابها نقش دارند.
قبلاً گفتیم که اضطراب یک عامل اکتسابی است و خانواده به تنهایی میتواند اهرم قدرتمندی در به وجود آمدن و تشدید این اضطرابها باشند. اما خانوادهها میتوانند در مدیریت اضطراب به فرزندان خود کمک کنند. مثلاً:
- در اولین قدم همیشه قدردان تلاش فرزندان خود باشید. حتی کوچکترین تلاش فرزند برای درس خواندن را تشویق کنید. از طرفی تلاش جدی او برای درس خواندن با برنامه را ستایش کنید.
- هرگز فرزند خود را با دوستانش مقایسه نکنید. مقایسه کردن همواره حس ناامیدی، بیمهری و کمارزش بودن را القا میکند. احتمالا هیچ وقت نقاط قوت فرزند خود را با دوستانش مقایسه نمیکنید. بلکه این مقایسهها همواره در سمت نقاط ضعف او هستند که شرایط روحی و اضطراب دانشآموز را تشدید میکند.
- تلاش امروز فرزند خود را با نتایج و نحوه درس خواندن گذشته او مقایسه نکنید. مثلاً نگویید که اگر از ترم اول هم جدیتر درس خوانده بودی، حالا نتایج بهتری میگرفتی!! این نوع مقایسهها به دانشآموز حس از دست دادن فرصتها را القا میکند که اضطراب زا هستند.
- یادگیری دانشآموز خود را ارزشمند جلوه بدهید و در تکاپوی نمره نباشید. بگذارید فرزند شما فارغ از دغدغه نمره برای یادگیری مفاهیم درسی مطالعه کند.
کنکوریها با اضطراب خود چه کنند؟
اضطراب کنکور ماجرایی کاملاً متفاوت از اضطراب امتحان است. چرا که بچههای کنکوری قرار نیست تا امتحان خود را همین فردا بگذرانند. بلکه آنها لازم است تا برای آزمونی در یک ماه آینده خود و حالا اگر در ابتدای برنامهریزی هستند، برای شش ماه و یا یک سال آینده خود آماده شوند. اما آیا قرار است این مدت طولانی را تماماً در اضطرابی جانکاه و محدود کننده سپری کنند؟
اضطراب کنکور آنقدر خطرناک است که میتواند دانشآموزان را از همان روزهای نخست متوقف ساخته و فرصت طلایی اما طولانی تا کنکور را زایل کند. از طرفی دانشآموز داستان ما تمام این مدت زمان طولانی را با احساسهای منفی، آزاردهنده و بلاتکلیف سپری خواهد کرد.
پس لازم است تا در همین اول ماجرا به دنبال یک برنامهریزی حرفهای با هدف مدیریت و حتی حذف اضطراب کنکور باشید. این برنامه میتواند جنبههای گوناگون داشته باشد. اما در شرایط کلی باید نکات و موارد خاصی را رعایت کنید.
نکتههای برنامهریزی برای حذف اضطراب کنکور
آنچه در این بخش میگوییم یک توصیه عمومی است که برای تمامی کنکوریها سودمند است؛ اما قاعدتاً شامل جزئیات خصوصی زندگی هر دانشآموز نمیشود. لذا مشاوره تخصصی برای بررسی با جزئیات کامل در برنامهریزی هر دانشآموز کنکوری الزامی است.
با این وجود اجرای نکات زیر برای داشتن یک دورنمای کلی از برنامه هدفمند مطالعه کنکور بدون اضطراب الزامی است.
- برای هر روزتان تا آزمون نهایی کنکور برنامهریزی داشته باشید. این برنامهریزی میتواند هفتگی و یا هر بازه ریتمیک دیگری داشته باشد. اما به هر حال در قید یک برنامهریزی دقیق مطالعه کنید.
- برنامه هر روز را به طور کامل و دقیق اجرا کنید. نسبت به جزئیات برنامه حساس باشید و به سادگی از کنار آنها عبور نکنید.
- در پایان هر روز چگونگی اجرای برنامه را ارزیابی کنید. بررسی کنید که تا چه اندازه در اجرای برنامه آن روز موفق بودهاید.
تحلیل شرایط در برنامه ریزی کنکور
با همین سه قدم ساده اما جدی ماجرای اضطراب کنکور تا حدود قابل توجهی برطرف شده است. چرا که:
- اگر برنامه هر روز را کامل انجام داده باشید، در پایان شب احساس خوبی را تجربه خواهید کرد. زیرا حالا حس مفید بودن را همراه خود دارید.
- اگر برنامه روزانه را به طور کامل انجام نداده باشید، کاملاً شفاف میدانید که شرایط پیش روی شما چگونه است. در این صورت باید در همان لحظه تصمیم بگیرید که برنامه فردا و فرداهای دیگر را با جزئیات کامل اجرا خواهید کرد.
در این میان دو نکته کلیدی وجود دارد. اول آنکه لازم است تا عدم موفقیت در اجرای کامل برنامه روزانه را بررسی کنید. موانع را شناسایی کرده و برطرف سازید تا در روزهای دیگر برای شما مشکلساز نشوند.
دوم آنکه فردای آن روز در صدد جبران روز از دست رفته نباشید. امروز شما با برنامهای ناقص تمام شده است و قرار نیست تا برنامه فردا را فدای امروز خودتان بکنید.
مزیت برنامهریزی روزانه در مطالعات کنکوری چیست؟
فاصله زمانی تا کنکور خیلی زیاد است؛ اما قرار است این فاصله طولانی را با برنامهریزی روزانه سپری کنید. در این صورت آیا چنین تصمیمی با جزئیات روزانه الزامی است؟
در نظر داشته باشید که همین روزها کنار هم زنجیرهوار تا کنکور ادامه دارند. وقتی برنامه یک روز را کامل اجرا میکنید، پس مطمئن هستید که میتوانید برنامه یک هفته را کامل اجرا کنید. حالا مطمئن هستید که میتوانید برنامه یک ماه و در نهایت یکسال و سرآخر کل برنامه کنکور خود را کامل اجرا کنید.
در این میان قطعاً روزهایی هستند که شرایط اجرای کامل برنامه در آنها محدود است. اما وقتی نسبت به تکتک روزها حساس هستید، حالا این پتانسیل را دارید که تمام سال منتهی به کنکور را جدی و قدرتمند و بدون اضطراب سپری کنید.
اهمیت مشاور در مدیریت اضطراب کنکور
پروسه مطالعه و آمادهسازی تا کنکور آنقدر طولانی است که بدون برنامهریزی هرگز نمیتوانیم آن را سپری کنیم. از طرفی اجرای درست و هدفمند این برنامه بخش کلیدی دیگری است. بچههای کنکوری برای برنامهریزی تکتک روزهای خود تا امتحان نهایی بهتر است از حضور یک مشاور تحصیلی با تخصص در زمینه برنامهریزی کنکور استفاده کنند.
این همراهی مشاور و کارشناس برای افزایش خرد جمعی است تا در کنار دانشآموزان مسیر پیش رو را هوشمندانهتر طراحی نمایند.
از پیگیری تا نظارت اجرای برنامه و حتی توجه و همراهی باید توسط یک مشاور تخصصی در امر کنکور صورت بگیرد. دانشآموز کنکوری به حضور یک مشاور در کنار خود نیاز دارد تا شرایط آنها را بررسی کرده و یک برنامه هدفمند را تدارک ببیند.
از طرفی روند پیشرفت برنامه را ارزیابی کند. در نهایت قطعاً بارها و بارها پیش خواهد آمد که تغییراتی در برنامه داده شود. کنکوریها در همگی این جزئیات به همراهی یک مشاور تخصصی نیاز دارند.
آیا آزمونهای آزمایشی اضطراب کنکور را زیاد میکنند؟
همه کنکوریها کم و بیش چندین آزمون آمادگی و شبیه کنکور را سپری خواهند کرد. این آزمونها میتوانند شمشیر دولبه باشند. هم میتوانند در تشدید اضطراب کنکوریها نقش داشته باشند و هم میتوانند در تقویت روحیه آنها تأثیرگذار باشند. کافی است چطور به ماهیت و چرایی این آزمونها نگاه کنید.
اگر هدف دانشآموز از حضور در آزمون آزمایشی بررسی رتبه، تراز، درصد و در کل مقایسه خود با یک جامعه آماری محدود باشد، قطعاً در اضطراب کنکور رها خواهد شد. به هر حال همه آزمونها جامع نیستند و همه داوطلبان کنکور در آن شرکت نکردهاند.
از طرفی همیشه شما در بهترین حالت خود نیستید. در این صورت یک نمره و یا درصد و حتی تراز کم کافی است تا اضطراب شما را تشدید نماید.
اما اگر هدف دانشآموز بررسی نقاط قوت و ضعف باشد، حضور در آزمونهای آزمایشی مفید است. چرا که حالا میتوانید در محک جدی، سطح تسلط خود در دروس مختلف را بررسی کنید. در نتیجه کاملاً شفاف میدانید که در کجاها قوی و در کجاها ضعیف هستید.
این آگاهی فارغ از رتبه و یا تراز آزمون به شما کمک خواهد کرد که مسیر مطالعاتی هدفمندتری را دنبال کنید. به یاد داشته باشید که در مطالعه کنکور هر اندازه هدفمندتر باشید، از اضطراب شما کاسته خواهد شد.
نقش خانواده در کاهش اضطراب کنکور
کنکوریها که تنها زندگی نمیکنند. هر کدام از آنها خانوادهای دارند که قرار است در این روزهای سخت و حساس کنار او باشند. اما نقش خانواده کنکوری بسیار سخت و چالش برانگیز است. بچههای کنکوری فشار روحی زیادی را تحمل میکنند و نهایتاً در این مدت طولانی به آدمهای حساسی تبدیل میشوند که هر نوع رفتار خانواده در ذهنیت آنها تأثیرگذار است.
به عنوان خانواده اگر دغدغه کاهش اضطراب کنکور فرزند خود را دارید، لازم است تا چند نکته را مد نظر قرار بدهید:
- در برنامه کاری فرزند خود دخالت نکنید. برنامهریزی درسی او توسط خود او و مشاور او طراحی شده است و نیازی نیست تا جزئیات این برنامه را موشکافی کنید. بگذارید فرزند شما خودش در تنظیم و اجرای برنامه مختار باشد.
- تلاش آنها را ببینید؛ اما هرگز تلاش آنها را با نمره، درصد و یا تراز آزمونهای آزمایشی محک نزنید. با فرزند خودتان درباره سختی یا آسان بودن آزمون صحبت کنید؛ اما هرگز در جستوجوی رتبه و یا تراز او نباشید. اما اگر کنجکاو هستید، میتوانید با مشاوره او گفتگو کنید.
- هدف گذاری نکنید. مثلاً رسیدن به ترازی خاص برای قبولی در رشتهای خاص را هدف نگیرید. اجازه بدهید تا فرزند شما با اهداف خودش روزهای کنکوری را سپری کرده و در آزمونهای آزمایشی شرکت کند. کافی است از فرزند خود یک سال با آرامش و در نهایت تلاش را بخواهید. مطمئن باشید که فرزند شما هم قدردان این همراهی خواهد شد و نهایت تلاش خود را خواهد کرد.
- برای تأمین نیازهای فرزند خود اعم از برنامههای مناسب تفریحی و تغذیه مناسب و… او طبق نظر مشاور او برنامهریزی کنید.
اگر خانواده کنکوری نکات ساده اما کلیدی را به درستی انجام دهند، غلبه بر اضطراب کنکور ساده است و دانشآموزان با تکیه بر اعتماد و همراهی خانوادههایشان بهتر و مؤثرتر در کنکور حاضر میشوند.
برای اضطراب کنکور در روزهای پایانی چکار کنیم؟
اضطراب در روزهای پایانی تا کنکور بحث چالش برانگیز دیگری است. بارها و بارها دانشآموزانی را دیدهایم که در روزهای پایانی مثلاً دو هفته مانده به کنکور در اضطرابی سخت و قفل کننده وارد میشوند. اینکه ریشه این اضطرابها چیست باید به گذشته باز گردیم و قاعدتاً عدم برنامهریزی و یا فشار خانواده و جامعه در تشدید آن نقش داشتهاند. اما اصل ماجرا آرام کردن دانشآموز در این روزهای پایانی است.
برای غلبه بر اضطراب در روزهای نزدیک به کنکور باید از کارشناس مشاور حرفهای و آگاه استفاده کنید. چرا که لازم است تا با جزئیات زمینه پیدا شدن این اضطراب بررسی شود.
در عین حال میتوانیم تمام جزئیات قید شده در این مقاله را برای مدت زمان کوتاه روزهای پایانی تا کنکور هم اجرا کنیم. کافی است در همین فرصت باقیمانده زیر نظر یک کارشناس، برنامهریزی درست درسی تدارک دیده شود. از طرفی خانواده میتواند نقش برجسته داشته باشد. چرا که یک گفتوگوی ساده و اینکه اطمینان داده شود کارکرد دانشآموز برای آنها مهم است و چندان در بند نتایج نیستند، قطعاً در تقویت روحیه او نقش دارد.
سخن پایانی
اضطراب کنکور را جدی بگیرید. چرا که این اضطراب بیخبر و در امتداد اشتباهات شما به سادگی ظاهر میشود و به سختی برطرف خواهد شد. مسیر مضطرب شدن یک دانشآموز خیلی ساده است. کافی است برنامه مناسبی نداشته باشد و یا تحت تأثیر گفتگوی نامناسب با خانواده قرار بگیرد تا به همین سادگی سروکله اضطراب کنکور پیدا شود.
اما به همین سادگی از عمق ذهن دانشآموز بیپناه کنکوری بیرون نخواهد رفت. همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. بنابراین این پدیده ناپیدا را جدی بگیرید و از برنامهریزی تا همراهی خانواده کنار فرزندتان باشید. در ضمن برای مشاوره تخصصی اضطراب کنکور و آزمون در گروه یاوران دانش در کنار شما هستیم.
پاسخ به سوالات متداول شما
آیا نگرانی ما از تراز پایین در آزمون آزمایشی نوعی استرس یا اضطراب است؟ این نگرانی ها خوب هستند؟
در آزمون های آزمایشی هرگز در دغدغه نمره و یا درصد و تراز خود نباشید. چرا که محدود کننده هستند.
برنامه ریزی درسی چطور از اضطراب آزمون میکاهد؟
برنامه ریزی از توجه شما نسبت به آینده کم میکند که خود دلیلی برای جلوگیری از اضطراب آزمون است.
در صورتیکه یک روز مطالعه برنامه ریزی شده کنکور را از دست داده باشیم برای روز بعد میتوانیم این عقب افتادگی را جبران کنیم؟
اگر برای کنکور برنامه ریزی دقیقی دارید طبق همان پیش بروید. تغییر برنامه برای عقب ماندگی ها اضطراب زا هستند.
آیا والدین میتوانند در مورد نتایج آزمون آزمایشی از فرزندان خود پرس و جو کنند؟ این کار باعث تشدید اضطراب آنها میشود؟
خیر. هر نوع کنجکاوی والدین در مورد نتایج آزمون آنها ذاتا اضطراب زا است.
برای غلبه بر اضطراب روزهای پایانی کنکور چه کنیم؟
برای اضطراب روزهای پایانی کنکور به حضور یک مشاور کاملا آگاه نیاز دارید. اما بهر حال کنار فرزندتان باشید و یک برنامه ریزی درسی تدارک ببنید. بهرحال تا میتوانید از توجه دانش آموز به آینده بکاهید.