Live Instagram | مشاهده لایو (شروع شد)
هدف گذاری مطالعاتی برای داوطلبان کنکور

گردآوری توسط :

تیم مشاوره یاوران دانش

تاریخ انتشار این مقاله

فهرست مطالب

هدف گذاری برای درس خواندن [100% تکنیک هدف گذاری مطالعاتی]

یکی از ابزارهای مهم و حیاتی در پیش‌روی مسیر کنکور به سمت موفقیت، داشتن هدف و شناخت اهمیت آن است. درواقع اهداف داوطلب در مسیر تحصیلی، عملکرد و موفقیت او تاثیرات بزرگی را دارد. هدف گذاری مطالعاتی و شناخت اهداف به داوطلب کمک می‌کند تا انگیزه بیشتری را در مطالعه داشته باشد، استراتژی‌های موثرتری را برای یادگیری انتخاب کند و زمان و انرژی خود را به بهترین شکل مدیریت کند.

در این مقاله قصد داریم، اهمیت هدف گذاری و هدف‌های سال کنکور را به خوبی تحلیل کنیم، الزامات داشتن هدف را در سال کنکور بررسی کنیم و نحوه شناخت صحیح اهداف را برای یک داوطلب کنکور بازگو کنیم.

مهم‌ترین اصل مطالعاتی؛ هدف مطالعاتی

کلیدی‌ترین اصل در مطالعه برای دانش‌آموزان، به‌خصوص داوطلبان کنکور به‌دلیل شرکت در مسابقه مهم و بزرگ کنکور، داشتن هدف مطالعاتی است. هدف مطالعاتی داوطلب تاثیر مستقیمی را در نوع یادگیری و مسیر آموزش داوطلب می‌گذارد. زمانی که دانش‌آموز درسی را مطالعه می‌کند، علت و هدف مطالعه و یادگیری او از آن درس، بسیار حائز اهمیت است.

به‌عنوان مثال؛ داوطلبی درس فیزیک را شروع به مطالعه می‌کند، زمانی‌که علت مطالعه را می‌پرسیم؟ پاسخ او امتحان داشتن از مبحث مشخص از درس فیزیک است.

هدف گذاری مطالعاتی کنکور

پس تمامی تمرین‌ها و مبحثی که مطالعه می‌شود تنها به دلیل امتحان یا پرسشی است که معلم او می‌خواهد انجام دهد و داوطلب را بسنجد و این مطالعه برای یادگیری صورت نمیگیرد و بعد از اتمام امتحان مغز فرآیند فراموشی برای آن مطالب را آغاز میکند چون فقط هدف امتحان بوده و امتحان هم به پایان رسیده است.

یا در درسی دیگر، مثلا؛ درس زیست شناسی، دبیر تصمیم به پرسش دارد و یا معلم خواسته است که شکلی از کتاب رسم شود، دانش‌آموز درس را می‌خواند و مطابق آن چیزی‌که خواسته شده را انجام می‌دهد. درواقع رسم اشکال با هدف این است که زمانی‌که او شکل‌ها را رسم می‌کند، زیست را با کمک شکل یاد بگیرد. علت این است که یادگیری با شکل در درسی مثل زیست شناسی بسیار بهتر و متفاو‌ت‌تر است.

چرا تعیین هدف اصلی در مطالعات مهم است؟

نکته مهم این است که، ما در هدف مطالعاتی باید هدف نهایی و هدف اصلی را مورد توجه قرار دهیم. اما علت چیست؟ اگر بخواهیم درباره فرآیندها صحبت کنیم، هر وقت که بخواهیم کاری را انجام دهیم، برای اجرا و انجام آن کار باید فرمان مغزی داشته باشیم، ما تا مغزمان به دستمان فرمان ندهد، توانایی برداشتن یک خودکار را نخواهیم داشت. پس دلیل انجام کارها، وجود فرمان مغز است. برای این‌که درس بخوانیم، باید فرمان مغز صادر شود تا بتوانیم درس بخوانیم.

زمان صادر شدن فرمان مغزی

فرمان مغزی لحظه‌ای صادر می‌شود که مغز به پاسخ یک چرا رسیده باشد. داوطلب می‌خواهد مطالعه کند، مغز می‌پرسد؛ چرا می‌خواهی مطالعه کنی؟ پاسخ‌ها می‌توانند متنوع باشند، به‌عنوان مثال؛ چون معلم می‌خواهد مبحث مشخصی از درس را بپرسد. پس چرایی انجام فعالیت مشخص شد و قرار است فرمان مغزی صادر ‌شود، فرآیند مطالعه آغاز شده و درنهایت به اتمام می‌رسد.

در شرایطی دیگر، داوطلب می‌خواهد تمارینی را حل کند، پرسش مغز مطرح می‌شود و در پاسخ چرایی انجام آن، دلیل مطالعه، دیدن تمرین و تکالیف توسط معلم داوطلب خواهد بود. مجدداً فرآیند مطالعه، انجام تکالیف شروع می‌شود و در نهایت و به پرسش چرا در مغز، پاسخ داده می‌شود.

هدف گذاری مطالعاتی کنکور1

تاریخ انقضاء مطالب در مغز

پس از مطالعه در روز پرسش معلم، باید به چرا پاسخ دهیم. اما چه روز بعد معلم درس را بپرسد چه نپرسد، مطالب از ذهن و مغز پاک می‌شوند و درواقع کار مغز برای ذخیره اطلاعات به اتمام می‌رسد. اگر چیزی در ذهن بماند، تنها یک سایه و حاله‌ای کم‌رنگ از مطالب آموخته شده است.

یا در مثال انجام تمرین‌ها، معلم تمارین را یا بررسی می‌کند یا نمی‌کند، چه این‌ کار توسط معلم انجام شود چه نشود، کار مغز انجام شده، به پرسشش پاسخ داده شده و دیگر نیازی به ذخیره اطلاعات ندارد.

زمانی‌که پاسخ چرا، درست و اصولی باشد

برعکس موارد گفته شده، وقتی‌که داوطلبی می‌خواهد شکل‌های درس زیست شناسی را مطالعه کند، در پاسخ به چرا مغز، پاسخ درستی می‌دهد، مثلا می‌گوید؛ من باید شکل‌های درس زیست را خوب یاد بگیرم، این مطالب قسمتی از فرآیند کنکور من است، با کمک این اطلاعات می‌توانم مطالب زیست را بهتر بفهمم و تا کنکور در حافظه من باقی می‌ماند.

در این زمان؛ وقتی مطالعه می‌کند، مغز مطالب را شروع به بسته بندی و نگه‌داری می‌کند تا برای هدف تعیین شده مورد استفاده قرار گیرد. حالا یادگیری بلند مدت شروع و حافظه بلند مدت فعال می‌شود.

پس برای گرفتن نتیجه خوب باید به هدف مطالعاتی به درستی و با دقت توجه کنیم.

چرا؛ اولین پرسش برای شروع هر کار

همان‌طور که گفته شد، پاسخ چرا بر عملکرد مغز در ذخیره اطلاعات تاثیرگذار است. پس در هر کاری، در وهله اول باید یک چرایی را برای خود درنظر بگیریم و در حقیقت، همان چرایی باشد که مغز می‌پرسد. پاسخ هوشمندانه به این پرسش‌ها است که تعیین می‌کند مغز چه عملکرد و رفتاری را مقابل اطلاعات داشته باشد؛ دور بریزد یا سازماندهی کند.

اگر مغز می‌پرسد چرا مطالعه می‌کنی؟ اگر پاسخ برای امتحان باشد بی‌معنی است، اگر مطالعه برای آزمون گزینه دو باشد، بی‌معنی است، برای پرسش کلاسی باشد، باز هم بی‌معنی است.

هدف گذاری مطالعاتی کنکور2

هدف دانش‌آموز کنکوری؛ کنکور

هدف یک داوطلب در سال کنکور برای مطالعه تنها کنکور است. هر قسمتی که داوطلب مطالعه می‌کند را باید به‌گونه‌ای یاد بگیرد که بگوید، این یک بخشی از کار کنکور او و او یک قسمت از برنامه کنکور او بوده است که کامل می‌کند. در این میان، مغز خودش را موظف می‌کند که این مطالب و آموخته‌ها را برای او بهتر نگه‌داری کند.

اهداف اشتباه داوطلب کنکور

اگر به سوال مغز، پاسخ درستی ندهیم، یعنی کاملاً لحظه‌ای و بدون توجه به هدف کنکور جواب داده شود و حتی پاسخ‌ها غیرمنطقی باشند. مثلاً؛ اگر تکلیفم را انجام ندهم، معلم دعوا می‌کند یا به ازای نمره پایین تنبیه می‌شوم، درصدهایم کم می‌شوند یا از کلاس اخراج می‌شوم، این‌ هدف‌ها نمی‌توانند هدف واقعی کنکور باشند و حتی داوطلب را از هدف اصلی کنکور دور می‌کنند.

هدف واقعی دانش‌آموز کنکوری

هدف اصلی یک داوطلب برای کنکور این است که هر کاری که انجام می‌دهد باید، دقیق، کامل و عالی انجام شود، چون یک قسمت از یادگیری‌ است که برای کنکور نیاز دارد.

پس می‌بینم که هدف که مشخص و درست باشد، نوع مطالعه، نوع یادگیری، دقت، توجه، سرعت و همه رفتار داوطلب متفاوت می‌شوند و براساس هدف کنکور تنظیم می‌شوند. پس درنهایت مدلی که قرار است کار شود، مدلی خواهد بود که برای کنکور نیاز است. اینجاست که مشخص می‌شود، هدف مطالعاتی تاثیر اصلی در موفقیت دانش‌آموز در کنکور دارد.

نحوه برخورد با آزمون‌های جدا از کنکور

پرسشی که مطرح می‌شود این است که، زمانی‌که اکثر داوطلبان کنکور در سال کنکور با آزمون‌های مدرسه، کلاسی و آزمون‌های آزمایشی نظیر؛ گزینه دو، قلم چی و سنجش رو‌به‌رو هستند، دیگر مهم نیست که چه نمره یا چه درصدی را در این آمون‌ها کسب می‌کنند؟

پاسخ این است که اصلاً این‌گونه نیست. اتفاقاً درصدهای آزمون‌های آزمایشی برای ما اهمیت دارد چرا که بخشی و پله‌ای از کار کنکور و آزمون اصلی ما است. اما زمانی‌که مطالعه می‌کنیم، هدف یادگیری کامل است برای آزمون کنکور.

هدف گذاری مطالعاتی کنکور3

آزمون‌های دیگر؛ زمینه یادگیری بیشتر و بهتر

هنگامی‌که برای آزمون مطالعه کردیم و در هر یک از آن‌ها؛ گزینه دو، قلم چی و یا سنجش حضور پیدا کردیم، بعد از آزمون متوجه خواهیم شد سوالاتی بودند که توانایی پاسخ به آن را نداشتیم. حال که آزمون دادیم، این سوالات را رها نمی‌کنیم بلکه مجدد کار می‌کنیم، مطالب جدید آزمون را یاد می‌گیریم تا بهتر مطالب را در ذهن سازماندهی کنیم.

آزمون‌ها را بادقت تحلیل و بررسی می‌کنیم، چون‌که همین مطالب و آزمون‌های با بودجه بندی کمتر است که ما را برای کنکور آماده و در مسیر آن سوق می‌دهد.

درواقع این آزمون سکو و پله‌ای به سمت موفقیت در آزمون اصلی است. نباید این موارد را هدف اصلی درنظر گرفت اما فرآیند آن‌ها را نیز نباید نادیده گرفت و نتیجه گرفتن از هر یک جزیی از برنامه و هدف اصلی ما به شمار می‌رود.

جمع بندی

تعیین هدف درست و مسیرهای مرتبط برای رسیدن به آن از واجبات سال کنکور بوده و همه داوطلبان برای این‌که بتوانند در مسیر درستی برای کسب موفقیت آزمون سراسری قدم بگذارند، باید هدف اصلی را مشخص و برای رسیدن به آن تلاش کنند.

خلاصه مقاله

انتخاب هدف درست در سال کنکور برای یک داوطلب بسیار اهمیت دارد و موضوعی حیاتی است. انتخاب هدف اشتباه در روند مطالعاتی داوطلب را از هدف اصلی کنکور دور کرده مطالب را در ذهن او تنها یک بار مصرف می‌کند. شناخت هدف درست به داوطلب کمک بسیاری می‌کند تا به موفقیت دست یابد.

پاسخ به سوالات متداول شما

تعیین هدف مطالعاتی داوطلب تاثیر مستقیمی در نوع یادگیری و مسیر آموزش داوطلب دارد. زمانی که دانش‌آموز درسی را مطالعه می‌کند، علت و هدف مطالعه و یادگیری او از آن درس، بسیار مهم است.

کسب نتایج خوب آزمون‌ها می‌توانند هدف باشند، اما هدف اصلی تنها کنکور است. آزمون‌های دیگر پله‌ای برای رسیدن به هدف واقعی و نهایی است.

زمانی‌که مغز پاسخ درستی درباره هدف اصلی دریافت کند، اطلاعات را دسته بندی می‌کند و حافظه بلند مدت برای یادآوری مطالب فعال می‌شود.

اهداف ساده و کوتاه مدت و مرتبط با آزمون‌ها یا تکالیف و اهداف غیرمنطقی نمی‌توانند برای کنکور مفید و از اهداف اصلی باشند.

صفحه اینستاگرام ما را دنبال کنید

لینک کوتاه شده این مقاله

https://dyavari.com/?p=8999

آیا این مطلب را دوست داشتید؟

با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

واتساپ
تلگرام
ایمیل
توییتر

تیم تولید محتوا یاوران دانش

از سال ۷۶ هادی شما دانش آموزان هستیم و با ایجاد برنامه های آموزشی نوین در در مدارس برتر تهران، مسیر موفقیت دانش آموزان را هموار ساختیم. هم اکنون با ایجاد بستری مناسب سعی کردیم منبعی جامع از هر آن چه یک داوطلب کنکوری باید بداند را فراهم کنیم.

مطالب پیشنهادی ...
همــــــینجا بپــــــرس

در کمترین زمان پاسخگو هستیم؛)

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
یــاوران دانــش