یاوران دانش
تنها آزمون دادن و بررسی نتیجه آن در سال کنکور برای یک داوطلب کنکور نتیجه بخش نیست. تحلیل آزمون و شناخت روش‌های آن به داوطلب کمک می‌کند که با هدفی مشخص آزمون داده و بعد از آن نیز به اشتباهات خود در فرآیند آزمون دادن، پاسخ دادن و زمان‌بندی پی برده و برای آزمون‌های بعدی روشی جایگزین و بهتری را اجرا کند.

گردآوری توسط :

تیم مشاوره یاوران دانش

تاریخ انتشار این مقاله

cta

فهرست مطالب

چرا و چگونه تحلیل آزمون انجام دهیم؟

شرکت در آزمون‌های آزمایشی زمانی برای داوطلب زمانی موثر و مفید است که بتواند نه تنها به چشم یک ابزار در مسیر کنکور، بلکه به عنوان یک فرآیند جامع در تعیین سطح توانایی‌ها و مهارت‌های خود به آن بنگرد. با توجه به افزایش تقاضای داوطلبان کنکور اهمیت آزمون‌ دادن و تحلیل آزمون یک پارامتر اساسی برای داوطلبان به شمار می‌آید.

برخی از داوطلبان روزانه برای مطالعه، تست زنی و آمادگی آزمون‌های آزمایشی زمان می‌گذارند تا به بهترین شکل در آزمون حضور پیدا کنند، حال اگر داوطلبی در آزمون دچار مشکل شده و نتواند به درصد و نتیجه مطلوب خود برسد، چه چیزی باعث می‌شود تا در آزمون بعدی بهتر عمل کند؟ اندوه درصد‌ها و تراز کم، یا تحلیل آزمون و عیب یابی!

در این مقاله قصد داریم با معرفی فرآیند تحلیل آزمون، داوطلبان کنکور را با بهترین روش تحلیل آزمون آشنا کنیم و تاثیر تحلیل آزمون را در فرآیند کنکوری یک داوطلب بررسی کنیم.

تحلیل آزمون؛ مهم‌ترین وظیفه داوطلب پس از آزمون آزمایشی

تحلیل آزمون یکی از مهم‌ترین کارهایی است که دانش‌آموزان کنکوری باید به آن توجه کنند. بسیاری از بچه‌های کنکوری همیشه به آزمون دادن توجه دارند و سعی می‌کنند که تنها خود را برای آزمون آماده کنند. زمانی‌که آزمون تمام می‌شود دیگر پیگیری آزمون را نداشته و هیچ فرآیندی تحت عنوان تحلیل آزمون انجام نمی‌دهند. پس باید بررسی شود که اگر بعد از آزمون، تحلیل آزمون نداشته باشیم چه اتفاقاتی خواهد افتاد و باید روش درست تحلیل آزمون را شناخت.

منظور از آزمون در این مقاله می‌تواند هم آزمون‌های هماهنگ جامع باشد و هم می‌تواند آزمون‌های مبحثی یا فصلی باشد که داوطلب در محیط خانه برای خود تدارک دیده است. پس تحلیل آزمون برای هر شکلی از آزمون باید انجام شود.

بهترین روش تحلیل آزمون چیست؟

دسته‌بندی سوالات در آزمون‌ها

1- سوالاتی که داوطلب می‌تواند به آن پاسخ دهد

زمانی‌که دانش‌آموز آزمون می‌دهد، در آزمون، سوالاتی را که بلد هست را می‌تواند پاسخ دهد. درواقع پاسخ به این سوالات به تثبیت مطالب علمی که قبلاً آموزش دیده است، کمک می‌کند. پس در فرآیند آزمون دادن آموخته‌های داوطلب تثبیت شده و یادگیری بهتری را در موضوع درسی خواهد داشت.

2- سوالاتی که در آزمون پاسخ داده نمی‌شود یا غلط زده شده

سوالاتی که در آزمون زده نمی‌شود که پاسخ غلط به آن داده می‌شود را در دو علت بررسی می‌کنیم؛

  1. دانش‌آموز مطالب علمی مرتبط با درس را بلد نبوده و به همین علت نتوانسته به سوال پاسخ دهد.
  2. خطا و اشتباهی از جمله؛ بی‌دقتی، بی‌توجهی، اشتباه در محاسبات و یا در نوشتن فرمول، در فرآیند پاسخگویی سوال وجود داشته که جواب غلط را انتخاب کرده است که این اشتباهات ناشی از خطاهای انجام عملیاتی در پاسخگویی بوده است.

اگر تحلیل آزمون صورت نگیرد، چه اتفاقی می‌افتد؟

اگر آزمون را تحلیل نکنیم؛

  1. خطاهای خود را در آزمون متوجه نخواهیم شد.

مطالبی را که بلد نبودیم یا بر آن‌ها تسلط نداشتیم، همان‌طور بدون مطالعه و یادگیری باقی خواهد ماند.

ضربه تحلیل نکردن آزمون

دانش‌آموزهایی هستند که در آزمون اول خود، یک سوال را اصلاً نمی‌توانند پاسخ دهند یا پاسخ درستی به آن سوال نمی‌دهند. اگر همان سوال در آزمون‌های بعدی تکرار شود، باز هم این داوطلب نمی‌تواند به آن سوالات پاسخ دهد، ممکن است شاهد حضور آن سوال در کنکور باشیم، که باز هم احتمال پاسخگویی دانش‌آموز به آن سوال بسیار کم است. این داوطلب، سه یا چهار بار در آزمون‌ها، آن سوال را دیده و هر بار نتوانسته به آن پاسخ دهد. علت چیست؟ علت این است که وقتی در آزمون اول نتوانسته پاسخ دهد، بعد از آزمون، مطلب را یاد نگرفته و در آزمون‌های بعدی نیز به عنوان مطلب یاد نگرفته شده از آن مبحث یاد کرده است. یا در مواردی اشتباهی را در عملیات آزمون برای بار اول داشته، با تحلیل نکردن و عدم عیب‌یابی، آن اشتباه را در آزمون‌های بعدی تکرار کرده است.

ناتوانی در حل یک سوال؛ زمینه یادگیری بهتر را فراهم می‌کند

زمانی که نمی‌توانیم یک سوال را حل کنیم، ذهن ما درگیر حل آن سوال می‌شود و درواقع آمادگی یادگیری آن سوال فراهم می‌شود. کاری که یک داوطلب در این زمان باید انجام دهد این است که؛ باید سوال را یاد بگیرد، روش‌های حل آن سوال و مسائل پیرامونش را شناسایی کند. اینجا می‌بینیم که یادگیری برای داوطلب خیلی عمیق می‌شود و اگر در آزمون‌های بعدی با سوالی مشابه آن مطالب فراگرفته رو‌به‌رو شود، پاسخگویی خیلی بهتری را خواهد داشت.

فایده اجرای یادگیری در هنگام ناتوانی در حل سوال

اگر با این روش پیش رویم، دو اتفاق پیش خواهد آمد:

  1. دامنه یادگیری مطالب افزایش خواهد یافت.
  2. کسب درصد سوال مربوطه در آزمون‌های بعدی و کسب رتبه بهتر

پس تحلیل آزمون باعث می‌شود که دانش‌آموز یادگیری بهتر و خوب‌تری را در آزمون‌های بعدی داشته باشد.

خطاهای عملیاتی در آزمون‌های آزمایشی و نحوه مدیریت آن

گاهی‌ اوقات داوطلب گرفتار خطاهایی در آزمون و حل سوالات می‌شود، ممکن است فرمول اشتباهی را برای سوال درنظر بگیرد، اشتباه محاسباتی داشته باشد و مواردی از این قبیل. اگر بعد از آزمون، این خطاها بررسی شود، متوجه خواهید شد که در آزمون‌های بعدی، به مراتب این خطاها کمتر خواهد شد، تا در جایی که در آزمون اصلی، یعنی کنکور، احتمال بروز این خطاها به صفر خواهد رسید.

بهترین روش تحلیل آزمون(مراحل تحلیل آزمون)

بهترین روش تحلیل آزمون(مراحل تحلیل آزمون)

برای انجام تحلیل آزمون باید یک روشی مفید و موثر را شناسایی کرد و طبق آن پیش رفت.

1- داوطلب باید بعد از آزمون یک برگه جلوی خود گذاشته و شروع کند به نوشتن و علامت‌گذاری سوالات نزده یا سوالاتی که به آن‌ها پاسخ غلط داده است. درواقع در این برگه شماره سوالات را برای خود مشخص می‌کند.

2- سوال‌های نزده و غلط‌ را دوباره می‌خواند و در این مرحله سعی می‌کند که خودش دوباره سوال را حل کند، تا بتواند به جواب برسد یا پاسخ درست سوال را پیدا کند.

3- اگر در مرحله دوم توانست به پاسخ درست برسد که تمام اما اگر نتوانست، سراغ گزینه صحیح سوال می‌رود و بررسی می‌کند که ایراد فرآیند پاسخگویی او در کجا بوده است.

4- ممکن است تا با دیدن گزینه درست متوجه ایراد کار خود شود. اما اگر با دیدن پاسخ صحیح متوجه نشد، به پاسخ تشریحی سوال مراجعه کرده و با خواندن دقیق آن ایراد حل خود را در مرحله دوم پیدا می‌کند و بار دیگر با مطالعه مجدد سوال، آن را حل خواهد کرد.

البته در این میان بهتر است بگوییم که خیلی بهتر است که داوطلب بدون مراجعه به پاسخ تشریحی و با مرور و نگاه به درسنامه و جزوات خود به ایراد کار خودش در حل سوالات پی ببرد. چرا که این کار بسیار قوی‌تر و تحلیل نیز خیلی بهتر است. اما معمولاً دانش‌آموزان فوراً به پاسخنامه تشریحی مراجعه می‌کنند که این کار ایرادی نداشته و یادگیری خوبی را به همراه دارد اما توصیه می‌شود که قبل از سر زدن به پاسخنامه تشریحی، جزوات و درسنامه آن مبحث را مرور کنند.

5- اگر تنها با دیدن حل پاسخ تشریحی مشکل او حل نشد و نتوانست خودش مجدد سوال را حل کند، مشخص می‌شود که آن سوال و مباحث علمی آن را یاد نگرفته است و باید با کمک جزوه، فیلم آموزشی، درسنامه مربوطه یا معلم آن درس، آن قسمت را مجدد آموزش ببیند.

این فرآیند تحلیل آزمون درست و اصولی است که داوطلب می‌تواند از آن استفاده کند تا میزان خطاها یا مطالب آموزش ندیده خود را برای کنکور به حداقل برساند.

نتیجه گیری

همان‌طور که مطالعه بدون آزمون دادن، نتیجه مطلوبی را به همراه ندارد، آزمون دادن بدون تحلیل نیز نمی‌تواند در مسیر کنکوری یک داوطلب موثر باشد. چرا که هر داوطلب موظف هست بعد از هر آزمون آزمایشی، آزمون خود را تحلیل کند تا با خطاها، اشتباهات خود و ندانسته‌هایش رو‌به‌رو شود تا از بروز اشتباهات تکراری در آزمون‌های بعدی، جلوگیری کند.

پاسخ به سوالات متداول شما

  • خطاهای خود را در آزمون متوجه نخواهد شد.
  • مطالبی را که بلد نبوده است یا بر آن‌ها تسلط نداشته، همان‌طور بدون مطالعه و یادگیری باقی خواهد گذاشت.

بله. اگر بعد از هر آزمون، تحلیل آن نیز انجام شود، دانش‌آموز به اشتباهات و ندانسته‌های خود در آزمون پی برده و در آزمون‌های بعدی آن‌ها را تکرار نخواهد کرد.

جزئیات تحلیل آزمون در مقاله ذکر شده است. اما به‌طور کلی؛ نوشتن سوالات نزده یا غلط زده، تلاش برای حل آن و مرور پاسخنامه به تحلیل آزمونی بهتر کمک خواهد کرد.

پشتیبانی-نظرات

صفحه اینستاگرام ما را دنبال کنید

لینک کوتاه شده این مقاله

https://dyavari.com/?p=15679

آیا این مطلب را دوست داشتید؟

با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

واتساپ
تلگرام
ایمیل
توییتر

تیم تولید محتوا یاوران دانش

از سال ۷۶ هادی شما دانش آموزان هستیم و با ایجاد برنامه های آموزشی نوین در در مدارس برتر تهران، مسیر موفقیت دانش آموزان را هموار ساختیم. هم اکنون با ایجاد بستری مناسب سعی کردیم منبعی جامع از هر آن چه یک داوطلب کنکوری باید بداند را فراهم کنیم.

مطالب پیشنهادی ...
همــــــینجا بپــــــرس

در کمترین زمان پاسخگو هستیم؛)

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
یــاوران دانــش