چگونه در امتحان نهایی 20 بگیریم؟ (ویژه پایه دوازدهم)
در شیوه جدید برگزاری کنکور، نتایج امتحان نهایی خصوصاً امتحان نهایی پایه دوازدهم قابل توجه است. تأثیری که باعث شده تا روش مطالعاتی دانشآموزان پایه دوازدهم به کلی تغییر کند. اگر چه در سالهای قبل نمرات امتحان نهایی دوازدهم جایگاهی رقابتی نداشت و دانشآموزان در این سال تماماً دغدغه کنکوری داشتند؛ اما حالا ماجرا تغییر کرده است و دانشآموز سال دوازدهمی علاوه بر آنکه باید خودش را برای دو کنکور در حد فاصل اردیبهشت تا تیرماه آماده کند و لازم است تا برای کسب حداکثر نمره در امتحان نهایی خرداد برنامهریزی نماید. اما این کار چگونه انجام میشود؟ در این مقاله از گروه یاوران دانش قصد داریم تا به تشریح برنامه مطالعاتی حرفهای دانشآموزان پایه دوازدهمی از کنکور تا امتحانات نهایی بپردازیم.
- بخوانید
آیا روش مطالعه امتحان نهایی با کنکور متفاوت است؟
تا همین چند سال پیش دانشآموزان با ورود به سال دوازدهم از همان ابتدا خودشان را برای کنکور آماده میکردند. به این ترتیب فارغ از دغدغه درس و مدرسه و امتحان پایه دوازدهم تمام تمرکز آنها در حل سؤالات تستی بود. برنامهریزی برای چنین دانشآموزانی خیلی ساده بود. چرا که قرار بود از همان ابتدا پای مطالعاتی به روش کنکوری بنشینند.
اما حالا با شرایطی کاملاً متفاوتی روبرو هستیم. دانشآموز سال دوازدهمی حداقل ۳ دوره امتحان در ۲ سبک کاملاً متفاوت در بازه زمانهای گوناگون آنهم پشت سر هم را در پیش دارد. از کنکور اردیبهشت تا امتحان نهایی خرداد و در نهایت کنکور تیرماه هر سه آزمون مهم و تأثیرگذار هستند، اما با سبکهای کاملاً متفاوت برگزار میشوند.
امتحان نهایی با سؤالات تشریحی به هیچ حالت شبیه به کنکور با سوالات تستی نیست. بنابراین به سبک مطالعاتی متفاوت و ویژه خودشان نیاز دارند. شما برای کسب حداکثر نمره امتحان نهایی خرداد و بهترین نتیجه در کنکور به استراتژی مطالعاتی نیاز دارید تا به طور کامل به هر دو سبک متفاوت این آزمونها مسلط شده و در هر دو موفق باشید. حالا وقت آن است که استراتژی خودتان را برای ورود به این آزمونها برنامهریزی کنید.
دانشآموزان در سال دوازدهم، از ضعیف تا قوی
دانشآموزان با شرایط متفاوتی پا در سال دوازدهم میگذارند و به کنکور امتحان نهایی نزدیک میشوند. استراتژی مطالعاتی هر دانشآموز با توجه به شرایط تحصیلی او متفاوت است و در کل میتوانیم تمامی دانشآموزان پایه دوازدهم را در دو گروه تفکیک کنیم:
- گروه اول؛ دانشآموزانی که در پایه دهم و یازدهم ضعیف عمل کردهاند و حالا در پایه دوازدهم چندان پیشرفت چشمگیری نداشتهاند.
- گروه دوم؛ دانشآموزانی که قدرتمند و مسلط از پایه دهم و یازدهم پا در پایه دوازدهم گذاشته و نیمه نخست سال دوازدهم را همچنان قدرتمند و پربار سپری کردهاند.
هر دو گروه به موفقیت در امتحانات نهایی پایه دوازدهم فکر میکنند. اما فرصت کوتاه است و لازم است تا روش مطالعاتی متفاوتی را در پیش بگیرند. در ادامه روش مطالعاتی پایه دوازدهم را به تفکیک این دو گروه بررسی میکنیم.
- بخوانید
روش پیشرفت برای دانشآموزانی که ضعیف هستند
اگر دانشآموز پایه دوازدهمی هستید و سالهای قبل را چندان قدرتمند سپری نکردهاید، حالا اصلاً نگران نباشید. چرا که هنوز فرصت امتحان نهایی سال دوازدهم در اختیار شما است. امتحان نهایی سال دوازدهم قطعاً میتواند برگ برنده و نقطه قوت این دانشآموزان باشد. اول آنکه تأثیر امتحان نهایی پایه دوازدهم بسیار بیشتر از امتحان نهایی پایه سالهای دهم و یازدهم تا حدود ۵۰ درصد کنکور است. از طرفی تقریباً 30 الی ۴۵ درصد سوالات کنکور با توجه به منابع درسی همین سال طراحی میشوند. همین نکات ساده کافی است تا با متمرکز شدن بر درسهای سال دوازدهم بالغ بر ۷۰ درصد نتایج نهایی کنکور را در اختیار داشته باشید. البته قطعاً تأثیر امتحان نهایی دوازدهم برگ برنده چشمگیری است که فرصت و آمادگی در آن قابل توجه است. اما استراتژی چنین دانشآموزانی چگونه باید باشد؟
روش مطالعاتی برای آمادگی امتحان نهایی
دانشآموزانی که در نیمه دوم سال دوازدهم احساس میکنند در سالهای گذشته و تا نیمه اول سال دوازدهم ضعیف عمل کردهاند و حالا میخواهند برای کنکور و امتحان نهایی آماده شوند، اولین چیزی که باید بدانند چالش زمان است. فرصت تقریبا کوتاه است و این دانشآموزان لازم است تا در همین فرصت کوتاه بر نقاط قوت خود یعنی درسهای سال دوازدهم هر چه بیشتر مسلط شوند. بنابراین بهتر است قید مطالعه دروس پایه را زده و کلاً بر مطالعه دروس سال دوازدهم چه برای کنکور و چه برای امتحان نهایی خرداد آماده شوند.
اولین مرحله، عبور از کنکور اول در اردیبهشت ماه است. بنابراین برای آغاز بار مطالعاتی جدی خود باید به سراغ تستزنی از دروس پایه دوازدهم بروند. این دانشآموزان باید درس به درس و کاملاً هدفمند تستزنی کنند. در عین حال مهم است که قبل از آغاز هر دوره تستزنی فصل مربوط به دروس پایه دوازدهم را مطالعه کنند. به این ترتیب اولین قدم، آمادهسازی برای کنکور اول در اردیبهشت ماه است که لازم است تا با مطالعه دقیق دروس پایه دوازدهم آغاز شده و با حل تمرین کتاب ادامه پیدا کند و در نهایت با تستزنی فصل به فصل مقدار تسلط به هر درس افزایش پیدا خواهد کرد.
در روزهای پس از کنکور اردیبهشت ماه چکار کنیم؟
پس از کنکور اردیبهشت ماه ماجرای ما برای آمادگی در پایه دوازدهم تمام نشده است، بلکه تازه در آغاز راه مطالعه جدی امتحان نهایی سال دوازدهم هستیم. البته در مسیر پیش رو علاوه بر امتحان نهایی خرداد یک کنکور دیگر نیز باقی مانده است که در فاصله زمانی کوتاه و در تیرماه برگزار خواهد شد. اما در حد فاصل پس از کنکور اول تا آغاز امتحان نهایی استراتژی دانشآموز سال دوازدهمی هر چه مسلطتر شدن بر روش امتحان تشریحی است.
دانشآموزان پس از کنکور اول لازم است تا تمام و کمال از حس و حال کنکوری درآمده و روش مطالعاتی خود را بر پایه سوالات تشریحی مناسب امتحان نهایی پایه دوازدهم تغییر بدهند. برای این کار نیز لازم است تا فصل به فصل کتابهای عمومی و تخصصی پایه دوازدهم را مطالعه کرده و تمامی مثالها و تمارین کتاب را کامل و جامع حل کنند. همچنین نیازی نیست تا برای مطالعه دروس تخصصی پایه دهم و یازدهم اقدام کنید. بلکه باید تمام و کمال در هر چه قویتر شدن دروس سال دوازدهم آنهم برای امتحانات تشریحی متمرکز باشید.
در دوره فرجه امتحان نهایی چگونه درس بخوانیم؟
اگر طبق استراتژی جلو رفته باشید، حالا در آغاز دوره فرجه امتحان نهایی از تسلط نسبی بر تمامی دروس پایه دوازدهم برخوردار هستید و قاعدتاً متن دروس را خط به خط مطالعه کرده و تمامی تمارین و مثالهای کتاب را حل کردهاید. حالا وقت آن است که استراتژی خودتان را در دوران فرجه امتحان نهایی کامل کنید. در این روزها بهترین اقدام بررسی و تسلط بر سوالاتی است که در آنها ضعیف هستید و چندان خوب از پس حل آنها بر نمیآیید.
مرور سوالاتی که در آنها مسلط هستید، چیزی به شما اضافه نمیکند. بلکه لازم است تا در فرصت کوتاه فرجه امتحان نهایی هر چه بیشتر بر سؤالاتی که خوب بلد نیستید و با تسلط حل نمیکنید، متمرکز شوید. به این سوالات اصطلاحا سوالات نشاندار گفته میشود. در عین حال لازم است تا حداقل ۴ نمونه سؤال امتحان نهایی پایه دوازدهم را کامل و جامع پاسخ بدهید. همچنین لازم است تا روش پاسخ خود را با کلید سوالات تطبیق داده و از هر نظر مطمئن شوید که درست و دقیق تمامی سوالات را حل کردهاید.
استراتژی دانشآموزانی که قوی هستند
روش مطالعه دانشآموزانی که تسلط خوبی بر دروس پایه دوازدهم دارند و سالهای دهم و یازدهم را قدرتمند جلو آمدهاند برای هر چه بهتر شدن در کنکور و کسب نمره بالا در آزمون نهایی است. این دانشآموزان علاوه بر دروس پایه دوازدهم لازم است تا نیم نگاهی جدی بر دروس پایه دهم و یازدهم نیز داشته باشند.
دانشآموزان قوی نگرانی دانشآموزان ضعیف را ندارند. از طرفی باید برای موفقیت سطح بالاتری در کنکور تلاش کنند. بنابراین مهم است که نگاه آنها جامع و برای آمادگی در تمامی دروس تخصصی پایه دهم، یازدهم و دوازدهم در کنار موفقیت در امتحان نهایی خرداد ماه باشد. اما استراتژی این دانشآموزان نیز کاملاً تحت تأثیر ترتیب برگزاری آزمونها از کنکور تا امتحان نهایی قرار دارد.
آمادهسازی کنکور دانشآموز قوی دوازدهمی
اولین قدم در استراتژی مطالعاتی دانشآموزان قوی سال دوازدهمی موفقیت در کنکور اردیبهشت ماه است. به این ترتیب سبک مطالعاتی این دانشآموزان به روش تستی است.
چنین دانش آموزانی در قدم اول لازم است که خط به خط دروس سال دوازدهم را مطالعه کنند. سپس با اطمینان از تسلط کامل و کافی برای تستزنی فصل به فصل دروس تخصصی اقدام کنند. تمرکز بر تستهای نشاندار و یا همان تستهای دشوار که سابق بر این به سختی حل میکردند، مفید است. از طرفی لازم است تا نگاهی جدی به تستهای پایه داشته باشند. به این ترتیب لازم است تا با برنامهریزی مناسب فرصت مطالعه مجدد دروس پایه دهم و یازدهم را ایجاد کرده و تستهای مربوطه از دروس این سالها را بررسی کنند.
برنامهریزی برای آمادهسازی امتحانات نهایی
با فرض اینکه دانش آموز قوی سال دوازدهمی هستید اما هرگز نباید امتحان نهایی را دست کم بگیرید. از طرفی قطعاً به کسب حداکثر نمره این امتحانات نیاز دارید و لازم است تا تکنیک مطالعات خود را برای هر چه تسلط بیشتر بر کتابهای درسی و موضوعات وابسته به آن آغاز کنید.
روش طراحی سؤال امتحان نهایی پایه دوازدهم به کلی با سالهای قبل تغییر کرده است. حالا با تسلط بر مفاهیم کتاب نهایتاً به نمره ۱۴ یا ۱۵ دسترسی دارید و برای کسب نمرات بالاتر باید برای تسلط هر چه بیشتر بر سؤالات استنتاجی برنامهریزی کرده و به کتابهای کمک آموزشی نیاز دارید. اما این همه دلیل نمیشود که مطالعه کتب درسی را رها کنید.
برای آمادگی امتحان نهایی پایه دوازدهم لازم است تا خط به خط دروس را مطالعه کنید. سپس لازم است تا یک نگاه جمع بندی برای هرچه مسلط شدن در آن درس داشته باشید. در ادامه باید نمونه سؤالات امتحانات نهایی هر درس را فصل به فصل کار کنید تا با سبک پاسخ دهی به سوالات تشریحی آشنا شده و برای پاسخی کاملاً بینقص مهارتهای خود را افزایش بدهید.
- بخوانید
برای مطالعهی دروس پایه چکار کنیم؟
مطالعهی دروس پایه از سالهای دهم و یازدهم یکی از بزرگترین چالشها برای دانش آموزان سال دوازدهم است. خصوصاً که حالا با امتحان نهایی خرداد روبهرو هستند و این سوال پیش میآید که آیا لازم است تا به سراغ دروس پایه برویم؟ و یا در فرصت کوتاه تا امتحان نهایی این دروس را رها کنیم؟
پاسخ در مقدار تسلط شما بر دروس دوازدهم خلاصه شده است. تا زمانیکه تمام و کمال بر مباحث دروس دوازدهم مسلط نیستید نباید مطالعه دروس پایه را آغاز کنید. اما اگر در مطالعه و تسلط دروس دوازدهم تا قبل از شروع فرجه امتحان نهایی جلو افتادهاید و به تسلط نسبی رسیدهاید، حالا میتوانید برای مطالعه دروس پایه نیز اقدام کنید. البته تنها به مطالعه دروس تخصصی پایه دهم و یازدهم و آنهم در یک مطالعه جامع خط به خط کتب درسی نیاز دارید. از طرفی برای دروسی مانند ریاضی یا فیزیک که خواندنی نیستند، لازم است تا تمامی مثالها و تمارین کتاب را دقیق و حساب شده مجدداً حل کنید.
در نهایت اگر تا قبل از آغاز فرجه امتحان نهایی پایه دوازدهم بازهم فرصت خالی پیدا کردید، در این زمان بهتر است تا برای آزمونهای جامع دست به کار شوید. آزمون جامع سالهای پایه قلمچی، کاج، گزینهی ۲، سنجش و… همگی مفید هستند تا تسلط شما بر مفاهیم و سبک تستی دروس پایه دهم و یازدهم را افزایش دهند.
روش مطالعه در دوران فرجه امتحان نهایی چگونه باشد؟
با آغاز امتحانات نهایی پایه دوازدهم دیگر فرصت مطالعه دروس پایه از سالهای دهم و یازدهم سر آمده است و دانشآموز قوی ما باید تمام و کمال برای کسب حداکثر نمره در امتحان نهایی خرداد آماده شود. قطعاً دانش آموز مستعد ما تا اینجای ماجرا از تسلط کافی در تمامی دروس اعم از عمومی یا خصوصی برخوردار است. اما در قدم پایانی لازم است تا حداکثر نمره در آزمون نهایی را کسب کند.
در دوران فرجه زمان یادگیری نیست، بلکه زمان جمعبندی و حل نمونه سوالات امتحانات نهایی است. دانش آموزان در این روزهای منتهی به هر آزمون لازم است تا فصل به فصل کتابهای درسی تمامی نمونه سوالات امتحان نهایی را مطالعه کنند. در این میان ابتدا به سراغ سوالات نشاندار ( سوالاتی که در حل آنها ضعیف هستید) بروید. به همین ترتیب با حل سوالات نهایی فصل به فصل هر کتاب را تمام کنید و در گام پایانی نیز لازم است تا ۳ الی ۴ سری سوالات جامع امتحان نهایی را شبیه به امتحان واقعی پاسخ بدهید.
- بخوانید
سخن پایانی
پاسخ به سوالات امتحان نهایی خصوصاً سوالات امتحان نهایی سال ۱۴۰۲ اهمیت بالایی دارد. البته اهمیت این تمرین در مهارت حل کردن سوالات است. از آنجا که این امتحانات تشریحی هستند، لذا مهم است که نمونه سوالات را دقیق و کاملاً صحیح حل کنید. حتی از کوچکترین نکته در حل سوالات غافل نشوید و در پایان نیز روش حل خود را با کلید آن سؤال مقایسه کنید و مطمئن باشید که حتی سختگیرترین تصحیح کنندگان نیز نمیتواند نقصی و یا ایرادی در پاسخ شما جستجو کنند. با این رویکرد کسب نمره بالا و حتی نمرهی ۲۰ در امتحان نهایی پایه دوازدهم دور از دسترس نیست.
پیشنهاد میشود مقاله چگونه در امتحان نهایی 20 بگیریم؟ را در سایت یاوران دانش مطالعه کنید تا هرچه بیشتر برای امتحان نهایی آماده شوید.
پاسخ به سوالات متداول شما
آیا میتوانیم در روزهای باقی مانده تا امتحانات نهایی دروس پایه را مطالعه کنیم؟
اگر دانش آموز قوی هستید و بر دروس دوازدهم مسلط هستید، مطالعه دروس پایه مانعی ندارد.
آیا میتوانیم با تکیه بر کتب درسی در امتحان نهایی 20 بگیریم؟
خیر. برای کسب نمره بالا علاوه بر کتب درسی به منابعی از قبیل کتب کمک آموزشی نیاز دارید. در مقالات قبلی در این خصوص بیشتر توضیح داده شده است.
برای دروسی که ضعیف هستیم تا آمادگی آزمون نهایی چه کنیم؟
از همین حالا برای استفاده از معلم خصوصی و یا کتب کمک آموزشی و یا فیلم آموزشی استفاده کنید. شب امتحان فرصت چنین کارهایی نیست.