معرفی 13 رشته جدید و آینده دار در دانشگاههای ایران (تجربی، ریاضی و انسانی)
تحصیل در دانشگاه، هدفی جذاب و البته تأثیرگذار در آینده شغلی هر کسی است. خیلیها همه ساله در آزمون کنکور شرکت میکنند تا در نهایت برای تحصیل در رشتههای مورد علاقه خود پذیرش شوند. در این میان رشته های جدید دانشگاهی چه هستند؟ و آیا همگی رشتهها از بازار کار خوب برخوردار هستند؟
همه ساله تعدادی کد رشته جدید تحصیلی در سطح دانشگاههای کشور ایران ارائه میشود. نکته عدم آگاهی لازم داوطلبین از چنین رشتههایی است و این در حالی است که برخی از این رشتهها آینده شغلی خوبی خواهند داشت. در این مطلب همراه با تیم کارشناسی گروه انتخاب رشته یاوران دانش قصد داریم تا برخی از جدیدترین رشته های آینده دار دانشگاهی را معرفی کنیم.
- بخوانید
رشته های جدید دانشگاهی علوم ریاضی و فنی
1- الکترونیک و مخابرات دریایی
یکی از رشته های آینده دار دانشگاهی در گروه آموزشی ریاضی و فنی است که با هدف پرورش تخصصی کارشناس الکترونیک و مخابرات صنایع دریایی و دریانوردی آموزش داده میشود. فارغ التحصیلان این رشته بر مبانی ارتباطات ماهوارهای، فرستندهها و گیرندههای رادیویی، رادارها و ناوبری و… مسلط شده و زمینه اشتغال در نیروی دریایی، صنایع دولتی و خصوصی دریایی را دارند.
2- ایمنی صنعتی
ایمنی صنعتی از جمله رشته های جدید دانشگاهی است که زمینههای شغلی آن در تمامی صنایع وجود دارد. در این رشته به بررسی و ارزیابی ریسکهای ایمنی در محیطهای صنعتی پرداخته خواهد شد. فارغالتحصیلان این رشته از توانایی کامل تحلیل شرایط در محیطهای صنعتی برخوردار هستند و میتوانند از وقوع حوادث در چنین مکانهایی جلوگیری کنند. بحثهای آموزشی این رشته شامل بهداشت حرفهای، ایمنی فضای شغلی، طراحی ایمنی فضاهای صنعتی، مهارت در ارزیابی خطر و پیشگیری است.
3- مهندسی اپتیک و لیزر
مهندسی اپتیک و لیزر از جمله رشته های آینده دار دانشگاهی است. این رشته جدیدی با عنوان شاخهای از علوم فیزیک برای مطالعه رفتار نور مرئی، فرابنفش، مادون قرمز و یا انواع تابشهای لیزری توسعه پیدا کرده است. فارغ التحصیلان این رشته از مهارت کافی برای ساخت تجهیزات اپتیکی و لیزری برخوردار هستند و در زمینههای گوناگون شغلی مانند تولیدات صنعتی، ارتباطات نوین، چاپ و… فعالیت خواهند کرد.
4- مهندسی الکترونیک هواپیمایی
الکترونیک هواپیمایی از رشته های آینده دار دانشگاهی است. دانشجویان این رشته افراد کاربلد در تحلیل و تعمیر سیستمهای الکترونیکی هواپیمایی خواهند شد. دروس تخصصی مهندسی الکترونیک هواپیما مهارت آنها را در زمینه هواپیمایی تخصصیتر خواهد کرد. این رشته زیر نظر سازمان هواپیمایی ایران ارائه شد و به علت وجود فارغالتحصیلان کم و رویکرد کاملاً تخصصی از بازار کار ویژهای برخوردار است.
رشته های جدید دانشگاهی علوم تجربی
1- دکترای پیوسته بیوتکنولوژی
یکی از رشته های جدید دانشگاهی است که در آن به روشهای علمی و فنی در تبدیل مواد با استفاده از عوامل بیولوژیکی مانند میکرو ارگانیسمها، یاختههای گیاهی، جانوری و یا آنزیمها پرداخته میشود. محصولات تهیه شده بیوتکنولوژی در صنایع تولید کالا، خدمات کشاورزی، صنایع غذایی، دارویی، پزشکی و… کارایی دارند. به طور خیلی ساده فارغالتحصیلان این رشته از دانش کافی برای تهیه فناوریهای نوین زیستی برخوردار هستند.
2- کارشناس اعضای مصنوعی و وسایل کمکی
این شاخه یکی از رشته های آینده دار دانشگاهی است و به مباحث مربوط برای طراحی و ساخت اعضای مصنوعی و یا وسایل کمکی مطابق با مهندسی آناتومی بدن میپردازد. این رشته از زیر شاخههای علوم توانبخشی است و در آن مجموعهای از دروس آناتومی در کنار دروس مهندسی پزشکی تدریس میشود.
3- بهداشت مواد غذایی
دوره کارشناسی بهداشت مواد غذایی از جمله رشته های جدید دانشگاهی است که کاملاً در کانون توجه بازار کاری فعال و پویا قرار گرفته است. افزایش جمعیت و تقاضا برای غذا و حساسیتهای بهداشتی در واحدهای صنعتی و تولید غذا خصوصاً واحدهای تولید محصولات پروتئینی و گوشتی زمینهساز ایجاد فرصتهای شغلی گسترده برای فارغ التحصیلان این رشته شده است.
4- ساخت پروتزهای دندانی
رشته ساخت پروتزهای دندانی شاخهای جدید در نظام دانشگاهی ایران نیست. اما از رشته های آینده دار دانشگاهی است که کمتر مورد توجه داوطلبان قرار میگیرد. ولی زمینههای شغلی و بازار کار خوب این رشته باعث شد تا آن را در این فهرست معرفی کنیم. فارغ التحصیلان این رشته از مهارت کافی برای ساخت دندان مصنوعی ثابت و متحرک و پلاگهای ارتودنسی و… را دارند.
5- مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی
مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی از آن دست رشتههای کمتر شناخته شده اما کاملاً کلیدی در بازار کار پویا در ایران است. هر مرکز خدماتی درمانی مثلاً یک بیمارستان به ساختار مدیریتی برای پذیرش، درمان تا ترخیص بیماران نیاز دارد. فارغ التحصیلان این رشته از مهارت کافی برای مدیریت سازمانی واحدهای بزرگ درمانی برخوردار هستند. این افراد میتوانند از مدیریت بیمارستان تا امور مالی و اداری، واحدهای بهبود کیفیت، اقتصاد سلامت، شرکت تجهیزات پزشکی، رسیدگی به اسناد سازمانی در واحدهای درمانی و… مشغول به کار شوند.
6- فوریتهای پزشکی پیش بیمارستانی
سابق بر این معمولاً از جمع فارغ التحصیلان پرستاری برای فوریتهای پزشکی استفاده میشد. اما رویکرد چنین فضای کاری آنچنان است که حالا یک رشته نسبتاً جدید با عنوان فوریتهای پزشکی پیش بیمارستانی ایجاد شده است. فارغ التحصیلان این رشته از بازار کار در فعالیتهای اورژانسی برخوردار هستند. همچنین میتوانند در واحدهای دیسپیج اورژانس برای پاسخگویی به تماسهای مردمی فعالیت کنند.
رشتههای جدید دانشگاهی علوم انسانی
1- معارف اسلامی و فرهنگ و ارتباطات
رشته فرهنگ و ارتباطات از جمله رشته های جدید دانشگاهی علوم انسانی است که در امتداد توسعه فناوری ارتباطات شکل گرفته است. این رشته به نوعی جایگزین رشته معارف اسلامی و تبلیغ است. چرا که فارغ التحصیلان آن از مبانی تبلیغ اسلامی در سطح ارتباطات نوپای جهان امروز آگاه شده و قاعدتاً در سطح فرهنگی حال حاضر کشور افراد مفیدی خواهند شد.
2- حفاظت اطلاعات
حفاظت اطلاعات از جمله رشته های آینده دار دانشگاهی است که از هم اکنون در نزد داوطلبین علوم انسانی محبوبیت بالایی دارد. فارغ التحصیلان این رشته به خوبی میتوانند مسیر امنیت اطلاعاتی هر گونه نهاد سازمانی را تدوین نمایند و بازار کار خوبی چه در سازمانهای دولتی و یا خصوصی دارند.
3- گردشگری
گردشگری از رشتههای جذاب و البته آیندهدار در علوم انسانی است. دانشجویان در این رشته با مفاهیم پایه مدیریت جهانگردی، اصول هتلداری، مبانی مردمشناسی، فرهنگ عامه، فن راهنمایی، امور مسافرتی و اصول تور داری و… آشنا میشوند. در دنیایی که همه ساله بر تعداد گردشگران آن افزوده میشود، زمینههای شغلی این افراد پویا و رو به رشد خواهد بود.
برای اطلاع کامل از مجموعه رشتههای جدید و آگاهی از آینده تحصیلی و شغلی تمامی رشتهها میتوانید با ثبت نام در کارگاه انتخاب رشته یاوران دانش و مشاوره مستقیم با استاد یاوری برای انتخاب رشته در لینک زیر ثبت نام کنید.
سخن پایانی
رشته های جدید دانشگاهی در سطح دورههای آکادمیک ایران زیاد است و متاسفانه نگاه جامعی برای آینده شغلی و زمینههای بازار کار پویا برای این رشتهها پیش بینی نشده است. اما به هر حال هستند رشتههایی که با توجه به نیازهای جدید جامعه شکل میگیرند و قرار است تا بخشی از بار مسئولیت اجتماع را بر دوش بگیرند. در این فهرست با مشاوره یاوران دانش سعی کردیم تا با چنین رویکردی رشته های آینده دار دانشگاهی را معرفی کنیم.