نکات مهم ترمیم معدل و ایجاد سابقه تحصیلی + دانلود مصوبه آموزش و پرورش
ایجاد سابقه تحصیلی و ترمیم معدل دو مورد از مهمترین فاکتورهای تاثیرگذار در کنکور سراسری شناخته میشوند که اخیراً به کنکور اضافه شدهاند. از این رو، دانشآموزان و پشت کنکوریهای بسیار زیادی برای این که شانس بیشتری در موفقیت در کنکور داشته باشند، به فکر ترمیم معدل هستند.
در این مطلب، به صورت کاملاً شفاف درباره شرایط ترمیم معدل کنکور صحبت خواهیم کرد و هر اطلاعاتی که شما برای موفقیت در کنکور از طریق ترمیم معدل به آن نیاز دارید را در اختیارتان قرار خواهیم داد. پس حتماً تا پایان همراه ما باشید تا بیشتر درباره سابقه تحصیلی و ترمیم معدل در کنکور اطلاعات به دست بیاورید.
سابقه تحصیلی چیست و چه تاثیری در کنکور دارد؟
منظور از سابقه تحصیلی، نمراتی است که دانشآموز میخواهد از آنها در کنکور سراسری و پذیرش در دانشگاههای مختلف ایران استفاده نماید. مثلاً زمانی که دانشآموز در آزمونها و امتحانات نهایی آخر هر سال تحصیلی شرکت میکند و نمره نهایی را دریافت میکند، این نمرهها بهصورت مجموع بهعنوان سوابق تحصیلی او در نظر گرفته میشوند.
به عنوان مثال، دانشآموزان سال دوازدهم در سال گذشته یعنی سال ۱۴۰۲، در امتحانات نهایی شرکت کردند. به طور کلی، هر کسی که در امتحانات نهایی شرکت کرده باشد، نمره آنها به عنوان سوابق تحصیلی در نظر گرفته میشود. این موضوع حتی برای دانشآموزانی که در سالهای گذشته در مقاطع سوم دبیرستان و پیش دانشگاهی نیز در امتحان نهایی شرکت کردهاند، صدق میکند.
در حال حاضر در سال 1403 نیز دانشآموزان یازدهم بهتازگی در امتحانات نهایی خود شرکت کردند مطمئناً آنها میخواهند در سال ۱۴۰۴، در کنکور سراسری شرکت کنند. این دانشآموزان باید هم در سال ۱۴۰۳ و هم در سال ۱۴۰۴ برای خود سابقه تحصیلی به وجود بیاورند. به این منظور، آنها باید در دروس موثر رشته مورد نظر خود در کنکور سراسری هم در سال یازدهم و هم در سال دوازدهم شرکت کنند.
به عنوان مثال اگر درسال 1403 سال دوازدهم بودهاید و فقط این سال را امتحان نهایی دادید، اگر سال آیند یعنی 1404 قصد مجدد شرکت در کنکور را دارید با برای سال یازدهم نیز ایجاد سابقه تحصیلی کنید و در صورت نیاز و مایل بودن خودتان میتوانید سال دوازدهم را نیز ترمیم معدل کنید.
شرایط تغییر رشته و ایجاد سابقه تحصیلی
کسی را تصور کنید که در مدرسه رشته ریاضی فیزیک را انتخاب کرده است و موقع کنکور، تصمیم میگیرد که در کنکور سراسری رشته تجربی شرکت کند. این فرد باید کاری کند که سوابق تحصیلی دروس موثر رشته تجربی را نیز دریافت کند تا بتواند شانس بیشتری برای قبولی در دانشگاه در رشته تجربی داشته باشد. این فرد باید برای ایجاد سابقه تحصیلی خود، در آزمون نهایی دروس موثر رشته تجربی شرکت کند.
بخش زیادی از دروس تجربی و ریاضی مشترک هستند و کسی که فقط از رشته ریاضی کنکور تجربی بدهد، میتواند تعداد دروس کمتری را امتحان بدهد. بااینحال، اگر فردی بخواهد از رشته انسانی وارد کنکور رشته تجربی شود، تعداد این دروس مؤثر خیلی افزایش پیدا میکردند. زیرا در رشته انسانی دروسی مانند شیمی، زیست، فیزیک و سایر موارد اینچنینی وجود ندارد. دانشآموزان باید برای هر یک از این دروس، در آزمون نهایی ترمیم معدل شرکت کنند تا سابقه تحصیلی خود را ایجاد کنند.
برای تغییر رشته از انسانی به تجربی در کنکور سراسری، افراد متقاضی باید در امتحانات نهایی دروس موثر رشته تجربی در سال یازدهم و دوازدهم شرکت کرده و سابقه تحصیلی برای خود به وجود بیاورد. هر کسی با هر سابقه تحصیلی که داشته باشد، تنها میتواند یک بار در ترمیم معدل شرکت کند و رزومه بهتری برای ورود به دانشگاه برای خود بسازد.
بااینحال، تنها یک استثنا در نظر گرفته شده و آن هم برای دانشآموزانی است که در سال ۱۴۰۲ در ترمیم معدل شرکت کردهاند. آنها میتوانند یک بار دیگر نیز برای انجام این کار اقدام کنند. از آنجا که ترمیم معدل کنکور تنها از سال گذشته وارد کنکور سراسری شد، این تبصره فقط برای کسانی در نظر گرفته شده است که برای اولین بار این روش را متحان کردهاند و آنها میتوانند با شرکت در ترمیم معدل برای بار دوم، با آمادگی بیشتری در امتحانات حاضر شوند.
ایجاد سابقه تحصیلی در خرداد است یا شهریور؟
برای همه افراد و به جز دانشآموزانی که در سال ۱۴۰۲ در ترمیم معدل شرکت کردهاند، سایر دانشآموزان فقط میتوانند یک بار در امتحانات ترمیم معدل و ایجاد سابقه تحصیلی شرکت کنند. تنها زمانی که آنها میتوانند برای ایجاد توافق تحصیلی اقدام نمایند، خرداد ماه است. فقط در یک صورت میتوانند در امتحانات شهریور ماه نیز شرکت کنند و این امتحانات در کنکور آنها تاثیر دارد که تاریخ و زمان امتحانات خرداد ماه ترمیم معدل با امتحانات اصلی آنها تداخل داشته باشد.
در غیر این صورت، همه دانشآموزان باید فقط در خرداد ماه برای ایجاد سابقه تحصیلی برای خود اقدام کنند و امکان شرکت در ترمیم معدل یاس ایجاد سابقه تحصیلی در شهریور ماه یا دی ماه وجود ندارد.
بااینحال، فرض کنید که دانشآموزی قصد دارد در سال ۱۴۰۵ در کنکور سراسری شرکت کرده و ترمیم معدل هم داشته باشد. در این شرایط، این دانشآموز باید در ترمیم معدل زیست دهم و یازدهم شرکت کند. بیشتر مواقع ترمیم معدل این دو درس در یک روز و یک ساعت برگزار میشوند. به همین دلیل دانشآموز میتواند از این تبصره استفاده کرده و امتحان زیست دهم خود را در شهریور ماه بدهد.
پس شرکت در ترمیم معدل در شهریورماه تا حد خیلی زیادی به شرایط امتحانات دانشآموزان بستگی دارد و اگر هیچگونه تداخلی وجود نداشته باشد، باید همه امتحانات در خرداد ماه به اتمام برسند.
چه نمرهای در ترمیم معدل تاثیر دارد؟
زمانی که دانشآموزان دو بار در آزمونهای نهایی خود شرکت میکنند (بار اول در امتحانات نهایی و بار دوم برای ترمیم معدل)، نمرهای برای آنها لحاظ میشود که تراز بالاتری دارد و چون شانس آنها را برای ورود به دانشگاه افزایش میدهد. مثلاً اگر در این دو مرتبه یکی از ترازهای دانشآموز ۸۳۰۰ و تراز دیگر وی ۷۹۰۰ بوده است، تراز بالاتر یعنی ۸۳۰۰ راه در نظر میگیرند و اصلاً مهم نیست که کدام یک از این امتحانات بار اول و کدام یک بار دوم داده شدهاند.
اما منظور از تراز در ترمیم معدل چیست و چرا استفاده میشود؟ فرض کنید که دانشآموزی یکی از نمرات زیست خود را ۱۷ و نمره دیگر زیست را در سال بعد ۱۸ گرفته است. بااینحال، ممکن است نمره ۱۷ نسبت به ۱۸ تراز بالاتری داشته باشد و به همین دلیل آن نمره را برای وی لحاظ میکنند. پس نمره به تنهایی نمیتواند تاثیر داشته باشد و تراز دانشآموز در ایجاد سابقه تحصیلی دخیل هستند.
اگر نمیدونی تو کدوم درسها نیازمند ترمیم نمره هستی با یاوران دانش تماس بگیر.
آیا نمرات ترمیم معدل در معدل دیپلم تاثیر میگذارند؟
زمانی که دانشآموز در ترمیم معدل شرکت میکند و میخواهند از این طریق، برای خود سابقه تحصیلی ایجاد کنند، این نمرات فقط در مسابقه تحصیلی و برای کنکور آنها تاثیر دارد و هیچ تاثیری روی معدل دیپلم آنها نخواهد داشت.
در این شرایط، مدل دیپلم دانشآموز تنها یک بار صادر شده است و حتی با ترمیم معدل هم این نمره هیچ تغییری نمیکند. حالا فرقی نمیکند که دانشآموز در ترمیم معدل نمره بالاتری گرفته یا پایینتر. در هر شرایطی، معدل دیپلم او یکسان خواهد بود.
ترمیم معدل در رشتههای اصلی و غیر اصلی
یکی از شرایط جالبی که برای دانشآموزان ترمیم معدل کنکور وجود دارد، این است که آنها میتوانند یک بار در رشتههای اصلی ترمیم معدل شرکت کنند و یک بار هم برای رشتههای غیر اصلی.
مثلاً دانشآموزی که در رشته ریاضی و فیزیک شرکت کرده و دیپلم خود را دریافت کرده است، میتواند یک بار در آزمونهای نهایی ریاضی فیزیک و یک بار هم در ترمیم معادل رشته انسانی شرکت کند و دروس موثر هر دو رشته را تقویت نماید. با این حال، این دانشآموز نمیتواند در ترمیم معدل برای رشته اصلی سوم، یعنی تجربی هم شرکت کند.
نحوه محاسبه تراز ترمیم معدل
نمرات ترمیم معدل در هر سال بر اساس تراز همان سال محاسبه میشود و ممکن است تراز هر سال با سال دیگر تفاوتهایی داشته باشد. این بدان معنی است که اگر دانشآموزی در این سال تراز نسبتاً خوبی به دست آورد، نمیتواند از این تراز برای سال بعد استفاده کند و فقط در همان سال اعتبار دارد. در صورتی که بخواهد در سال بعدی وارد دانشگاه شود، در همان سال با نمراتی که در سال گذشته گرفته است، تراز جدیدی برای او لحاظ میشود.
نکته دیگری که باید درباره ترمیم معدل و ایجاد سابقه تحصیلی بدانید، این است که برای هر نمره قابل استفاده است. برای مثال، دانشآموزانی که نمره ۱۹.۵ گرفتهاند، میتوانند در ترمیم معدل شرکت کرده تا شانس خود را برای افزایش نمره خود امتحان کنند.
از طرف دیگر، حتی دانشآموزی که با نمره ۷.۵ هم توانسته در مدرسه نمره قبولی را بگیرد، میتواند در ترمیم معدل شرکت کرده و با دریافت نمره بالاتر، سابقه تحصیلی بهتری برای خود ایجاد کند.
نکات مهم درباره سابقه تحصیلی و ترمیم معدل
بعد از این که طلاعات کاملی درباره سابقه تحصیلی و ترمیم معدل کنکور به دست آوردید، نوبت به آن میرسد که نکات تکمیلی درباره این موضوعات را نیز بدانید. در این قسمت، برخی از مهمترین نکاتی که باید درباره ایجاد سابقه تحصیلی مد نظر قرار دهید را توضیح میدهیم که میتواند کمک زیادی در شرکت در ترمیم معدل به شما کننده.
اگر دانشآموز در هر درس سابقه تحصیلی نداشته باشد، نمره خام وی به عنوان صفر در نظر گرفته میشود و بر اساس همین نمره صفر، برای او تراز لحاظ میشود و این نمره، در تراز کل او برای کنکور سراسری تاثیر دارد.
دانشآموزی که در امتحانات نهایی خرداد ماه به صورت موجه یا حتی غیر موجه غایب شود، نمره خام صفر دریافت خواهد کرد و این نمره نیز در سابقه تحصیلی کل او لحاظ خواهد شد.
این بدان معنی است که در صورت غیبت موجه یا غیر موجه، باز هم نمرهای برای دانشآموز در نظر گرفته میشود و به این صورت نیست که هیچ نمرهای برای او لحاظ نشود. همین نمره صفر نیز میتواند تاثیری در تراز دانشآموز داشته باشد.
پس زمانی که این نمره صفر در تراز همان درس لحاظ شود، یعنی در نمره کل او نیز در نظر گرفته خواهد شد و باعث میشود که تراز کلی فرد در سابقه تحصیلی تا حد خیلی زیادی افت کند.
مثلاً اگر دانشآموزی در امتحان نهایی نمره کمی مانند ۵ یا ۶ دریافت کند، خیلی بهتر از زمانی است که اصلاً در امتحان نهایی شرکت نکند و غایب باشد. زیرا در صورت غیبت، نمره صفر لحاظ میشود و این موضوع، کار را برای ورود به دانشگاه خیلی سختتر میکند. این در حالی است که حتی داشتن نمره ۵ یا ۶ نسبت به صفر، شرایط بهتری برای ورود به دانشگاه برای فرد ایجاد میکند.
مدت زمان تاثیر ترمیم معدل و نحوه محاسبه آن
همان طور که پیش از این نیز به اختصار گفتیم، نمرات و تراز ترمیم معدل برای همان سالی در نظر گرفته میشود که دانشآموز در ترمیم معدل شرکت کرده است و برای سالهای بعد ارزشی ندارد. این بدان معنی است که دانشآموز نمیتواند از ترازهای امسال برای سال بعد استفاده کند. برای مثال، تصور کنید که دانشآموزی امسال در آزمونهای شیمی و فیزیک شرکت میکند و برای خود سابقه تحصیلی به وجود میآورد و به هر دلیلی، وقفهای در تحصیل او به وجود میآید و مجبور میشود که تا دو سال بعد، دیپلم خود را بگیرد.
در دو سال بعد که باید ترازهای درس خود را دریافت کند، در دو درسی که قبلاً در آنها سابقه تحصیلی ایجاد کرده، قابل استفاده نخواهند بود. به عبارت دیگر، دانشآموز نمیتواند در سال ۱۴۰۱ در ترمیم معدل شرکت کرده و از آن در سال ۱۴۰۳ استفاده کند. در سال ۱۴۰۳ فقط درسهایی در ایجاد سابقه تحصیلی تاثیر دارند که فرد در همان سال ۱۴۰۳ در امتحان شرکت کرده باشد. پس ترازی که در دو سال پیش فرد دریافت کرده، مخصوص سال ۱۴۰۱ بوده است و برای ایجاد سابقه تحصیلی، از همان نمره دو سال پیش برای سال ۱۴۰۳ تراز جدیدی دریافت میشود.
با توجه به این موضوع، میتوان گفت که ممکن است یک نمره یکسان در سالهای مختلف، ترازهای مختلفی دریافت کند. پس زمانی که دانشآموز در سال آزمون خود ممکن است در هر سال این نمره ترازهای مختلفی به او بدهد. با این حال، نمیتواند در هر سال در آزمونهای مختلفی شرکت کند و فقط یک بار امکان ثبت نام در ترمیم معدل وجود دارد. نحوه محاسبه ترازها اعلام نشده است و کسی اطلاعی بابت این موضوع ندارد.
اما زمانی که فرد در سال ۱۴۰۱ تراز ۸۳۰۰ دریافت میکند و در سال ۱۴۰۳ دیپلم خود را میگیرد، نمیتواند از همین تراز ۸۳۰۰ در سال ۱۴۰۳ نیز استفاده کند و باید نمره ترمیم معدل او بار دیگر وارد تراز شود تا بیند که در سال جدید، چه تراز جدیدی برای او در نظر گرفته میشود. با این حال، اطلاعاتی درباره نحوه محاسبه این تراز اعلام نشده است و فقط با توجه به ضریب سختی و سایر موارد، تراز نهایی به اطلاع دانشآموزان میرسد.
نحوه محاسبه نمره کل سابقه تحصیلی
نحوه محاسبه نمره کل سابقه تحصیلی هم به این صورت است که با گرفتن میانگین وزنی از نمرات تراز شده برای دروس عمومی و تخصصی به دست میآید. منظور از میانگین وزنی، این است که نمره هر درسی در تعداد ضریبهای آن ضرب شده و بعد از جمع شدن همه این اعداد، به جمع همه ضریبها که غالباً عدد ۱۰۰ است، تقسیم میشود. در این قسمت، تعریف دقیق سابقه تحصیلی را از روی بخشنامهای که از طرف سازمان سنجش صادر شده، برای شما قراردادهایم.
“سابقه تحصیلی، عبارت است از نمرات دروس عمومی و تخصصی دوره متوسطه دوم در نظامهای آموزشی 3، 3، 3، دیپلم، پیش دانشگاهی یا نظام آموزشی قبلی که امتحانات آنها مطابق اصول سنجش و اندازهگیری مطابق استانداردهای کیفی توسط وزارت آموزش و پرورش بهصورت سراسری و نهایی و در سنوات مختلف مطابق مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش برگزار شده است.”
در صورتی که دانشآموزان قبل از سال ۱۳۸۴ بخواهند برای تحصیلی به وجود بیاورند، باید در دروس موثر خود سابقه تحصیلی به وجود بیاورند. زیرا بر اساس اخبار اعلام شده، امتحانات نهایی پیش از سال ۱۳۸۴ به طور کامل منقضی شدهاند و نمرات آنها در حال حاضر لحاظ نمیشود. از آنجا که نمره معدل افرادی که قبل از سال ۱۳۸۴ دیپلم گرفتهاند منقضی شده است، حتی اگر این افراد نخواهند در کنکور سراسری شرکت کنند و به دانشگاههای بدون آزمون بروند، باز هم باید برای ایجاد سابقه تحصیلی اقدام کنند.
اما اگر این افراد برای ایجاد سابقه تحصیلی اقدام نکنند و در ترمیم معدل شرکت نکنند، نمره صفر برای آنها لحاظ میشود و با همان نمره صفر برای آنها تراز در نظر گرفته خواهد شد. در نتیجه، احتمال این که تراز آنها افت کند خیلی زیاد است. به همین دلیل افرادی که میخواهند در رشتههای مطلوب خود که بدون آزمون هستند شرکت کنند، باید حتماً سابقه تحصیلی برای خود ایجاد کنند.
مصوبه آموزش و پرورش در خصوص ایجاد سابقه تحصیلی و ترمیم نمره و معدل
اگر هنوز هم در خصوص ترمیم معدل و ایجاد سابقه تحصیلی سوال دارید میتوانید با دانلود مصوبه مطالعه دقیق آن به دنبال پاسخ باشید.
پاسخ به سوالات متداول شما
دانشآموزان چند بار میتوانند در ترمیم معدل شرکت کنند؟
همه دانشآموزان به استثنای دانشآموزانی که در سال ۱۴۰۲ در ترمیم معدل شرکت کردهاند، فقط میتوانند یک بار برای ایجاد سابقه تحصیلی اقدام کنند. دانشآموزان ۱۴۰۲ میتوانند یک بار دیگر هم در ترمیم معدل شرکت نمایند.
آیا میتوان از نمره ترمیم معدل در سالهای بعد استفاده کرد؟
دانشآموزان میتوانند از نمره ترمیم معدل خود برای سالهای بعد نیز استفاده کنند. بااینحال، تراز این نمره فقط برای همان سال ارزش دارد و برای سالهای بعد، تراز جدیدی محاسبه میشود.
در ترمیم معدل نمره مهمتر است یا تراز؟
مهمترین فاکتور برای بررسی ترمیم معدل و ورود فرد به دانشگاه، تراز ترمیم معدل است. یعنی گاهی مواقع ممکن است نمرات پایینتر تراز بالاتری داشته باشند که در این صورت، تراز بالاتر محاسبه میشود.
نحوه محاسبه تراز ترمیم معدل چگونه است؟
هنوز سازمان سنجش و وزارت آموزش و پرورش اطلاعاتی درباره نحوه محاسبه تراز ترمیم معدل اعلام نکرده است. بااینحال، زمانی که فرد در ترمیم معدل شرکت میکند، تراز بالاتر برای او در نظر گرفته میشود و مهم نیست که این تراز در سال اول به دست آمده است یا سال دوم.