روش های تندخوانی برای کنکور | آموزش تندخوانی کنکور
تکنیک ها و مهارتهای زیادی هستند که میتواند یک فرد کنکوری را کمک بکنند ولی همه آنها هم مستلزم گذاشتن وقت و تمرین مستمر است و یادگرفتن آنها در سال کنکور عملی نیست و توصیه نمیشود.
یکی از آنها تندخوانی است. تندخوانی مهارتی مهم است که با یادگیری و اجرای آن سرعت مطالعه به شکلی چشمگیر افزایش مییابد، درک مطلب بالا میرود، و باعث میشود در مدت زمانی کمتر، حجم بالاتری از مطلب خوانده شود.
اما یک داوطلب کنکور نیاز به یادگیری آن برای سال کنکور ندارد. البته اگر قبلا این تکنیک را از قبل فراگرفته است میتواند مفید باشد اما یک دانشآموز و داوطلب کنکور باید به سرعت مطالعاتی مناسب کنکور کسب کند که بیشتر در ادامه مقاله توضیح میدهیم.
تندخوانی چیست؟
همانطور که قبلا هم اشاره شد،تندخوانی مهارتی است که فرد در جهت مطالعه میتواند کسب کند. مهارت لازم برای تندخوانی را، یا خود فرد با تمرین و تکرار و همچنین آزمون و خطا بدست میآورد، یا تکنیکهای آن را آموزش میبیند. روشهای یادگیری تندخوانی در بسیاری از منابع موجود است و فرد میتواند با استفاده از آن سرعت مطالعه خود را بهبود ببخشد.
- بخوانید
تندخوانی؛ مهارت مفید اما غیرضروری!
داشتن مهارت تندخوانی مانند دیگر مهارتها، بسیار خوب و مفید است. اما تندخوان بودن و یادگیری روند تندخوانی در سال کنکور برای یک داوطلب الزامی نیست. ما به آموزش تندخوانی برای داوطلب کنکوری نیازی نداریم. آموزش تندخوانی در سال کنکور، فرآیندی زمانبر و غالباً بیهوده است. در واقع اصولاً تندخوان بودن، بسیار مفید است اما برای داوطلبی که در سال کنکور است و زمینهی تندخوانی ندارد، بیمعنی خواهد بود. اما درمقابل اگر داوطلبی تندخوان است و با تکنیکهای تندخوانی به خوبی آشناست، یا در مقاطع پایینتر آن را آموزش دیده است، میتواند از آن استفادههای ممکن را داشته باشد.
سرعت مطالعاتی مهمترین عامل موفقیت شما در کنکور
سرعت مطالعاتی مهمترین، اصلیترین و کلیدیترین عامل برد یک داوطلب در کنکور است. اگر داوطلبی سرعت مطالعاتی مناسبی را جهت مطالعه دروس نداشته باشد، غیرممکن است که بتواند در مسابقه کنکور، که مسابقهای سرعتی است، موفق شود و در واقع کنکور مسابقه سرعت است. در جهت افزایش سرعت مطالعاتی، سرعت آزمون دادن و سرعت تست زنی داوطلب باید کارهای اساسی اجرا شود و کارکرد موثری داشته باشد. حاصل اجرای این فرآیند، بهبود حتمی سرعت داوطلب در مطالعه نسبت به روزهای ابتدایی و افزایش سرعت تست زنی و تعداد تستهاست.
کسب سرعت مطالعاتی مطلوب
تنها عمل کردن در مسیر افزایش سرعت جهت مطالعه، تست زدن و آزمون دادن کافی نیست. داوطلب باید با فعالیت مناسب خود علاوه بر بهبود وضعیت قبلی خود، به بهترین سرعت مورد نظر دست پیدا کند. در فرآیند آزمون سراسری دستیابی به سرعت حد نصاب، هدف ماست. به عنوان مثال اگر داوطلبی سرعت مطالعاتی و تست زنی خیلی کمی را در سال کنکور دارد، هدف ما صرفا بهبود سرعت مطالعاتی این داوطلب نیست چون بهتر شدن تنها کافی نیست و داوطلب باید به آن سرعت مورد نظری کنکور نیاز دارد برسد تا بتواند در کنکور موفق شود مثلا داوطلب یک داوطلب تجربی باید در عرض 45 دقیقه، 45 تست زیست پاسخگویی شود.
- بخوانید
کنکور؛ الگوی افزایش سرعت
به طور کلی، بهترین میزان از سرعت همان چیزی است که در کنکور اجرا میشود و ما آن را الگوی حداکثری سرعت قرار خواهیم داد. سرعت به اندازه یعنی 45 تست زیست شناسی در بازهی 45 دقیقهای پاسخ داده شود. یا 35 تست فیزیک، در مدت زمان 50 دقیقه به جواب برسد. سرعت لازمی که ما به دنبال آن هستیم برمبنای همان چیزی است که در آزمون سراسری اجرا میشود. برای دستیابی به این سرعت لازم باید برای رسیدن به سرعت لازم در هر یک از فرآیند مطالعه، تست زنی و آزمون دادن روشهای خاص خودش را بررسی کرد.
افزایش سرعت مطالعاتی = بهینه شدن یادگیری
انبوه مطالب در سال کنکور و کمبود زمان جهت مطالعه, داوطلب را با چالش استرس و نگرانی در ارتباط با عدم اتمام دروس میکند. یکی از شاخصههای اصلی افزایش سرعت مطالعاتی، کاهش نگرانی و اضطراب داوطلب در این مورد است. یادگیری اصول افزایش سرعت در یادگیری و مطالعه موجب افزایش اعتماد به نفس شما جهت ادامه مسیر خواهد شد.
تفاوت سرعت در مطالعه، تست زدن و آزمون دادن در چیست؟
سرعت مطالعه، تست زدن و آزمون دادن با یکدیگر کاملاً متفاوت هستند. یکی از مواردی که میزان سرعت را در هر یک از هم متمایز میکند، یکی از این موارد شرایط آزمون است.
- بخوانید
شرایط آزمون یا مسابقه
سرعت مطالعه و آزمون دادن به دلیل قرارگیری داوطلب در حالات خاص، با یکدیگر تفاوت دارد. این حالات خاص شرایط آزمون یا شرایط مسابقه نامیده میشود. به همین خاطر فرد سرعت مطالعاتی بسیار خوب و بالایی میتواند داشته باشد اما سرعت آزمون دادن مناسبی نداشته باشد. از این رو اگر فردی سرعت مطالعه و یادگیری مناسب را کسب کرد، در مرحله بعد باید جهت افزایش سرعت آزمون دادن به او آموزشهایی داده شود و داوطلب از آن استفاده کند.
روشهای افزایش سرعت مطالعه
در جهت افزایش سرعت مطالعه روشهای زیادی را بهکار میبریم.
مطالعه در بازههای زمانی ثابت (زنگ به زنگ مطالعه کردن)
یکی از مهمترین و اصلیترین روشهای افزایش سرعت مطالعه، شکل گیری مطالعه در بازههای زمانی ثابت است. این اولین و مهمترین عامل ایجاد سرعت در داوطلب است. یعنی داوطلب باید خودش را مقید کند که در بازههای زمانی 50، 60 و یا 70 دقیقهای به مطالعه بپردازد.
- بخوانید
طراحی برنامه مطالعاتی بر اساس زمان
برنامه مطالعاتی یک داوطلب کنکور باید براساس زمان طراحی شود، نه بر اساس حجم. اگر برنامه براساس حجم طراحی شود، به سرعت مطالعاتی آسیب وارد خواهد کرد. تعیین نکردن حجم به معنای مشخص نکردن موضوع یا مقدار صفحات مشخص از یک درس جهت مطالعه است. مشخص کردن حجم علاوه بر کاهش سرعت موجب برهم خوردن تمرکز و دقت لازم در مطالعه است. باید در بازهی مشخص بیشترین مقدار مطالعه را برای خود در نظر بگیریم و به عنوان مثال برنامه به این شکل نباشد که در این زنگ این مطلب یا قسمت از درس مطالعه شود.
تکرار و تمرین
یکی دیگر روشهای موثر در جهت افزایش سرعت، تمرین و تکرار است. اگر روش مطالعاتی داوطلب استاندارد باشد تمرین و تکرار روش صحیح مطالعاتی خود به مرور باعث افزایش سرعت مطالعاتی میشود. البته تشخیص روش صحیح مطالعاتی باید توسط مشاور تعیین گردد.
تستزنی و سرعت مطالعاتی
صرف تست زیاد و تمرین کردن زیاد نمیتواند تاثیر زیادی در سرعت مطالعاتی داوطلب داشته باشد بلکه یک روش مطالعاتی صحیح که شامل تستهای آموزشی و آزمونی(زماندار) است که باید با توجه به نیازهای داوطلب تنظیم و انجام شود.
اگر از روشهای صحیح استفاده نشود، به خصوص در سال دوم و داوطلب مجدد به مطالعه میپردازند و مقدار مطالعه و تست زنی آن بیشتر میشود و بیش از حد شدن این فرآیند، خود عامل کاهش سرعت و دقت میشود و داوطلب آسیب میبیند. فقط با روش صحیح است که میزان تمرین و مطالعه کافی به افزایش سرعت آنها کمک میکند.
- بخوانید
ضعف در سرعت مطالعه با ضعف در دروس متفاوت است
علیرغم تفکر برخی داوطلبان، کم بودن سرعت مطالعاتی به ضعف درسی او بستگی ندارد. سرعت مطالعاتی به نوع ارتباط با درس و سوال بستگی دارد.و داوطلب میتواند تغییر در نوع نگرش به درس و سوالات سرعت مطالعاتی خود را بالا ببرد. ضعف داوطلب در هر یک از موارد درسی یا سرعتی عللی جداگانه داشته و در جهت بهبود هر یک عوامل مختلفی دخیل هستند.
بیشترین بازده همراه با بهترین مشاور
همانطور که مشخص شد، افزایش راندمان سرعت در یادگیری، مطالعه و تست زدن همواره نیازمند رعایت مواردی است. رعایت شرایط و موارد با حضور یک مشاور متخصص امکان پذیر میباشد. در واقع فقط مشاور است که با قرار دادن روشهای مفید مقابل داوطلب، میتواند سرعت مورد نیاز در هر یک از فرآیندهای گفته شده را مطابق با شرایط داوطلب میسر سازد. خود فرد به صورت خودخواسته نمیتواند آن برنامه صحیح مطالعاتی را با روشهای درست را برنامهریزی کند و سرعت مطالعهاش را بالا ببرد. تمامی موارد فوق، سرعت داوطلب را بالا میبرد. اما اینکه هر داوطلب بسته به شرایط و این الگوها چه میزان رشد میکند، متفاوت است و باید بررسی شود و تنها مشاوره تحصیلی است که میتواند به داوطلب کمک کند تا به سرعتی که کنکور نیاز است برسد.
جمع بندی
- بخوانید
در مجموع، ما در جهت افزایش سرعت مطالعه و سرعتی تست زدن، به یک روش صحیح مطالعاتی نیازمندیم. این روش صحیح با تداوم و استمرار داوطلب و مدیریت یک مشاور متبحر، منجر به افزایش سرعت او در هر یک از موارد مطالعه و تست زنی خواهد شد و برآیند این موارد موجب کسب سرعت مطلوب در آزمونها و نتیجه مقبول و بهترین سرانجام خواهد بود.
پاسخ به سوالات متداول شما
تندخوانی یک مهارت در مطالعه و یادگیری است. تکنیکهای خود را داشته و آموزشهای متفاوت و مختلفی هم دارد اما در سال کنکور یاد گرفتن این تکنیکها توصیه نمیشود.
تندخوانی یک مهارت صرفا مطالعاتی است. اما سرعت مطالعاتی در واقع معیاری برای یادگیری و استفاده از مطالب آموخته شده در آزمون است.
الگوی سرعت مطالعاتی، آزمون سراسری است. داوطلب طبق همان سرعتی که باید در آزمون سراسری برای کسب موفقیت داشته باشد را با تمرین و تکرار، آزمون و خطا بدست خواهد آورد.
از مهمترین روشها؛ مطالعه در بازههای زمانی ثابت، داشتن برنامه مطالعاتی بر اساس زمانبندی نه حجم دروس و تمرین و تکرار است.
مهمترین مسئله میان داوطلبان نداشتن درک درست از رابطه میان سرعت و عملکرد در درسی است. این دو موضوع از یکدیگر کاملاً متفاوت هستند. کم بودن سرعت مطالعاتی به ضعف درسی او بستگی ندارد. سرعت مطالعاتی به نوع ارتباط با درس و سوال بستگی دارد.