آموزش انتخاب رشته کنکور سراسری در سایت سنجش + دفترچه انتخاب رشته
تمام افرادی که در کنکور سراسری شرکت کردهاند، باید در سایت سازمان سنجش بر اساس رتبهای که به دست آوردهاند، انتخاب رشته کنند. بعد از گذشته چند هفته از انتخاب رشته هم جواب نهایی قبولی در دانشگاه اعلام میشود و مشخص میشود که کدام یک از انتخابهای دانشآموز برای ورود به دانشگاه، تأیید شده است. در این قسمت، ما مراحل انتخاب رشته کنکور سراسری در سایت سنجش را برای شما توضیح میدهیم تا بدانید چگونه باید انتخاب رشته خود را وارد سایت سنجش کنید.
هیچ تفاوتی نمیکند که در کدام یک از نوبتهای کنکور سراسری مجاز شدهاید. در هر شرایط، باید حتماً انتخاب رشته کنید تا بر اساس میزان رتبهای که به دست آوردهاید و انتخاب سایر داوطلبان، مشخص شود که کدام دانشگاه پذیرفته میشوید.
دانشگاههای مختلفی در ایران وجود دارند که شما با انتخاب رشته در سایت سنجش، میتوانید در دانشگاههای روزانه، نوبت دوم، پردیس خودگردان و سایر موارد این چنینی ثبت نام کنید. موضوع بسیار مهمی که باید بدانید، این است که نحوه ثبت نام در انتخاب رشته آزمون سراسری با دانشگاه آزاد متفاوت است و هر دو سایتهای مجزایی دارند. در ادامه این مطلب قرار است به بررسی وارد کردن انتخاب رشته در سایت سنجش برای کنکور سراسری بپردازیم و در مقالات دیگر نیز، مراحل ثبت نام در انتخاب رشته دانشگاه آزاد را بررسی خواهیم کرد.
- بخوانید
مراحل قدم به قدم برای انتخاب رشته کنکور سراسری در سایت سنجش
بعد از این که سازمان سنجش نتایج اولیه کنکور سراسری را اعلام کرد و مشخص شد که هر کسی چه رتبه و ترازی دارد، داوطلب باید به دقت دفترچه انتخاب رشته را بررسی کرده و با توجه به میزان رتبه خود، از ۱۵۰ رشته را انتخاب کرده و در کادرهای مشخص شده تکمیل نماید. در ادامه، مراحل انتخاب رشته کنکور سراسری در سایت سنجش را به همراه راهنمای تصویری به طور کامل در اختیار شما قرار دادهایم که میتواند کمک خیلی زیادی برای تسریع در روند انتخاب رشته به شما کند.
- بخوانید
1- دریافت کارنامه اعلام نتایج اولیه کنکور
اولین کاری که شما باید انجام دهید، این است که از طریق سایت سازمان سنجش، اعلام نتایج اولیه کنکور را به دست بیاورید و مشخص کنید که چه رتبه و ترازی را به دست آوردهاید. به منظور انجام این کار، باید وارد سایت سنجش به نشانی sanjesh.org شوید. برای ادامه کار، دو راه پیش روی شما قرار دارند که در شکل زیر میتوانید این مسیرها را مشاهده کنید.
- در مسیر اول باید روی گزینه سراسری کلیک کنید و در مسیر دوم هم نیاز به ضربه زدن روی گزینه «اطلاعیه» در صفحه اصلی را دارید تا بتوانید به ادامه مرحله وارد شوید.
- به محض وارد شدن به صفحه بعد، باید حتماً کد ملی و سایر اطلاعات شخصی خود را وارد کنید تا بتوانید احراز هویت کرده و با حساب کاربری مخصوص به خود وارد سازمان سنجش شوید. اگر رمز عبور خود را فراموش کردهاید، روی گزینه فراموشی رمز عبور بزنید تا بتوانید آن را بازیابی کنید.
- در صورتی که همه اطلاعات را به درستی وارد کنید، با موفقیت وارد سامانه آزمون سراسری میشوید که کارنامه اولیه شما در آن وجود دارد و در آن میتوانید متوجه شوید که رتبه شما در کنکور سراسری چقدر شده است.
- بخوانید
2- مطالعه دقیق و کامل دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری
بعد از این که کارنامه اعلام نتایج کنکور سراسری در مرحله اول را مشاهده کردید و متوجه شدید که آیا برای انتخاب رشته مجاز شدهاید یا خیر، نوبت به آن میرسد که دفترچه انتخاب رشته آزمون سراسری را به طور کامل و دقیق مطالعه کنید. در این دفترچه تمام ضوابط و سیاستهای سازمان سنجش وجود دارد و میتوانید همه رشتههای مرتبط با علوم آزمایشی خود را مشاهده کرده و کد رشتهها را استخراج کنید. برای انجام این کار، میتوانید روی این لینک کلیک کرده و دفترچه انتخاب رشته آزمون سراسری را دانلود کنید.
در این دفترچه تمام ضوابط و قوانین و حتی سهمیههای کنکور سراسری وجود دارند. به عنوان مثال، برخی مناطق ایران بهخاطر قرارگیری با بلایای طبیعی، دارای سهمیه هستند. همچنین برخی دیگر از افراد که پدران آنها در جبهههای نبرد جانباز یا آزاده هستند نیز میتوانند میزان سهمیه خود را به طور کامل و دقیق مشاهده کنند.
شرایط هر یک از دانشگاهها و میزان قبولی دانشجویان در آنها نیز به طور کامل در این دفترچه قابل مشاهده است. علاوه بر این موارد، هر چیزی که شما باید درباره انتخاب رشته کنکور سراسری در سایت به سنجش بدانید را در این دفترچه قرار دادهاند و توصیه میشود تمام داوطلبان اطلاعات مورد نیاز خود را فقط از دفترچه انتخاب رشتهای در سایت سنجش موجود است دریافت کنند.
3- بیرون آوردن رشتههای مرتبط با گروه آزمایشی
در اواسط و قسمت پایانی دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری، میتوانید جدولهای متعددی را مشخص کنید که میزان ظرفیت هر یک از دانشگاهها در شهرهای مختلف را به نمایش میگذارند. با توجه به این جدولها، شما میتوانید متوجه شوید که در هر شهر، رشته تحصیلی شما چه تعداد ظرفیت دارد. هرچه ظرفیت شهری یا دانشگاهی مورد نظر شما بیشتر باشد، یعنی شانس بیشتری برای ورود به این دانشگاه خواهید داشت. البته فراموش نکنید که فاکتورهایی مانند سهمیه جانبازی، آزاده و یا بومی، میتوانند تاثیر بسیار زیادی در قبولی شما داشته باشند.
- بخوانید
در این مرحله شما باید تمام رشتههایی که با گروه آزمایشی امتحانی شما هماهنگ و همسو هستند را استخراج کرده و کد هر یک از آنها را در دفتر جدایی بنویسید. در اینجا باید کدرشتههایی را انتخاب کنید که در آنها مجاز به انتخاب رشته شدهاید.
4- الویتبندی رشتهها بر اساس برخی پارامترها
اکنون باید مشخص کنید که به کدام رشتهها علاقه بیشتری دارید و همچنین شانس شما برای ورود به کدام یک از این رشتهها بیشتر است.
عنوان مثال، اگر در کنکور سراسری رشته تجربی شرکت کرده باشید، مطمئناً رشتههای مرتبط با گروه آزمایشی شما شامل موارد متعددی مانند پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، پرستاری، هوشبری و سایر موارد این چنینی میشوند و تنوع رشتهها بسیار بالا خواهد بود.
این در حالی است که شما باید با توجه به میزان رتبهای که دارید، رشتهها را برای خود اولویتبندی کنید، به عنوان مثال، اگر رتبه شما چندان خوب نباشد، نباید به سراغ رشتههایی مانند پزشکی و دندانپزشکی بروید و برعکس.
علاوه بر میزان رتبه، باید با توجه به علاقه خود و بازار کار آینده، بهترین رشتهها را انتخاب کرده و بر این اساس، آنها را اولویتبندی کنید. فراموش نکنید که شما باید رشتههایی را در صدر جدول انتخاب رشته کنکور سراسری قرار دهید که شانس بیشتری برای ورود و قبولی در این رشتهها را دارید.
نحوه استخراج و چیدمان کدرشتهها یکی از تخصصیترین کارهای حوزه آموزش است و داوطلب نمیتواند بدون نیاز به مشاوره گرفتن از یک فرد متخصص از پس این کار بربیآید ، توصیه میشود از یک مشاور انتخاب رشته برای انتخاب رشته و چیدمان رشتههای خود استفاده کنید.
- بخوانید
5- انتخاب رشته نهایی و دریافت کد رهگیری
در آخر، زمانی که همه کارهای بالا را انجام دادید و اولویت بندی کردید، نوبت به آن میرسد که رشتههایی که انتخاب کردهاید را در سایت سازمان سنجش وارد نمایید. به منظور انجام این کار، تنها کافی است که مراحل زیر را با دقت انجام دهید که در بازه زمانی بسیار کوتاهی انجام میشوند.
- در قدم اول، وارد سایت سنجش شوید و در قسمت منو که برای شما در پایین صفحه نمایش داده میشود، روی گزینه سراسری ضربه بزنید.
- در این بخش، صفحه جدیدی برای شما باز میشود که باید روی گزینه انتخاب رشته کلیک کنید.
- سپس چند گزینه جدید برای شما نمایش داده میشود که باید روی گزینه اول، یعنی «انتخاب رشته آزمون سراسری سال 1403» ضربه بزنید. (در همین صفحه نیز میتوانید لینک دفترچه انتخاب رشته را نیز مشاهده کنید.)
- اکنون در صفحه جدید، برخی اطلاعیههای مهم درباره انتخاب رشته وجود دارند که بعد از مطالعه همه این موارد، فقط باید تیک پایین صفحه برای گزینه «اطلاعیههای اصلاحیه دفترچه راهنمای انتخاب رشته آزمون سراسری را مطالعه نموده ام» بزنید و سپس روی «تأیید و ادامه- گامبندی» کلیک کنید تا به مرحله بعد بروید.
- در صفحه پیشرو، سه روش مختلف برای انتخاب رشته کنکور سراسری برای شما وجود دارند که میتوانید بر اساس ترجیحات خود، یکی از آنها را انتخاب کنید. شما میتوانید به هر یک از اطلاعات موردنیاز که راحتتر دسترسی دارید، وارد شوید.
- اگر شما در نظام سالی- واحدی درس خواندهاید و مدرک پیشدانشگاهی دارید، باید در قسمت کد سوابق تحصیلی پیشدانشگاهی نیز کد و عنوان رشته خود در مقطع پیشدانشگاهی را بنویسید.
- در قسمت انتخاب رشته، دانش آموز باید کد رشته محل و عنوان کد رشته را به طور دقیق وارد کند و بعد از این که هر ۱۵۰ رشته را وارد سایت کرد، گزینه تایید را بزند تا انتخاب رشته او با موفقیت ثبت شود.
- توجه داشته باشید که اگر در نحوه وارد کردن کد رشتهها خطایی داشته باشید، در پایین همین صفحه برای شما نمایش داده میشود. مثلا اگر یک کد را دو بار تکرار کنید یا کد واردشده در حوزه رشته تحصیلی شما نباشد، با این خطا مواجه خواهید شد.
- در مرحله آخر هم یک کد رهگیری 16 رقمی برای هر فرد صادر میشود که باید آن را یادداشت کند؛ چراکه برای انجام سایر مراحل به آن نیاز پیدا خواهد کرد.
پیشنویس فرم انتخاب رشته کنکور سراسری
نکته بسیار مهمی که باید درباره انتخاب رشته کنکور سراسری بدانید، این است که وقتی شما رشته و عنوان رشتههای مختلف را انتخاب میکنید، میتوانید آن را در حالت پیشنویس قرار دهید و قبل از این که مهلت انتخاب رشته به اتمام برسد، آن را بر اساس ترجیحات خود تغییر دهید و در نهایت، تایید نهایی را بزنید تا کد رهگیری برای شما صادر شود. این کد ۱۵ رقم دارد که با توجه به آن بعد از انتشار و اعلام نتایج نهایی کنکور سراسری، از طرف آن میتوانید متوجه شوید که آیا در دانشگاهی قبول شدهاید یا خیر.
پاسخ به سوالات متداول شما
اولین کار قبل از انتخاب رشته کنکور سراسری سایت سنجش چیست؟
اولین و مهمترین کاری که باید قبل از انتخاب رشته کنکور سراسری در سطح سنجش انجام دهید، دریافت کارنامه اولیه کنکور و سپس استخراج رشتههای مرتبط و در نهایت، اولویت بندی این رشتهها بر اساس پارامترهای مختلف است.
در صفحه انتخاب رشته باید چه اطلاعاتی را وارد کنیم؟
جدول انتخاب رشته ۵ ستون دارد که باید در هر یک از ستونها ردیف، دارای تحصیلی، کد رشته محل، نام رشته و گرایش و همچنین نام دانشگاه را بنویسید.
برای انتخاب رشته باید از چه کسی کمک بگیریم؟
بهترین و منطقیترین کسی که میتواند با استدلال و تجربه بسیار زیاد در این زمینه به شما در انتخاب رشته کمک کند، یک مشاور تحصیلی حرفهای و کاربلد است که کارشناسان تحصیلی یاوران دانش در این زمینه، میتوانند تاثیر بسیار زیادی در آینده شما داشته باشند.