پانسیون مطالعاتی چیست؟ 3 ویژگی مهم که در سالن مطالعه و کتابخانه یافت نمیشود!
مطالعه مفید و با کیفیت بالا برای یک دانشآموز درسال کنکور از اهمیت بسزایی برخوردار است. اغلب محیط مدرسه، کتابخانه و خانه به دلیل عوامل متعدد از جمله سر و صدا، بینظمی و غیره، شرایط را برای مطالعه موثر به عمل نمیآورند.
پانسیونهای مطالعاتی یکی از خدمات موسسات و آموزشگاههای کنکور است که با ارائه خدمات و امکانات، شرایط مطلوبی را برای مطالعه دانشآموزان مهیا میکند.
پانسیون مطالعاتی محیطی مناسب برای مطالعه یک دانشآموز است که با حضور ناظران و مشاوران تمامی شرایط را برای یک داوطلب گرد هم آورده است تا مطالعه مطلوبی داشته باشد. در این مقاله قصد داریم شما را با پانسیونهای مطالعاتی و مهمترین ویژگیهای آن آشنا کنیم.
تفاوت بین پانسیون مطالعاتی و کتابخانه
در ظاهرکتابخانه و پانسیون مطالعاتی یک کار را انجام میدهند، یعنی یک دانشآموز برای درس خواندن و مطالعه خود به یکی از اینها مراجعه میکند و هدف آن هم ایجاد شرایط مناسب برای مطالعه و پیشرفت تحصیلی است.
اما یک کتابخانه محیط عمومی است که افراد مختلف با هدفهای متفاوت به آن رجوع میکنند و میخواهند از آن استفاده کنند و هیچ شرایط خاص و برجستهای برای یک دانشآموز ندارد و اصلا برای رفع نیازهای او طراحی و شکل نگرفته است در صورتی که یک پانسیون مطالعاتی با در نظر گرفتن تمامی نیازها فیزیکی، تحصیلی، روحی و روانی یک دانشآموز کنکوری طراحی و بنا نهاده شده است و قطعا می تواند نیازهای یک دانشآموز را رفع کند و او را به سمت پیشرفت تحصیلی هدایت کند.
مزیتهای مطالعه در پانسیونهای مطالعاتی چیست؟
- فضای اختصاصی برای مطالعه به منظور پیشرفت تحصیلی دانشآموزان متوسطه دوم
- امکان مطالعه داشتن به صورت زنگ به زنگ و یا باکسی درس خواندن
- پیش بینی و رفع نیازهای دانشآموزان
- کمک به با بالا بردن تمرکز و افزایش کیفیت مطالعه
- وجود ناظرین برای کنترل کیفیت مطالعه و رد صورت لزوم اصلاح ایرادات
- داشتن حس خوب با مطالعه در گروه همسالان و ایجاد همدلی
- ایجاد رقابت سالم و پیشرونده
- امکان گزارش مطالعه به مشاور و گرفتن برنامه درسی
- جدا شدن راحت از فضای مجازی
- استفاده بهینه از زمان
- گرفتن الگو صحیح مطالعاتی
- تنظیم خواب و بهبود کیفیت خواب
- تنظیم تغذیه مناسب
- داشتن پشتیبان دائمی
- جدا شدن دانشآموز از خانواده و کاهش اصطکاک بین اعضاء خانواده
- داشتن حس آرامش در پانسیون مطالعاتی
چرا به داوطلبان کنکور توصیه میشود که در پانسیون مطالعاتی درس بخوانند؟
اما از مهمترین دلایلی که به دانشآموزان سال دوازدهم (کنکور)توصیه میشود تا در پانسیونهای مطالعاتی به مطالعه بپردازند این است که اولاً پانسیونهای مطالعاتی به صورت اختصاصی برای مطالعه طراحی و سازماندهی شدهاند. تمامی ابزارهای روانی لازم حین مطالعه ازجمله آرامش و راحتی برای داوطلب فراهم بوده و تجهیزات و امکانات مورد نیاز مطالعه نیز مخصوص هر دانشآموز در پانسیونها قرار دارند. از مهمترین مزیتهای مطالعه کردن در پانسیونهای مطالعاتی حضور ناظر و مشاور داوطلب حین خواندن است. حضور ناظر و نظارت وی بر رفتار و عملکرد دانشآموز زمینه ی پیشرفت تحصیلی و روشهای صحیح مطالعه را به ارمغان میآورد.
ناظر پانسیون مطالعاتی:
وجود همیشگی یک ناظر آگاه و با تجربه در هر پانسیون مطالعاتی واجب است و این موضوع بزرگترین مزیت پانسیون مطالعاتی نسبت به محیطهای دیگر مطالعه مثل کتابخانه و منزل است.
ناظر و پشتیبان مطالعاتی بررسی میکند که دانشآموز مطالعه میکند یا خیر و یا کیفیت مطالعه به چه صورت است ، داوطلب سرعت مناسبی دارد یا خیر و میتواند نمودار پیشرفت برای هر فرد داشته باشد و با توجه به سطح هر فرد و ویژگیهای متفاوت هر فرد با کمک مشاور به پیشرفت تحصیلی دانشآموز کمک کند. حتی یک ناظر باید به نکاتی مثل تغذیه مناسب فرد و میزان نوشیدن آب هم توجه داشته باشد.
مزیتهای مطالعه در پانسیونهای مطالعاتی چیست؟
- پانسیون مطالعاتی محیطی مناسب را برای داوطلب فراهم میکند. این ویژگی موجب افزایش تمرکز دانشآموز حین مطالعه و یادگیری میشود.
- داشتن تمرکز کافی در فضایی مملوء از آرامش برکیفیت مطالعه میافزاید. به طور کلی روند صحیح مطالعه توسط مشاور به دانشآموز آموزش داده میشود و اجرا و تمرین این روشها در پانسیون مطالعاتی با کمک مشاور و ناظر همراه صورت میگیرد.
- حضور دانش آموزان کنار یکدیگر و مطالعه گروهی احساس خستگی کمتری را به وجود میآورد و این کاهش خستگی موجب افزایش انرژی و کیفیت مطالعه دانش آموز میشود.
- نظم و پاکیزگی محیط از عواملی است که میتواند بر بسیاری از داوطلبان تاثیرگذار باشد. از این رو تمیزی و آراستگی محیط در پانسیونها از دیگر مزیتهای آن به شمار میرود.
مبنای مطلوب بودن پانسیونهای مطالعاتی چیست؟
در پانسیونهای مطالعاتی فعالیتهای دانش آموزان توسط مشاور باید دقیق بررسی شود. ارتباط ناظر با دانش آموز در محیط پانسیون شرایطی را ایجاد میکند که فضای پانسیون نرمال بوده و در سکوت کامل قرار نگیرد. چون سکوت مطلق نه تنها برای دانشآموز مفید نیست بلکه خود سکوت باعث برهم زدن تمرکز فرد میشود و دانشآموز با هر حرکت کوچکی حواسش پرت میشود.
نکته: سکوت مطلق برای مطالعه یک کنکوری مناسب نیست ، این بدین معنی نیست که فرد باید در شلوغی و سر و صدای زیاد درس بخواند بلکه فرد باید در محیطی آرام و سکوتی نسبی بتواند تمرکز کند و به راحتی حواسش پرت موضوعات مختلف نشود و این مهارتی است که یک فرد باید با تمرین به دست بیاورد و یک پانسیون خوب با کمک به فرد این توانایی را در او ایجاد میکند.
داشتن این توانایی برای دانشآموز کنکوری بسیار مهم است چون فرد در تمامی امتحانات نهایی و کنکورهای آزمایشی و کنکورهای اصلی هیچ گاه با سکوت کامل موتجه نیست بلکه شرایط آزمونها گاها بسیار بد و نامناسب بوده است پس دانشآموز باید با تمرین زیاد بتواند در هر شرایطی تمرکز لازم را داشته باشد.
قرارگیری داوطلب در محیط کاملا ساکت و آرام تمرکز او را از لحاظ روانشناسی کم میکند. از این رو در پانسیون مطالعاتی مطلوب نباید سکوت تماماً همه جا را فرا بگیرد، زیرا پانسیونها تفاوت کاملاً آشکاری با کتابخانه دارند. پانسیونهای مطالعاتی ناظر و مشاور همراه دارند و مطالعه ی داوطلب را بررسی میکنند و وضعیت او را چک میکند (نوع مطالعه و تغذیه دانشآموز هنگام مطالعه).
تعامل دانشآموزان با یکدیگر در پانسیون
حضور دانش آموزان کنار یکدیگر نیز از مزایای یک پانسیون خوب به شمار میآید. گاهاً دیده شده است که در مدارس یا پانسیونهای تک نفره دانش آموزان به صورت فردی یا حداکثر دونفر در یک کلاس یا اتاق بوده اند و به مطالعه پرداختند. مجدداً این شکل از حضور مطلوب نیست. مدیریت پانسیون باید به گونهای باشد که با رعایت تعداد مناسب افراد در یک کلاس یا اتاق مطالعه دانشآموزان درکنار یکدیگر باشند و از انرژی فکری یکدیگر بهره گیرند.
ویژگی های محیطی پانسیون
1- فضای مطالعاتی پانسیون
یکی از مهمترین مسائلی که در پانسیونهای مطالعاتی بعضاً دیده شده و نیاز به توجه دارد، مطالعه دانش آموز مقابل یک دیوار یا بسته بودن فضای مقابل میز مطالعه اوست. بسته بودن فضای روبهروی دانشآموز هنگام مطالعه از مواردی است که خستگی را برای وی به دنبال دارد و اغلب تمرکز او را نیز برهم میزند.
پانسیونهای مطالعاتی باید فضایی داشته باشد که دانش آموزان مقابل هم قرار گیرند. دانش آموزان وقتی سرشان را از روی کتاب بلند میکنند ودیگر دانشآموزان را میبینند که در حال مطالعه و تلاش هستند این موضوع به آنها آرامش خاطر و انگیزه مناسب میدهد و خود باعث تمرکز بیشتر میشود.
بهتر است در فضای پانسیون وسایلی که باعث حواس پرتی میشوند حذف شوند مانند ساعت هایی که صدای ثانیه شماری بلندی دارند و یا ساعتهایی که سر ساعت زنگ میزنند. البته همانطور که قبلا هم به آن اشاره کردیم فعالیت های روزانه روتین در پانسیون مانند رفت و آمد ناظران و مشاورها باید به شکل سابق انجام گیرد اما ناظران باید از رفتارهایی که باعث بر هم زدن تمرکز دانشآموز میشوند خودداری کنند.
بگذارید با بیان یک مثال بیشتر برایتان شرح دهیم ، فرض کنید یک ناظر بدون هیچ گونه سر و صدایی در کنار دانشآموزان مدام در حال کار با موبایل و استفاده از هندفری است و به چک کردن شبکههای اجتماعی میپردازد خود همین مطلب میتواند کنجکاوی برای افراد به وجود بیاورد و تمرکز آنها را کم بکند ولی مثلا دو ناظر با صدای کم در حال صحبت کردن برای انجام امور روزانه پانسیون هستند و به انجام کارهای عادی مشغول هستند ، این فعالیتها و صداها نمیتواند باعث ایجاد کنجکاوی و در نهایت عدم تمرکز شود.
2- دمای مناسب پانسیون
دمای مناسب یک پانسیون مطالعاتی نباید خیلی گرم و نباید خیلی سرد باشد. به عنوان مثال باید در فصل زمستان کمی خنک باشد و نباید خیلی گرم باشد به طوری که فرد با لباسی مانند تیشرت احساس سرما کند و نیاز داشته باشد که یک لباس دیگر روی آن تیشرت بپوشد
در فصل گرم توصیه می شود که دانشاموز جلوی کولر یا پنکه قرار نگیرد ولی در محیط حتما از خنککنندهها و کولر استفاده شود و دمای محیط به گونه ای باشد که فرد احساس سرما نکند.
3- نور پانسیون مطالعاتی
استفاده از نور طبیعی بهترین گزینه برای مطالعه است اما با توجه به در دسترس نبودن نور خورشید توصیه میشود که نور محل مطالعه از ترکیب نورهای آفتابی و مهتابی باشد و تک رنگ نباشد.
رفع چالش زمان بندی
از مهمترین چالشهای دانشآموزان در کنکور مسأله زمانبندی است. پانسیونهای مطالعاتی با زمانبندی به خصوص و متناسب با مدیریت زمان، شرایط مطالعه را برای داوطلبان برقرار میکند و اولین چیزی که به داوطلب آموزش داده میشوند، همان زمانبندی است یعنی داوطلب باید زنگ به زنگ طبق نظر مشاور خود مطالعه انجام دهد و از فلهای درس خواندن پرهیز کند. مدت زمان زنگ تفریح و نحوه استفاده از آن در جهت ارتقا انرژی برای شروع مجدد مطالعه را آموزش دهد. پانسیون مطالعاتی فقط محیطی نیست که در اختیار دانشآموز قرار گیرد تا درس بخواند بلکه پانسیون مطالعاتی باید با برنامه ریزی مشخص و ارتباط تنگاتنگ مشاور، ناظر، پشتیبان و خانواده محیطی را فراهم آورد تا رشد و پیشرفت مطالعاتی و تحصیلی شکل بگیرد.
آیا داوطلب باید به محیط پانسیون برای مطالعه عادت کند؟
پانسیون مطالعاتی آن برنامههایی را که به رشد مطالعه کمک میکند را ایجاد کرده و موجب رشد و تقویت داوطلب میشود. عادت کردن دانشآموز به مطالعه در محیط پانسیون بسیار عالی است، اما برای داوطلب کنکوری این موضوع حائز اهمیت است که در زمانبندی مطالعه، زمانی را به مطالعه در خانه اختصاص دهد، این موضوع به این دلیل است که در مواقعی شرایطی ایجاد میشود که داوطلب نمیتواند زمانی را در پانسیون مطالعه کند. از این رو داوطلب باید همواره آماده مطالعه در محیط دوم (خانه) نیز باشد.
پانسیون مطالعاتی آن برنامههایی را که به رشد مطالعه کمک میکند را ایجاد کرده و موجب رشد و تقویت داوطلب میشود. عادت کردن دانشآموز به مطالعه در محیط پانسیون بسیار عالی است، اما برای داوطلب کنکوری این موضوع حائز اهمیت است که در زمانبندی مطالعه، زمانی را به مطالعه در خانه اختصاص دهد، این موضوع به این دلیل است که در مواقعی شرایطی ایجاد میشود که داوطلب نمیتواند زمانی را در پانسیون مطالعه کند. از این رو داوطلب باید همواره آماده مطالعه در محیط دوم (خانه) نیز باشد.
سخن پایانی
پانسیون مطالعاتی یکی از بهترین گزینهها برای دانشآموزان سال کنکور است که به دنبال فضایی آرام و مناسب برای مطالعه میگردند. برخلاف کتابخانه که محیطی عمومی و مناسب برای افراد مختلف است، پانسیون مطالعاتی به طور خاص با در نظر گرفتن نیازهای فیزیکی، روانی و تحصیلی دانشآموزان کنکوری طراحی شده است. در این محیطها، حضور مشاوران و ناظران باعث میشود که روند مطالعه کنترل شود و در صورت نیاز، مشکلات و نقاط ضعف دانشآموزان به سرعت رفع گردد.
سه ویژگی اصلی پانسیونهای مطالعاتی که در کتابخانهها و سالنهای مطالعه وجود ندارند، شامل وجود ناظران آگاه برای نظارت بر مطالعه، برنامهریزی دقیق برای مدیریت زمان و داشتن فضایی اختصاصی و متناسب با نیازهای تحصیلی و روانی هر دانشآموز است. این ویژگیها به دانشآموزان کمک میکند تا تمرکز بیشتری داشته باشند، از حواسپرتی دور بمانند و در نهایت به پیشرفت تحصیلی دست یابند.