آیا پانسیون مطالعاتی بهتر از خانه است؟
بسیاری از داوطلبان کنکور برای مطالعه به سراغ پانسیونهای مطالعاتی میروند. بااینحال، برای خیلی از افراد این سوال پیش میآید که آیا پانسیون مطالعاتی کنکور بهتر از خانه است؟ به نظر شما برای درس خواندن باید کدام یک از این مکانها را انتخاب کنیم؟
در ادامه مطلب، ما به صورت مفصل به بررسی مزایا و معایب هر یک میپردازیم و توضیح میدهیم که هر یک از این مکانها چه ویژگیهایی برای درس خواندن دارند. پس اگر شما هم میخواهید مکان آرام و انگیزهبخشی برای مطالعه کردن برای کنکور پیدا کنید، حتماً تا پایان همراه ما باشید.
مشکلات مطالعه کردن در خانه
اول از همه، باید بدانید که اصلاً مطالعه کردن در منزل چه مشکلاتی را دارد و چرا باید به پانسیون مطالعاتی بروید؟ سپس با شناخت این مشکلات، میتوانیم متوجه شویم که منزل چه فرقی با پانسیون مطالعاتی دارد و دانشآموزان باید از کدام یک استفاده کنند؟
البته توجه داشته باشید که این مسئله تا حد خیلی زیادی به شرایط و جو خانه نیز بستگی دارد؛ اما به طور کلی، برخی از مهمترین مشکلاتی که میتوانند برای فرد موقع درس خواندن در خانه به وجود بیایند، عبارتاند از:
برخی از مشکلات مطالعه در خانه | توضیحات |
---|---|
احساس عادتهای غیرمطالعاتی در منزل | خانه به عنوان مکان استراحت شناخته میشود و باعث خوابآلودگی هنگام مطالعه میشود |
بالا بودن عوامل حواسپرتی | صداهای اطراف و مکالمات خانواده موجب حواسپرتی میشوند |
فعالیتهای روزمره گوناگون | کارهای خانه مثل مراقبت از غذا یا اعضای خانواده مانع مطالعه میشوند |
عدم توانایی مدیریت موبایل و فضای مجازی | مهمترین عامل عدم تمرکز و مطالعه که در خانه کنترل کردنش کار بسیار سختی است |
تلویزیون، فیلم و سریال | تماشای تلویزیون توسط دیگران یا صحبت در مورد آن حواس فرد را از مطالعه دور میکند |
برقراری ارتباط با دوستان | ارتباط زیاد با دوستان ممکن است تمرکز فرد را از مطالعه دور کند که در خانه برقراری این ارتباط بسیار راحت است |
تنش بین دانشآموز و خانواده | کنترل زیاد خانواده ممکن است باعث تنش و کاهش انگیزه شود |
احساس عادت به خانه
اولین مسئلهای که درباره خانه وجود دارد، این است که دانش آموزان نوعی احساس عادت به خانه خود دارند. برای مثال، آنها در ذهن خود بر این باور هستند که منزل، محل استراحت کردن، صحبت کردن با خانواده، کار کردن با گوشی و بازی کردن است. به همین دلیل هم تغییر دادن این باور ذهنی برای دانشآموزان میتواند دشوار باشد.
زمانی که فرد در این فضا درس میخواند، احساس خوابآلودگی میکند یا برای رفتن به سمت گوشی خود وسوسه میشود. دلیل این موضوع هم این است که شاید دانش آموزان در ناخودآگاه ذهن خود، منزل را به عنوان فضای مناسبی برای درس خواندن نشناسند.
بالا بودن عوامل حواس پرتی
یکی از مهمترین مشکلاتی که خانه نسبت به پانسیون مطالعاتی کنکور دارد، داشتن عوامل حواس پرتی زیاد است. برای مثال، تصور کنید که شما در اتاقتان در حال مطالعه هستید و همان لحظه، پدر یا مادرتان با صدای بلند با تلفن صحبت میکند.
در این شرایط، به احتمال خیلی زیاد برای شما این کنجکاوی به وجود میآید که آنها با تلفن درباره چه موضوعی صحبت میکنند و طرف مقابل پشت خط چه چیزی جواب میدهد. به همین دلیل در این شرایط، دانش آموز مدام مکالمه پدر و مادر خود را با گوشی دنبال میکند و از این طریق، حواس او از موضوع اصلی که درس خواندن است، پرت میشود.
- بخوانید
فعالیتهای روزمره
زمانی که دانش آموزان در منزل درس میخوانند، ممکن است برخی فعالیتهای روزانه در خانه داشته باشند که آنها را از درس خواندن دور کنند. برای مثال، تصور کنید که مادرتان قصد بیرون رفتن از منزل را دارد و به شما هشدار میدهد که مراقب غذای روی گاز باشید که نسوزد. از آنجا که شما تجربه زیادی برای پخت غذا و مراقبت از آن ندارید، مدام باید آن را چک کنید تا مواظب باشید نسوزد.
همچنین ممکن است مادرتان علاوه بر خواستن این که مراقب غذا باشید، از شما بخواهد که مراقب برادرتان که در اتاق دیگر در حال درس خواندن یا بازی کردن است هم باشید. این عوامل روزمره اگرچه شاید به چشم نیایند، اما باعث میشوند که ذهن دانش آموزان تا حد خیلی زیادی درگیر شود و به اندازه کافی نتوانند درس بخوانند.
عدم توانایی مدیریت موبایل و فضای مجازی
این مشکل احتمالاً برای اغلب افراد به وجود میآید و برایشان خیلی سخت است تا بتوانند موبایل و فضای مجازی را کنترل کنند و در منزل کمتر از آن استفاده نمایند. به همین دلیل هم این مسئله میتواند باعث بروز مشکل و تنش بین دانش آموز و خانوادهاش شود.
ممکن است دانش آموز حتی برای یک نگاه کردن ساده به ساعت، به گوشی خود نگاه کند و ناگهان درگیر پیامهایی شود که برای او آمده است و در این شرایط، ساعتها از زمان با ارزش او از بین بروند.
تلویزیون، فیلم و سریال
یکی دیگر از عواملی که باعث بروز مشکل در مطالعه در خانه نسبت به پانسیون مطالعاتی کنکور میشود، تلویزیون است که ذهن دانش آموزان را به سمت خود جلب میکند. حتی اگر خود دانش آموز هم به صورت مستقیم به تلویزیون نگاه نکند، نگاه کردن سایر اعضای خانواده به آن میتواند باعث حواسپرتی او شود.
برای مثال، تصور کنید که شما در اتاقتان در حال مطالعه هستید و همزمان پدرتان به تماشای اخبار میپردازد. در عین حال، درباره اخبار و شرایط کنونی نیز تحلیلهایی دارد و درباره آن با خانواده هم صحبت میکند. در این شرایط، ذهن شما به صورت ناخودآگاه به دنبال موضوع و نتیجه نهایی میرود.
از طرف دیگر، ممکن است مادرتان در حال تماشای سریالی باشد که شما هم قبلاً آن را دیدهاید. در این شرایط، ذهن شما مدام سریال را دنبال میکند تا متوجه شوید که اکنون در کجای آن سریال به سر میبرد و چه اتفاقی در حال رخ دادن است.
برقراری ارتباط با دوستان
زمانی که دانش آموزان در منزل درس میخوانند، خیلی راحت با دوستان خود ارتباط برقرار میکنند. این ارتباط هم میتواند به صورت تلفنی و هم پیامکی باشد. در این شرایط، فرقی نمیکند که دانش آموزان درباره چه مسائلی صحبت میکنند.
در هر صورت، ذهن آنها بیش از اندازه درگیر میشود. حتی اگر با دوست خود درباره موضوعات مهمی هم صحبت میکنید، باید سریع آن را قطع کنید. چراکه بیشتر مواقع در چت کردن، موضوع به مسائل غیرمرتبط کشیده میشود و دانش آموزان مدام به یکدیگر جواب میدهند.
تنش بین نوجوان و خانواده
یکی از مهمترین و مشکلترین مسائلی که میتواند در مطالعه در منزل برای افراد به وجود بیاید، بروز تنش بین نوجوان و خانواده است. برای مثال، خانواده مدام روی نوجوان کنترل دارند و دوست دارند که فرزندشان درس بخواند، به سراغ تلویزیون و گوشی تلفن نرود، وقت تلف نکند و حتماً تمام وقت خود را برای درس خواندن بگذارد.
در این شرایط، خانواده کنترل خیلی شدیدی روی شرایط نوجوان دارد؛ به این شکل که مدام درباره درس خواندن از او سوال میپرسند، درباره کار نکردن با گوشی به او هشدار میدهند و سایر موارد این چنینی که میتوانند روی روحیه نوجوان تاثیر منفی بگذارند. این موارد موجب بروز تنش بین دانشآموز و خانواده میشوند. به همین دلیل هم فضای مناسب برای درس خواندن به طور کامل از بین میرود.
پانسیون مطالعاتی کنکور چگونه است؟
بعد از این که مشکلات خانه برای درس خواندن را شناختید، نوبت به آن میرسد که شرایط پانسیون مطالعاتی کنکور را نیز بدانید. به طور کلی، پانسیون مطالعاتی شرایط بسیار مناسبی برای درس خواندن دارد.
به همین دلیل هم بسیاری از دانش آموزان برای درس خواندن، تمرکز بیشتری دارند و کمتر وقت خود را تلف میکنند. برخی از مهمترین شرایط مناسبی که باعث بهتر شدن پانسیون مطالعاتی کنکور نسبت به خانه میشوند، عبارتند از:
1- تقسیم بندی زمان بین زنگهای مختلف
در پانسیونهای مطالعاتی، زمان دانش آموزان بین زنگهای مختلفی تقسیم میشوند و آنها باید در طول این زنگها به طور کامل درس بخوانند و سکوت را رعایت کنند. به همین دلیل این موضوع باعث میشود که درس خواندن دانشآموزان تا حد خیلی زیادی مفید باشد و وقتی برای تلف کردن نگذارند و در عین حال، کمتر خسته شوند.
2- کمتر بودن احتمال خستگی
احتمال بروز خستگی در پانسیونهای مطالعاتی فوقالعاده کمتر از خانه است. چراکه فرد در پانسیون میداند که برای درس خواندن به این مکان آمده است و به همین دلیل کمتر خسته میشود و وقت بیشتری را برای درس خواندن میگذارد. در صورتی که همانطور که قبلاً گفتیم خانه یک محیطی برای کارهایی به غیر مطالعه تلقی میگردد.
3- رقابت بیشتر
علاوه بر این، فضای رقابتی زیادی در پانسیون وجود دارد. برای مثال، دانشآموزان میبینند که تمام افراد دیگر که در آن مکان هستند، درس میخوانند و به همین دلیل این موضوع میتواند انگیزه بسیار قدرتمندی برای درس خواندن آنها نیز باشد.
- بخوانید
4- دور بودن از فضای مجازی
یکی دیگر از مهمترین مزیتهای پانسیون مطالعاتی این است که در این مکان، دانشآموزان از فضای مجازی و گوشی موبایل دور هستند. اگرچه شاید گوشی تلفن آنها نزدیکشان باشد، اما خیلی کمتر آن را چک میکنند و خیلی درگیر فضای مجازی و گوشی نمیشوند.
به همین دلیل این مسئله موجب میشود که نیازی نباشد آنها مدام حواسشان باشد که به سراغ گوشی نروند و عدم استفاده از گوشی و فضای مجازی را مدیریت کنند. در نتیجه، انرژی بیشتری برای درس خواندن دارند.
5- آمادگی ذهنی برای درس خواندن
حتی نام پانسیون مطالعاتی نیز باعث میشود که دانش آموز آمادگی بیشتری برای درس خواندن در این مکان داشته باشد. زمانی که آنها پای خود را داخل پانسیون مطالعاتی میگذارند، متوجه میشوند که در این مکان فقط باید درس بخوانند و از نظر ذهنی آمادگی خیلی زیادی پیدا میکنند. به همین دلیل هم در این مکان، با انرژی خیلی بیشتر و آمادگی بهتر، شروع به مطالعه کردن میکند.
6- دوری از عوامل حواس پرتی
براساس مواردی که پیش از این متوجه شدید، تقریباً تمام موارد حواس پرتی که در خانه وجود دارند، در پانسیونهای مطالعاتی دیده نمیشوند. دانش آموزان در پانسیونهای مطالعاتی از تمام عوامل حواس پرتی دور هستند و به همین دلیل هم شرایط خیلی بهتری برای درس خواندن دارند.
برای مثال، دوستشان در این فضا با آنها تماس نمیگیرد، صدای سریال تماشا کردن مادر یا اخبار تماشا کردن پدر نمیآید، خوابشان نمیگیرد و تقریباً هیچ عامل حواس پرتی دیگری نیز دیده نمیشود.
7- مطالعه منظم در هر زنگ
همان طور که پیش از این نیز گفتیم، در پانسیون مطالعاتی کنکور زمان دانش آموزان را به زنگهای مختلفی دستهبندی کردهاند که دانش آموزان میتوانند در هر زنگ، به صورت منظم و برنامهریزی شده درس بخوانند.
شاید برای شما جالب باشد که بدانید مطالعات نشان دادهاند که این روش درس خواندن در طول هر زنگ، سرعت و بازدهی مطالعه را تا حد خیلی زیادی بالا میبرد. در عین حال، دانش آموزان خیلی کمتر خسته میشوند و میتوانند با انرژی بیشتری درس بخوانند.
8- فضای بزرگتر و مناسبتر برای درس خواندن
از دیگر ویژگیهای مثبت پانسیون نسبت به خانه، بزرگتر بودن فضای مطالعاتی است. مطمئناً فضای پانسیون نسبت به اتاق خود دانش آموز، خیلی بزرگتر است و این مسئله موجب میشود که خستگی ذهنی کمتری برای او به وجود بیاید. به همین دلیل هم دانش آموز میتواند خیلی بهتر و باکیفیتتر درس بخواند.
برای مثال، دانش آموز در پانسیون میتواند از حیات، سالنهای بازی و فضاهای دیگر برای درس خواندن استفاده کند. تمام این موارد موجب میشوند که دانش آموز احساس خستگی زیادی برای درس خواندن نکند.
9- وجود زنگهای تفریح و بازی در کنار هم سن و سالها
داوطلبان کنکور سراسری در طول زنگهای اصلی، به طور کامل و در سکوت مطلق درس میخوانند. بعد از این که زنگ تفریحی به صدا درآمد، آنها میتوانند با هم سن و سالهای خود حرف بزنند، بازی کنند و وقت بگذرانند تا از نظر ذهنی کمی تخلیه شوند.
این موضوع باعث میشود که آنها یک انرژی خیلی زیادی به دست بیاورند و خیلی کمتر از قبل احساس خستگی کنند. برای مثال، اگر دانش آموز در طول ۱۰ زنگ درس میخواند، زنگهای اول تا دهم برای او به یک شکل جلو میروند و میتواند با بازدهی خیلی خوب از این زنگها استفاده کند.
10- آرامش فکری برای خانواده
زمانی که دانش آموزان برای درس خواندن به پانسیون مطالعاتی میروند، خانوادهها از نظر ذهنی آرامش خیلی بیشتری دارند. برای مثال، وقتی میبینند که فرزند آنها اول صبح برای درس خواندن به پانسیون رفته است و تا آخر شب درس میخواند، احساس میکنند که فرزندشان به طور کامل درس خوانده و خوب پیش رفته است.
به همین دلیل هم از این موضوع احساس رضایت و آرامش خاطر میکنند. این موضوع باعث میشود که خانواده ارتباط بهتری با فرزند خود برقرار کند و در نتیجه، انگیزه و آرامش روانی دانشآموز نیز بیشتر میشود. پس بهتر درس میخواند و پیش میرود.
11- استاندارد بودن عوامل فیزیکی
در پانسیون مطالعاتی تقریباً اغلب عوامل فیزیکی مانند نور، صندلیها، میزها، شرایط دمایی و سایر موارد اینچنینی استاندارد هستند. به همین دلیل هم مشکلات کمتری برای دانش آموز به وجود میآید و بهتر میتواند از آنها استفاده کند.
بیشتر مواقع میزی که دانش آموزان در منزل و اتاق خودشان دارند، رو به دیوار است. این موضوع میتواند باعث بروز خستگی خیلی زیادی شود. همچنین کوچک بودن فضا نیز یکی دیگر از دلایل خستگی دانش آموزان در اتاق و خانه خودشان است.
حتی ممکن است نور اتاق دانش آموز برای مطالعه کردن مطلوب نباشد. این در حالی است که در پانسیون مطالعاتی علاوه بر مطلوب بودن نور، دما، میز و صندلیها کاملا استاندارد هستند. این موارد موجب میشوند که شرایط مطالعه برای دانشآموزان تا حد خیلی زیادی بهبود پیدا کند.
- بخوانید
12- تغذیه منظم
دانش آموز در پانسیون مطالعاتی میتواند در یک زمان کاملاً تعیین شده و منظم، ناهار بخورد و زمان مناسب برای میان وعدههای او نیز در نظر گرفته شده است. خوردن غذا و میان وعدههای منظم در پانسیون، باعث میشود که دانش آموز از نظر ذهنی و جسمی، آرامش خاطر خیلی بهتری داشته باشد.
این در حالی است که شاید در منزل با دیر یا زود خوردن غذا، هم احساس گرسنگی یا سیری زیادی کند و یا مدام ذهنش درگیر غذا خوردن و زمان آن شود. این در حالی است که این موارد در پانسیون ذهن او را درگیر نمیکنند.
13- حضور ناظرین و مشاورین متخصص و با تجربه در پانسیون
مهمترین و اصلیترین مزیت پانسیون، حضور ناظرین و مشاورین متخصص و باتجربه کنکور در این مکان است. افراد متخصص در پانسیونهای مطالعاتی به دانش آموزان و داوطلبان کنکور کمک میکنند تا اگر هرگونه سوالی درباره درس و یا درگیریهای ذهنی دارند را برطرف کنند.
برای مثال، اگر دانش آموزان نمیدانند که برای حل کردن یک سوال خاص باید از کدام کتاب و نمونه سوالات استفاده کنند، میتوانند با مشورت کردن با آن مشاوران، تصمیم درستی بگیرند و درگیریهای ذهنی خود را کم کنند.
حتی این مشاوران نحوه مدیریت زمان و درس خواندن با بازدهی بهتر را نیز برای هر دانش آموز توضیح میدهند و میتوانند با گرفتن یک مشاوره خیلی کوتاه، بازدهی درسی بهتری داشته باشند.
پاسخ به سوالات متداول شما
پانسیون مطالعاتی بهتر است یا خانه؟
برای درس خواندن با بازدهی بهتر و آرامش ذهنی بیشتر، پانسیون مطالعاتی پیشنهاد میشود. چراکه در خانه عوامل حواس پرتی زیادی وجود دارند و این عوامل در پانسیون دیده نمیشوند. به همین دلیل بسیاری از مشاوران و متخصصانهای مطالعاتی را نسبت به خانه پیشنهاد میکنند.
خانه برای درس خواندن چه مشکلاتی دارد؟
این موضوع تا حد خیلی زیادی به شرایط خانه بستگی دارد. اما به طور کلی، افراد در خانه احساس خستگی و خواب آلودگی میکنند و همچنین ممکن است خیلی سخت بتوانند گوشی و موبایل خود را کنترل نمایند. همچنین خانه مشکلات دیگری مانند شلوغی، عوامل حواس پرتی مانند تلویزیون و گوشی، تنظیم نبودن نور و شرایط غیراستاندارد برای درس خواندن و سایر موارد این چنینی نیز دارد که این موارد روی بازدهی دانش آموز تاثیر منفی میگذارند.
چرا پانسیون مطالعاتی بهتر از خانه است؟
مهمترین دلایلی که باعث شدهاند پانسیون مطالعاتی بهتر از خانه باشند، شامل مواردی مانند تنظیم بودن نور و شرایط استاندارد برای درس خواندن، دور ماندن از عوامل حواس پرتی، افزایش انرژی، مطالعه در طول زنگهای درسی، استراحت و بازی کردن در طول زنگ تفریح با هم سن و سالها، تغذیه منظم، آمادگی ذهنی بیشتر صحبت کردن و مشاوره گرفتن از مشاوران و متخصصان میشوند. به خاطر این دلایل است که بسیاری از افراد باتجربه، پانسیون مطالعاتی را بهتر از خانه برای درس خواندن میدانند..