هزینههای سال دوازدهم کنکور چقدر است؟(صفر تا صد هزینههای کنکور)
هزینه کنکور چه مقدار است؟ و آیا لازم است که برای قبولی در رشتهای ایدهآل دست به هزینههای سنگین و آنچنانی بزنید؟ از طرفی کدام هزینهها واجبتر هستند و باید آنها را در اولویت قرار دهید؟ اینها سوالاتی است که برای تکتک والدین و حتی دانشآموزان در سال کنکور مطرح است.
والدین در نهایت فداکاری تمام تلاش خود را برای موفقیت فرزندان خواهند کرد و تا آنجا که بتوانند از هیچ هزینهای دریغ نمیکنند. در آن سمت دانشآموزان نگران افزایش هزینهها هستند و ناخودآگاه دغدغههای اقتصادی دارند تا باعث فشار مالی مضاعفی بر خانواده نباشند. این هیجان والدین تا نگرانی فرزندان زمانی مفید است که تمام هزینههای سال پایان کنکور را بشناسید و آنها را به درستی اولویتبندی کنید. به این بهانه در گروه یاوران دانش قصد داریم تا جزئیات کامل از تمام هزینه کنکور را موشکافی کنیم و در عین حال این هزینهها را اولویتبندی نماییم. در این صورت حالا میدانید که در طول سال تحصیلی کنکور قرار است کجاها و برای چه چیزها و تا چه مقدار هزینه کنید.
اولویتها در هزینه کنکور
حتی والدین دست و دلباز با بودجه فراخ هم باید با برنامه هزینه کنند. هزینه کنکور با چشمهای بسته جز درهم شدن برنامهها، گره خوردن کارها، خستگی و در نهایت عدم پیشرفت تحصیلی آوردی ندارد. اولویتبندی شرط اصلی هزینه کنکور است. خانوادهها با در نظر گرفتن اولویتها میتوانند برنامهریزی کرده و با صرف هزینه درست در جای مناسب به بالاترین بهرهوری برسند. این اولویتها برای هزینههای کنکور در سال پایان تحصیلی به قرار زیر است.
- تهیه کتاب های کمک آموزشی
- بهرمندی از خدمات مشاوره تحصیلی
- شرکت در آزمونهای آزمایشی
- آموزش
- خدمات پانسیون مطالعاتی
- شرکت در اردوهای مطالعاتی
- آزمون های مقطعی
اولویت اول: تهیه کتابهای کمک آموزشی مناسب، بهروز و جدید
در اولین قدم برای آمادگی کنکور باید منابع درسی مناسب و معتبری تهیه کنید. در جایگاه کتابهای درسی شکی نداریم و نمیتوان آنها را کنار گذاشت. اما کتابهای درسی همهی ماجرا برای یادگیری و آمادگی کنکور نیستند. هر دانشآموز برای موفقیت در کنکور به کتابهای کمک آموزشی نیاز دارد. بنابراین اولین هزینه کنکور شما تهیه کتابهای کمک آموزشی مناسب است.
نکته مهم تهیه کتابهای کمک آموزشی جدید با طراحی حرفهای مطابق با آخرین تغییرات کنکور است. اگر به بهانه کاهش هزینهها کتابهای کمک آموزشی یک یا چند سال قبل را تهیه میکنید، مطمئن باشید که از جریان روز کنکور عقب میافتید. تجربه نشان داده که طراحان سوال کنکور پایبند متدهای قدیمی نیستند و این در حالی است که کتابهای درسی همه ساله تغییراتی اساسی دارند و همین تغییرات عموماً در کانون توجه طراحان سوال قرار میگیرد. هزینه تهیه کتابهای کمک آموزشی خیلی زیاد نیست و در کل بین ۸ الی ۱۵ میلیون تومان در سال ۱۴۰۴ است. پس منطقی باشید و اولین قدم را با حساسیت کافی بردارید و کتابهای بهروز با رویکرد آموزش حرفهای تهیه کنید.
اولویت دوم: بهرهمندی از خدمات مشاوره تحصیلی
والدین و حتی خود دانشآموزان معمولاً حضور یک مشاوره تحصیلی در کنار خود را جدی نمیگیرند و هزینهای برای آن پرداخت نمیکنند. این در حالی است که دانشآموز داستان ما باید با همان تجربیات کم و البته اضطراب کنکور و مواجه شدن با حجم بالای کتابهای درسی برای برنامهریزی و مدیریت زمان اقدام کند.
واقعیت آن است که دانشآموزان نه وقت کافی و نه تجربه لازم برای برنامه ریزی دارند و والدین هم معمولاً مرجع راهنمایی مناسبی نیستند. در این صورت احتمال از دست رفتن زمان، برنامهریزی اشتباه، تداخل آموزشی، افزایش اضطراب و ترس از کنکور زیاد است. حضور یک مشاور برای برنامهریزی و ایجاد آرامش ذهنی هر دانشآموز توصیه میشود. مشاورهای حرفهای نیز در قبال این همراهی دستمزدی دریافت میکنند که در حدود ۱۰ الی ۱۰۰ میلیون تومان در سال متغیر است.
اولویت سوم: شرکت در آزمونهای آزمایشی
برای موفقیت در کنکور باید شرایط آن را تجربه کنید و آزمونها بهترین محیط شبیه سازی کنکور هستند. هر دانشآموز باید در چندین آزمون آزمایشی استاندارد و شبیهسازی شده کنکور شرکت کند. این آزمونها به دانشآموزان کمک میکنند که بر اضطراب و استرس خود غلبه کرده و با حالوهوای تست زنی درسهای مختلف در مدت زمان کوتاه کنار هم آشنا شوند. توصیه میکنیم که هر دانشآموز در حداقل ۱۰ آزمون آزمایشی در ابعاد کشوری شرکت کند که هزینه آن در حدود 2.5 الی ۵ میلیون تومان است. نکته کلیدی شرکت در آزمونهایی در سطح کشوری است. مانند آزمونهای قلمچی، گزینه ۲ و یا سنجش که به شکل متمرکز در کل کشور برگزار میشوند و در عین حال هزینه شرکت در آنها خیلی زیاد نیست.
اولویت چهارم: آموزش
بدون آموزش حرفهای زیر نظر معلمهای باتجربه که نمیتوانید سال پایانی تحصیل دبیرستان را سپری کرده و برای کنکوری سخت و رقابتی آماده شوید. اما هزینه برای آموزش باید حساب شده باشد. از طرفی آموزش به شکلهای گوناگون انجام میشود که هزینه کنکوری آنها نیز متفاوت است. مواردی مانند:
1- آموزش در مدرسه
فضای مدرسه، اولین حلقه آموزشی است که هر دانشآموز آن را سپری میکند. هزینه آموزش در مدرسه نیز از ۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان در سال متغیر است. به هر حال هزینه تحصیل در مدارس دولتی مجانی است و برای حضور در مدارس نمونه دولتی و یا غیرانتفاعی و… شرایط شهریه مختلفی پیش بینی شده است.
2- آموزش آنلاین
آموزش از طریق اینترنت ایده هوشمندانه و کاملاً همسو با شرایط زندگی مدرن است و برخی از دانشآموزان و یا والدین آنها ترجیح میدهند که در کنار مدرسه بخشی از بار آموزشی را به روشهای آنلاین پوشش دهند. آموزش آنلاین در دستهبندی ارزانترین روشهای آموزشی قرار دارد که هزینه آن با توجه به نوع درس و مرکز ارائه دهنده آموزش آنلاین در حدود ۵ الی ۷۰ میلیون تومان است.
3- معلم خصوصی
معلم خصوصی از گرانترین روشهای آموزشی است که در شرایط خاص و معمولاً برای تک درسها و به جهت تقویت نقاط ضعف توصیه میشود. قیمت کلاس کنکور زیر نظر معلم خصوصی بسیار متغیر است و در محدوده ۳۰ میلیون الی 1.5 میلیارد تومان قرار میگیرد.
4- ترکیب روشهای فوق
معمولاً دانشاموزان با ترکیب کردن کلاسهای مدرسه با کلاسهای آنلاین و خصوصی به کار خود در سال کنکور ادامه میدهند که این روش میتواند تلفیقی از هزینههای هر دو را دربرداشته باشد.
اولویت پنجم: استفاده از خدمات پانسیون مطالعاتی
همهی دانشآموزان از شرایط مناسب مطالعه در خانه برخوردار نیستند و به هر حال رسیدن به محیطی آرام برای تمرکز کافی و درس خواندنهای طولانی در بسیاری از خانهها سخت و غیرممکن است. پانسیون مطالعاتی یک راهکار ساده اما تأثیرگذار برای چنین دانشآموزانی است تا در آنجا با تمرکز بالا و بدون دغدغه و در محیطی آرام و مناسب برای ساعتها مطالعه مفید داشته باشند. هزینه پانسیونهای مطالعاتی نیز ماهیانه در حدود ۳ الی ۱۵ میلیون تومان است. البته اگر اتاق مطالعه مناسب و یا محیط خانهای آرام و ساکت را در اختیار دارید، لزومی ندارد که برای این بخش از هزینه کنکور اقدام کنید.
اولویت ششم: شرکت در اردوهای مطالعاتی
اردوهای مطالعاتی برنامههای هدفمند در ایام خاص نزدیک به کنکور هستند که زیر نظر نهادهای آگاه و باتجربه در این زمینه برگزار میشوند. شرکت در اردوهای مطالعاتی برای بهینه شدن بار درسی دانشآموزان مفید است. اگر دانشآموز کنکوری هستید، این اردوها فرصت خوبی است تا در بازهای کوتاه برای کارهای بزرگ مثل جمعبندی اقدام کنید و از خدمات مشاورهای بهرهمند شوید و در جمع دیگر دانشآموزان مسیری هدفمند را سپری کنید.
اردوهای مطالعاتی در بازههای خاص زمانی برگزار میشوند. مانند اردوی دی ماه که هزینه آن بین ۴ الی ۱۵ میلیون تومان است. اردوی نوروزی نیز فرصت جمعبندی دیگری است که هزینه شرکت در آن بین ۶ الی ۳۰ میلیون تومان متغیر است. اردوی اردیبهشت و خرداد ماه برای جمعبندی نهایی و آمادگی پایان کنکور نیز بین ۱۴ الی ۱۵ میلیون ماهانه هزینه دارد.
اولویت هفتم: شرکت در آزمونهای مقطعی
شرکت در آزمون برای توسعه مهارتهای کنکوری سودمند است. البته همه آزمونها جامع و کشوری نیستند. هر دانشآموز بسته به شرایط و نوع متد درس خوانی میتواند در آزمونهای مختلف فصلی، روزانه، هفتگی و حتی جامع اما غیر کشوری شرکت کند. به عنوان مثال ممکن است مؤسساتی برای درسهای مختلف و یا فصلهایی از درسهای کنکوری آزمونهایی برگزار کنند که شرکت در آنها سودمند است. البته قرار نیست تا دانشآموزان در تمام این آزمونها شرکت کنند. بهتر است زیر نظر مشاور تحصیلی و با برنامه آزمونهای مناسب را انتخاب کنند. هزینه این آزمونها نیز بین ۱۰ الی ۵۰ میلیون تومان است.
دورنمایی از هزینه کنکور در یک نگاه
نوع خدمات آموزشی | هزینه کنکور سال ۱۴۰۴ (میلیون تومان) | |
---|---|---|
خرید کتابهای کمک آموزشی | ۸ الی ۱۵ | |
مشاوره تحصیلی | ۱۰ الی ۱۰۰ | |
آزمونهای آزمایشی | 2.5 الی ۵ | |
آموزش | مدرسه | ۰ الی ۵۰۰ |
آموزش آنلاین | ۵ الی ۷۰ | |
کلاس خصوصی | ۳۰ میلیون الی 1.5 میلیارد | |
پانسیون مطالعاتی | ۳ الی ۱۵ | |
اردوهای مطالعاتی | دی ماه | ۴ الی ۱۵ |
نوروز | ۶ الی ۳۰ | |
اردیبهشت و تیرماه | ۱۴ الی ۱۵ | |
آزمونهای مقطعی | ۱۰ الی ۵۰ |
آیا برای مدیریت هزینه کنکور استراتژی دارید؟
در ابتدای این مقاله فهرستی از هفت هزینه معمول کنکور را اولویتبندی کردیم. حالا میدانید که در اولین قدم باید سراغ کدام هزینهها بروید و در کنار هزینههای اصلی چگونه برای دیگر برنامهها اقدام کنید. در این صورت باید استراتژی داشته باشید. اما منظور از این استراتژی برای مدیریت هزینه کنکور چیست؟
انتخاب مدرسه و تأثیر آن در هزینه کنکور
انتخاب مدرسه اولین کاری است که باید آن را به درستی و با در نظر گرفتن تمام شرایط شهری، خانوادگی و البته اقتصادی انجام دهید. محیط آموزش مدارس در ایران بسیار متفاوت است. جز مدارس سمپاد که تقریباً در تمام کشور ساختار آموزشی یکسان و با کیفیت به نسبت خوبی دارند، باقی مدارس در سطوح آموزشی مختلفی قرار میگیرند. بنابراین خیلی مهم است که کدام مدرسه را برای تحصیل سال پایان دبیرستان و آمادگی کنکور انتخاب کردهاید.
در مدیریت هزینه کنکور انتخاب مدرسه را جدی بگیرید. اگر در این انتخاب به اندازه کافی جدی باشید و در مناسبترین مدرسه تحصیل کنید، قطعاً تا ۸۰ درصد مشکلات آموزشی شما در مسیر آمادگی کنکور را پشتسر گذاشتهاید. نکته کلیدی، ارزیابی کیفیت آموزشی مدارس است. قاعدتا به تعریف و تمجید دیگران نمیتوانیم یک مدرسه را خوب و یا بد کنیم، بلکه لازم است تا چند فاکتور را در نظر بگیرید. مانند:
- مدرسه کنکوری مشاور محور است.
- در مدرسه کنکوری از معلمهای حرفهای استفاده میکنند.
- مدارس خوب نیازهای علمی، مهارتی و آموزشی دانشآموزان را پوشش میدهند.
نقش مشاور اختصاصی در پیشرفت تحصیلی
انتخاب مدرسه خوب قطعاً قدم اول و تأثیرگذار برای موفقیت در کنکور است، اما همهی ماجرا نیست. اگرچه مدارس حرفهای از خدمات مشاوره تحصیلی برخوردار هستند، اما به هر حال نمیتوان بهطور کامل از نگاه ویژه یک مشاور عمومی برای همه دانشآموزان یک مدرسه استفاده کرد. لذا توصیه میکنیم که از همراهی یک مشاور تحصیلی اختصاصی استفاده کنید. مشاوری که تمامقد برای بررسی شرایط شما و راهنمایی تا خود کنکور همراه شما باشد.
خدمات مشاوره اختصاصی بخشی از هزینه کنکور است، اما شرایط دانشآموز و حتی والدین او را بهکلی دگرگون میکند. مشاوران حرفهای مسیر عبور از چالش سخت کنکوری را برای دانشآموز و حتی والدین او تسهیل میکنند تا دانشآموزان بدون دغدغه برنامهریزی و یا اضطراب با حداکثر توان خود در کنکور حاضر باشند.
دانشآموزان در مدارس متوسط و ضعیف چه کار کنند؟
تعداد مدارس با کیفیت آموزش برتر و نگاه حرفهای تا کنکور محدود است و حتی هزینه تحصیل در برخی از آنها قابل توجه است. به هر حال جمع بزرگی از دانشآموزان، سال پایان تحصیلی خود را در مدارس معمولی با کیفیت آموزش نه چندان قوی میگذرانند. اما این دلیل نمیشود که از قافله کنکور عقب بمانند. استراتژی این دانش آموزان برای مدیریت هزینه کنکور متفاوت است.
هر مدرسهای نقاط مثبت و منفی خاصی دارد و بیشترین نقاط ضعف آنها در حوزه آموزشی است. ولی آگاهانه میتوانید این نقاط ضعف را شناسایی کنید و از آنها عبور کنید. به هر حال در هر رشته چندین درس تخصصی وجود دارد و ممکن است معلمهای مدرسه از توان آموزشی کافی و حرفهای برخوردار نباشند. با این حال قرار نیست تا کاسه چه کنم دست بگیرید! بلکه میتوانید از کلاس خصوصی برای پوشش ضعف آموزشی مدرسه استفاده کنید. البته فقط برای درسهایی که احساس میکنید معلم مدرسه توان آموزش کافی آن را ندارد.
از کلاس خصوصی تا کتاب کمک آموزشی
دانش آموزان در مدارس معمولی باید هوشیار باشند و تا حد ممکن مسیر خود را از جریان عادی مدرسه جدا کنند. شرکت در کلاس خصوصی بهترین پیشنهاد است. اگر قیمت کلاس کنکور زیر نظر معلم خصوصی زیاد است، میتوانید از خدمات کلاس آنلاین در آن درسها استفاده کنید. حتی استفاده از کلاسهای آفلاین و فیلمهای آموزشی نیز سودمند است. با این حال اگر امکان تهیه هیچکدام از این موارد را ندارید، بازهم دست روی دست نگذارید. در این صورت از کتاب کمک آموزشی خوب با درسنامه حرفهای و یا یک جزوه تمامعیار و کامل استفاده کنید. به هر حال نباید در مقابل ضعف آموزش مدرسه تسلیم شوید. این ضعف آموزشی تقصیر شما نیست، اما قرار نیست تا با این ضعف به سمت کنکور حرکت کنید.
برای کنکور بهینه و حرفهای هزینه کنید
کنکور یک رقابت بزرگ است و تکتک دانشآموزان قرار است تا در یک مسابقه بزرگ کنار هم رقابت کنند. همهی آنها فرصت کافی برای آماده شدن دارند و در این میان میتوانند از ابزارهای آموزشی مختلف بهرهمند شوند. توصیه میکنیم که در این رقابت نگاه حرفهای داشته باشید و بهینه هزینه کنید. کیفیت آموزش، رابطه مستقیم با هزینه آن دارد و تلاش برای پیدا کردن ارزانترین خدمات صرفاً تصمیم آگاهانه و حرفهای نیست.
هزینه کنکور برای بهرهمندی از بهترین خدمات آموزشی و مشاورهای منطقی است و نمیتوانید بهترین خدمات را در نازلترین قیمتها جستجو کنید. کلاسهای آموزشی، کتابهای بهروز و حرفهای، مدارس با نگاه کنکوری، آزمونهای آزمایشی و… همگی ابزارهایی برای هرچه حرفهایتر شدن دانشآموز هستند. وقتی یک ورزشکار نمیتواند با کفش نامناسب در میادین حرفهای بهترین خودش باشد، قطعاً دانشآموز سختکوش ما نیز برای بهترین شدن به خدمات آموزشی مناسب نیاز دارد. هزینه این خدمات متناسب با کیفیت آموزشی است و بهتر است در هزینه کنکور با چشم باز تمام شرایط را بررسی کنید. استفاده از ارزانترین خدمات صرفاً رفع مسئولیت است و بهرهمندی از گرانترین نیز احتمالاً انتخابی چشم بسته است. این در حالی است که میتوان بهترین خدمات را با صرف هزینه بهینه در اختیار گرفت.
توصیه برای مدیریت هزینه کنکور
تا وقتی که شرایط را بررسی کرده باشید و آگاهانه هر نوع نیاز را شناسایی کنید، قطعاً بهترین تصمیم را برای بهرهمندی از خدمات آموزشی میگیرید. نیازی نیست تا در گرانترین مدارس و زیر نظر استادترین معلمها و با بهرهمندی از همهی کتابهای کمک آموزشی بازار به نتایج خوب کنکوری برسید، بلکه باید شرایط را سنجیده و با توجه به آنچه پیش رویتان هست، تصمیمگیری کنید. وقتی معلم مدرسه توان آموزش کافی ندارد، قاعدتاً بهرهمندی از کلاس خصوصی بهترین تصمیم است. اما میتوانید با کتاب کمک آموزشی به همراه درسنامه بهروز و حرفهای نیز این نقطه ضعف را پوشش دهید و یا اگر احساس میکنید که باید از خدمات مشاوره تحصیلی بهرهمند شوید، قاعدتاً نباید به تجربه ناچیز یک دانشجو که خودش تا سال پیش کنکور داده و درس میخوانده، اعتماد کنید!
خیلی ساده اگر برای کنکور هزینه میکنید، بررسی کنید که آیا خدمات آموزشی در نظر گرفته شده متناسب با هزینه کنکوری شما هست و ارزش آن را دارد؟ در این صورت با نگاه مناسب و هزینه معقول میتوانید جریان سخت کنکور را پشت سر گذاشته و به اندازه از ابزارها برای آمادگی استفاده کنید و تمامقد در کنکور پیش رو حاضر شوید.