9 مرحله کلیدی انتخاب رشته در یاوران دانش
انتخاب رشته حضوری یاوران دانش
انتخاب رشته مرحله نهایی اما کاملاً تأثیرگذار در سرنوشت کنکور است. اگر چه کنکور امتحان رقابتی است و دانشآموزان را در یک ماراتن طولانی و خسته کننده وارد میکند؛ اما برگ برنده در آخرین قدم این مسیر قرار دارد. جاییکه قرار است تا با اطلاع از رتبه خود و بررسی کد رشتهها از دانشگاههای مختلف انتخاب رشته کنید. در این صورت آیا از تمامی جزئیات این قدم نهایی اطلاع دارید؟ و شاید بهتر است تا از مشاوره مرکز انتخاب رشته کمک بگیرید.
انتخاب رشته به ظاهر امری ساده و سرراست است؛ اما مسیر زندگی دانشگاهی تا دورنمای شغلی شما را تعیین خواهد کرد. در این میان آیا به درستی از علایق خود اطلاع دارید؟ آیا با ماهیت تحصیلی و شغلی تمامی رشتههای دانشگاهی آشنا هستید؟ آیا انواع دانشگاه و یا انواع روشهای پذیرش دانشجو را میشناسید؟ و یا به تمامی قوانین در دفترچه انتخاب رشته مسلط هستید؟ در این میان برای کدام دانشگاهها و در کدام شهرها برنامهریزی میکنید؟ اینها همگی چالشهای پنهان در مسیر انتخاب شما هستند. برای همین است که بهتر است تا یک برنامه مشاوره انتخاب رشته حضوری را تجربه کنید.
چرا مرکز انتخاب رشته یاوران دانش؟
مشاوره انتخاب رشته حضوری در کل تجربهای مفید است. چرا که خرد جمعی و گفتوگو همیشه قویتر، مسلطتر و جامعتر مسائل را تحلیل میکند. خصوصاً که در همفکری با افراد باتجربه موضوع را بررسی کرده باشید. در این میان آیا هر مرکز انتخاب رشته میتواند جایگاه مشاوری برجسته و مسلط را داشته باشد؟
دقت کنید که انتخاب رشته صرفاً لیست کردن ۱۵۰ کد رشته و درج در برگه انتخاب رشته نیست. چرا که باید برای انتخاب تک تک این گزینه و جانمایی درست آنها در این فهرست طولانی برنامهریزی کنید. مسیر انتخاب رشته حضوری در گروه یاوران دانش به شکلی پیش خواهد رفت که دانشآموزان در نهایت حس خوبی را تجربه خواهند کرد. حس داشتن یک برنامه هدفمند برای تحلیل تمامی کد رشتهها و رسیدن به بهترین و اصلحترین انتخابها برای فهرست کردن با بهترین اولویتها که مسیر قبولی هدفمند را هموارتر میسازد.
در پایان انتخاب رشته حضوری یاوران دانش داوطلبین از احساس اضطراب و سردرگمی رها شده و به یک جمعبندی منطقی در کنار خانواده دست پیدا کردهاند. این برنامه در مرکز انتخاب رشته یاوران دانش چگونه است؟ و چطور پیش خواهد رفت؟
نگاهی به برنامه انتخاب رشته حضوری یاوران دانش
برای انتخاب رشته هرگز نمیتوانید بیبرنامه دفترچه را باز کنید و هر کد رشته که خوشتان آمد را در فهرست محدود خود وارد کنید. در این میان باید از علایق واقعی خود مطلع باشید. سطح علایق خود را با توانمندی رتبه کنکوری خود سنجیده و ترتیب درستی از کد رشتهها را چیدمان کنید. در این میان به اطلاعات کاملی نیاز دارید. استراتژی مرکز انتخاب رشته یاوران دانش برای طی شدن این مسیر بدین ترتیب است:
- مرحله اول: بررسی علایق واقعی داوطلب و ارزیابی با رتبه کنکوری
- مرحله دوم: آشنایی با تمامی رشتههای تحصیلی
- مرحله سوم: ارزیابی کد رشتهها در شهرهای مختلف با توجه به هدفگذاری داوطلب
- مرحله چهارم: آشنایی با ساختار دانشگاهی و قوانین پذیرش دانشجو در تمامی دانشگاههای ایران
- مرحله پنجم: تنظیم فرم شماره یک برای نظم دهی شهرها و رشته ها
- مرحله ششم: تعیین اولویتها برای آغاز چینش کد رشتهها
- مرحله هفتم: اولین چینش بر اساس اولویت بندیها
- مرحله هشتم: بازبینی و اعمال تغییرات
- مرحله نهم: یکبار دیگر از چینش تا بازبینی تکرار میشود
- مرحله دهم: تائید نهایی و تنظیم فرم انتخاب رشته سازمان سنجش
اما این مراحل چه هستند؟ و چه اهمیتی دارند و چرا لازم است تا در مسیر انتخاب رشته به تمامی این آیتمها در کنار هم توجه شود؟
مرحله اول؛ بررسی علایق واقعی داوطلب
اولین قدم برای موفقیت در کنکور، تحصیل در رشته مورد علاقه است. دانش آموزان سالها تلاش کردهاند و این آزمون سخت را پشت سر میگذارند که در رشته تحصیلی مورد علاقه خود پذیرش شوند. اما آیا با جزئیات از علایق واقعی خود اطلاع دارند؟ آیا علایق فعلی آنها با پتانسیل رتبه کنکوری آنها همخوانی دارد؟ و یا علایق آنها با دیدگاه خانواده همسو است؟
در مرکز انتخاب رشته یاوران دانش برای هر داوطلب یک فرم اولیه تنظیم میشود. این فرم با مشارکت خانواده تنظیم شده و در آن به موضوعات از قبیل همه خواستهها، نیازها، علایق و… توجه خواهد شد. به این ترتیب کاملاً شفاف و واضح یک دورنمای کلی از شرایط داوطلب در کنار خانواده او تهیه میشود. در ادامه و پس از تکمیل این فرم هر داوطلب یک جلسه مشاوره اختصاصی با کارشناس ارشد استاد یاوری مجموعه خواهد داشت. در این جلسه مشاوره است که شرایط داوطلب حول سه محور کلیدی علاقه، توانایی و استعداد با جزئیات بررسی میشود. اما این سه محور کلیدی چه هستند؟
انتخابی هدفمند بر پایه علاقه، استعداد و توانایی
تجربه ثابت کرده است که گاهاً علایق اولیه داوطلبین بر پایه تصمیمات احساسی و یا القای جامعه پیرامونی است. در بسیاری از موارد داوطلبین دورنمای شفافی از علایق واقعی خود ندارند. ممکن است که در یک خیال ذهنی وارد شده و حتی مدتها در آن گرفتار مانده باشند. داوطلبینی هستند که مثلاً اصرار دارند که فقط یک رشته مکانیک یا فقط رشته پزشکی و… را انتخاب کنند. اما وقتی با جزئیات بررسی شود، متوجه میشویم که این توجه افراطی ریشه در القای جامعه و یا تصمیماتی احساسی دارد.
علاقه واقعی بحثی کلیدی است که در مسیر مشاوره مرکز انتخاب رشته یاوران دانش موشکافی خواهد شد. در ادامه لازم است تا استعداد داوطلب برای تحصیل در رشتههای مختلف ارزیابی شود. از طرفی توانایی تحصیل در رشتههای خاص موضوع دیگری است. دقت کنید که استعداد مقولهای متفاوت از توانمندی است و باید موشکافانه برای هر داوطلب مورد ارزیابی قرار بگیرد.
در عین حال تمامی این مسیر مشاورهای برای بررسی سه پارامتر کلیدی علاقه، استعداد و توانایی در کنار خانواده انجام خواهد شد تا داوطلب در همراهی با والدینش به یک اجماع هدفمند رسیده و حالا بهتر میتواند در میان صدها کد رشته دانشگاهی قدم بگذارد و انتخابهایش را مدیریت کند.
مرحله دوم؛ آشنایی با تمامی رشتههای تحصیلی
یکی از چالشهای انتخاب رشته کنکور عدم آگاهی داوطلبین و والدین آنها از رشتههای دانشگاهی است. تمام تمرکز بسیاری از داوطلبین و حتی والدین آنها در چند رشته معروف و مطرح دانشگاهی خلاصه شده است و در تمام این سالهای طولانی تحصیل حتی دورنمایی ساده از بسیاری رشتهها ندارند. جمع بزرگی از رشتههای تحصیلی برای آنها ناشناخته هستند. اما منظور از ناشناخته بودن چیست؟
همه ما اسامی رشتههای دانشگاهی را میدانیم؛ اما آیا نسبت به شرایط تحصیلی، دورنمای شغلی، شرح وظایف و بازار کار و درآمد آتی آنها اطلاع دارید؟ آیا میتوانید روند بازار کار یک رشته در آینده نزدیک و حتی طولانی مدت را بررسی کنید؟ و یا با جزئیات از شرایط شغلی رشتههای مختلف اطلاع دارید؟
گاهی شرح وظایف و مسیر شغلی یک رشته کاملاً متفاوت از آن چیزی است که در نگاه نخست از نام آن در ذهن افراد تداعی میشود. در این میان بسیاری از داوطلبین به علت همین کم آگاهی به سراغ بسیاری از رشتهها نمیروند و یا به اشتباه بدون در نظر گرفتن استعداد و توانایی خود و صرفاً برای قبولی در دانشگاه این رشتهها را انتخاب میکنند. آشنایی کامل با تمامی رشتهها برای دانشآموز و والدین آنها از برنامههای کلیدی در مرکز انتخاب رشته یاوران دانش است.
مرحله سوم؛ ارزیابی کد رشتهها در شهرهای هدفگذاری داوطلب
مرحله بعدی بررسی رشتههای هدف در دانشگاههای مختلف ایران است. بسیاری از رشتهها در تمامی دانشگاههای سراسر ایران ارائه میشوند و برخی از رشتهها رویکرد تخصصی دارند و تنها در یک یا دو دانشگاه تدریس میشوند. مهم است که شرایط رشتهها در شهرهای مختلف ایران را بررسی کنید. زیرا بدون تردید برخی از شهرها در کانون توجه شما و خانواده شما قرار دارند.
در این مرحله از انتخاب رشته حضوری تمامی رشتههای تحصیلی هدف در تمامی دانشگاهها از شهرهای مورد نظر داوطلب و خانواده او اولویت بندی میشوند. این اولویتها گوناگون هستند. مثلاً یک داوطلب یا خانواده او علاقه دارند تا در شهر محل زندگی تحصیل کنند و یا برخی دیگر تحصیل در شهر دورتر و یا محل زادگاه خود را میپسندند.
در نهایت باید یک اولویت بندی جامع در کد رشتهها از دانشگاههای مختلف از شهرهای گوناگون را تدارک ببینیم. در این لحظه گویی برای هر داوطلب یک دفترچه انتخاب رشته اختصاصی تنظیم شده است. به شکلی که قرار است فارغ از صدها کد رشته در دیگر شهرها تنها بر روی اولویتهای خود از فهرست دانشگاهها در شهرهای هدفگذاری شده مانور بدهید.
مرحله چهارم؛ آشنایی با ساختار دانشگاهی و قوانین پذیرش دانشجو
به عنوان یک داوطلب کنکوری آیا از تمامی قوانین و شرایط و یا روشهای پذیرش دانشجو در نظام دانشگاهی ایران مطلع هستید؟ قطعاً تا قبل از این، فرصتی پیش نیامده تا یک دفترچه انتخاب رشته را با جزئیات مطالعه کنید.
حتی بسیاری از داوطلبین حین انتخاب رشته نیز این دفترچه را با جزئیات مطالعه نمیکنند. در این میان دهها نوع عبارت، اصطلاح و یا کلمه در این دفترچه قید شده است که شاید دقیق از جزئیات مفهوم آنها مطلع نباشید. در این صورت آیا انتخاب رشته بدون آگاهی امری منطقی است؟
کسی به عدم آگاهی شما خرده نمیگیرد. چرا که به یکباره پس از کنکور با یک دفترچه بزرگ و صدها عبارت و اصطلاح جدید روبهرو شدهاید. اما بیتفاوتی نسبت به جزئیات قانونی و روشهای پذیرش دانشگاهی غیر توجیه است. در برنامه انتخاب رشته حضوری قرار است تا هر داوطلب را با جزئیات از انواع دانشگاههای مختلف مانند روزانه، شبانه، غیرانتفاعی، پیام نور و… آشنا کنیم.
شرایط پذیرش در دورههای مختلف روزانه و یا شبانه و همچنین شرایط پذیرش بومی، غیربومی، ناحیهای، منطقهای، بورسیهها و… را بررسی کنیم و یک دورنمای جامع از تمامی قوانین حاکم در دفترچه انتخاب رشته داشته باشیم.
مرحله پنجم؛ تنظیم فرم شماره یک برای نظم دهی شهرها و رشتهها
در مرکز انتخاب رشته یاوران دانش یک فرم مقدماتی تهیه شده است که با عنوان فرم شماره یک در اختیار داوطلب قرار میگیرد. رویکرد این فرم نظم بخشیدن به تمامی کد رشتههای هدف در شهرهای هدف هر داوطلب است. این فرم برای انتخاب رشتهها و اولویتبندی و چینش نهایی آنها نیست.
بلکه یک فرم کلی است تا کد رشتهها در شهرهای هدف را از باقی کد رشته در دفترچه جدا کنیم. به این ترتیب دورنمای شفافی از هر آنچه در اختیار داریم، تنظیم خواهیم کرد. پس از تنظیم فرم شماره یک هر داوطلب و خانواده او دقیق میداند که برای کدام شهرها و کدام دانشگاهها و کدام کد رشتهها اقدام میکند. به این ترتیب مسیر انتخاب رشته منظمتر، دقیقتر و راحتتر ادامه پیدا میکند.
مرحله ششم؛ تعیین اولویتها برای آغاز چینش کد رشتهها
در این مرحله هر داوطلب به همراه خانواده مجدداً به یک جلسه مشاوره اختصاصی با کارشناس ارشد مجموعه استاد یاوری دعوت میشود. کارشناسی ارشد مجموعه حالا یک لیست از شهرها و دانشگاههای هدف را در اختیار دارد و از طرفی پس از جلسه مشاوره اول نسبت به علایق، استعداد و توانمندی داوطلب آشنا است. حالا وقت آن است که در کنار او و خانوادهاش برای تعیین اولویتها اقدام کند.
توجه داشته باشید که این اولویتبندی تمام و کمال انفرادی است و برای هر داوطلب تخصصی انجام میشود. بنابراین ریتم اولویتبندی هر داوطلب یکسان نیست و قرار نیست تا صرفاً با رتبه یکسان شرایط انتخاب یکسان نیز داشته باشند.
مرحله هفتم؛ اولین چینش براساس اولویتبندیها
چینش کد رشتهها بحث کلیدی در استراتژی انتخاب رشته است. صرفاً قرار نیست تا رشتههای مورد علاقه خود را لیست کنید. چرا که قرار است تا تنها در یک کد رشته قبول شوید و نحوه چینش کد رشتهها برای رسیدن به بهترین قبولی اهمیت بالایی دارد.
در مرکز انتخاب رشته یاوران دانش برای این مرحله حساسیت بالایی در نظر گرفته شده و کارشناسان مجموعه با توجه به اولویتبندی پس از مرحله ششم برای چینش اولیه کد رشتهها اقدام میکنند. به این ترتیب فهرست جامعی از کد رشتهها برای انتخاب رشته تهیه شده است. اما این فهرست نهایی ما نیست.
مرحله هشتم؛ بازبینی و اعمال تغییرات
در انتخاب رشته باید دقیق باشید و تک تک گزینهها را درست در جای مناسب و با در نظر گرفتن اولویتها قرار دهید. این کار در این مرحله و با بازبینی کارشناس ارشد مجموعه یاوران دانش انجام میشود. در این بازبینی یک بررسی جامع ترتیب کد رشتهها با توجه به اولویتها انجام شده و حتی ممکن است تغییراتی اعمال شود.
مرحله نهم؛ یکبار دیگر از چینش تا بازبینی را سپری میکنیم
مرحله هفتم و هشتم از پروسه انتخاب رشته حضوری گروه یاوران دانش آنچنان کلیدی است که در این مرحله یکبار دیگر آنها را تکرار خواهیم کرد. به این ترتیب که باری دیگر اولویتها را تنظیم میکنیم و چینش رشتهها را با توجه به اولویتها ترتیب خواهیم داد و نتیجه نهایی را با بار اول مقایسه خواهیم کرد. در این مرحله قطعاً بارها و بارها جابهجاییها میان کد رشتهها انجام خواهد شد.
ممکن است کد رشتههایی از فهرست نهایی حذف شده و یا اضافه شوند. بارها و بارها این کد رشتهها بالا و پایین میشوند تا در نهایت به یک نتیجه مطلوب برای هر داوطلب برسیم. در این مرحله تکبهتک اولویتها بررسی بحث و بررسی میشود و نتیجه آن فهرستی از کد رشتهها با توجه به علایق، اولویتها و رتبه کنکوری داوطلب است.
- بخوانید
مرحله پایانی
مرحله دهم در پایان مسیر انتخاب رشته حضوری به سبک گروه یاوران دانش، بازبینی نهایی توسط کارشناس ارشد مجموعه استاد یاوری است. در این مرحله کارشناس ارشد مجموعه تایید نهایی خودش را اعلام خواهد کرد.
این یک تأیید کارشناسی شده از جانب کل مجموعه مرکز انتخاب رشته یاوران دانش است که در اجرای آن مختار هستید. اما در نهایت به مرحلهای رسیدهاید که خیالتان از بررسی تمامی جوانب، تمامی کد رشتهها، تمامی دانشگاهها، تمامی پتانسیلها و… راحت است. حالا میدانید که انتخاب با توجه به علاقهمندی خود انجام دادهاید و قرار است تا در دانشگاه مورد تأیید خود قبول شوید.
خیالتان راحت است که قبولی شما در دانشگاه وابسته به شانس و اقبال شما نیست؛ بلکه از همین لحظه هدفمند میدانید که چه میخواهید. این همان آرامش نهایی است که در ابتدای این مطلب وعدهاش را داده بودیم. زیرا هم داوطلب و هم خانواده او حالا با اطمینان خاطر و اعتماد به نفس و ذهنی آرام برای نهایی کردن انتخاب رشته اقدام خواهند کرد.