اردوی نوروزی چیست؟| راهنمای جامع مطالعه در نوروز
دانشآموز پشت کنکوری هستید و یا در سال دوازدهمی به سر میبرید و قرار است تا سخت و جدی خودتان را برای کنکور آماده کنید. ممکن است دانشآموز سال یازدهم و یا دهمی باشید و با پشتکار میخواهید هم برای موفقیت در امتحانات نهایی و هم برای کنکور سالهای بعد آماده شوید. قطعاً مطالعه در نوروز یکی از بهترین فرصتهای کنکوری است. چطور است در این ایام اردوی نوروزی را تجربه کنید؟
با اردوی نوروزی قرار نیست تا به کلی درس و کنکور را فراموش کنید. از طرفی قرار نیست تا خودتان را از خانواده جدا کرده، بیتفاوت از تفریحات ایام نوروز باشید. اردو نوروزی نوعی فعالیت هدفمند از مطالعه در کنار تفریح است که برای دانشآموزان کنکوری و یا دانشآموزان سال دهمی و یازدهمیها تعریف شده است. در عین حال میدانید که در اردوی عید چه چیزی را و چطور بخوانید.
از تکنیکهای جمع بندی مطالب درسی استفاده خواهید کرد و همراه مشاور از برنامههای جانبی مانند آزمون و روشهای جمعبندی و… استفاده میکنید. خلاصه این اردوی عید برای آن است که در ایام نوروزی هدفمند باشید و حس خوبی را تجربه کنید. در این مقاله از یاوران دانش به بررسی چرایی استفاده از اردوی نوروزی میپردازیم و از تکنیکهای جامع تدارک یک برنامه نوروزی صحبت خواهیم کرد.
ایده اردوی نوروزی از کجا آمده است؟ و چرا به آن نیاز داریم؟
پشت کنکوری که باشید، از هیچ فرصتی برای مطالعه مفید و هدفمند عبور نخواهید کرد. خصوصاً بچههای سال دوازدهمی که مطالعه در نوروز را فرصتی ایدهآل برای جمع بندی عمیق و پیشرفتی مؤثر جهت آمادهسازی کنکور میبینند. از طرفی با باز شدن پای امتحانات نهایی در نتایج کنکور حالا بچههای سال دهم و یازدهم هم در پروسه طولانی کنکور وارد شدهاند و آنها هم برای این فرصت طلایی اردوی عید برنامهریزی میکنند.
اما نوروز برای پشت کنکوریها یک تناقض گیجکننده است. از طرفی باید از این ایام طلایی برای مطالعات هدفمند استفاده کنند و از طرف دیگر با جریانی از دید و بازدیدها و حتی مسافرتهای خانوادگی روبهرو هستند. همین تناقض ساده آنها را گیج میکند و ممکن است به راحتی این ایام طلایی برای مطالعه در نوروز را از دست بدهند و یا آنقدر در مطالعه جدی شوند که خسته از درس خواندن طولانی برای ایام پس از نوروز پی انگیزه باشند.
ایده اردو نوروزی برای حل این تناقض مطرح شده است. دانشآموز کنکوری به اردوی نوروزی نیاز دارد تا بتواند تعادلی میان درس و تفریح ایجاد کرده و در نهایت حس خوبی را از ایام نوروزی را تجربه کند و همچنین بتوانند از باقی رقبای خود جلو بزنند.
تاریخچه شکلگیری اردوی نوروزی
از زمانی که کنکور پا در عرصه برنامه آموزش ایران گذاشته، این دانشآموزان برای عبور از ایام نوروزی و مطالعه عید برنامهریزی میکنند. اما این برنامهریزیها معمولاً هدفمند نبودهاند و گاهاً نگاهی افراطی را دنبال میکردند.
مثلاً دانشآموز داستان ما تصمیم میگرفت تا قید دید و بازدید و هر نوع برنامه مسافرتی را زده و به تنهایی و یا با دوستان خود در پارک محل و حتی کتابخانه و… مطالعه عید را سپری کند. اما همین دانشآموز سختکوش خسته و افسرده ایام نوروز را پشت سر میگذاشت و شاید هرگز نتایج لازم را کسب نمیکرد.
اولین برنامه جامع و هدفمند اردوی نوروزی در سالهای ۷۶-۷۷ مطرح شد. این اردو با هدف اینکه در ایام خاص نوروز دانشآموزان برنامهای جامع جهت موفقیت در کنکور داشته باشند، طراحی شده است. پس از آن دیگر مؤسسات نیز برنامههای جامع اردوی نوروزی را تدارک دیدهاند.
عموم این دورهها برنامه جامعهای را دنبال نمیکردند و معمولاً نگاهی تک بعدی برای برنامهریزی صرفاً مطالعاتی و یا صرفاً تفریحی داشتند. به تدریج در سالهای ابتدایی برنامه جامع برای چگونگی مطالعه در نوروز را تدارک دیده شد و در طول این سالها تفکر شکلگیری این اردوها را هر چه هدفمندتر کرده تا دانشآموزان مفید و مؤثر از این ایام استفاده کنند.
تجربه، سنگ بنای شکلگیری اردوی نوروزی
آنچه مسلم است باید در اردوی عید به تمامی نیازها اعم از مطالعه و تفریح پرداخته شود. حتی لازم است تا برای آنکه چطور درس بخوانید و چه چیزهایی را مطالعه کنید، برنامهریزی شود. این اردو نوروز باید به شکل پکیج جامع از تمامی فعالیتهای متعارف یک دانشآموز در این ایام باشد. اما چطور برای انجام مطالعه عید به این نتیجه رسیدهایم؟ خوب قطعا دانش کافی و تجربه لازم برای برنامهریزی و اجرای اردوی نوروزی ضرورت دارد.
از دانشآموز کم تجربه سال دهمی، یازدهم و دوازدهم نباید انتظار تفکری هدفمند برای عبور از ایام نوروز داشته باشیم. در عین حال خیلی از این دانشآموزان تحت تأثیر مشاورههای غلط، ایام نوروز را به شکل افراطی سپری میکنند. تجربه نشان داده است که بار روانی کنکور به اندازه خود کنکور تأثیرگذار است.
ایام نوروز بهترین فرصت برای ارتقای مطالعاتی دانشآموزان است. در عین حال بهترین زمان برای تقویت روحیه و کسب انرژی پایدار تا خود کنکور است. با تدارک برنامه جامع اردوی عید به راحتی میتوانیم این دو هدف را کنار هم داشته باشیم.
در اردوی نوروزی چه میگذرد؟
گویا خیلی نمیتوان به تجربه ناچیز این دانشآموزان در برنامهریزی درسی مطالعه عید و اینکه چه هنگام بخوانند و چگونه چیزهایی را مطالعه کنند، اتکا کنیم. ایام نوروز قبل از کنکور یکبار است و هیچ دانشآموز و حتی والدین آنها تجربه و دانش کافی تدارک برنامه جامع آن را ندارد. اردوی نوروزی برای کمک به این دانشآموزان مستعد، باانگیزه و البته پیگیر است. اما در این اردو عید چه میگذرد؟
اردوی نوروزی نوعی برنامهریزی جامع اما انفرادی است. قطعاً نمیتوانیم از فرمولی یکسان جهت مطالعه عید برای تمام دانشآموزان دهم، یازدهم و یا دوازدهمی و حتی پشت کنکوری استفاده کنیم.
در عین حال سنگ بنای تمامی این برنامهریزی ها یکسان است. به شکلی که باید برنامه جامع برای پوشش تمامی فعالیتها باشد. در اردوی نوروزی برای ایجاد یک بازه زمانی جهت تفریح، دیدوبازدید و حتی مسافرت برنامهریزی میکنیم. اما تمرکز این برنامه برای تدوین روزهای مطالعاتی است.
روش مطالعه در اردو نوروز با دیگر ایام سال متفاوت است. روزهای نوروزی بهترین فرصت برای جمعبندی مطالب درسی است. لذا فارغ از یادگیری مطلب جدید برای یک جمعبندی جامع از دروس اصلی اقدام خواهیم کرد.
در عین حال به برگزاری یک یا چند آزمون نیاز داریم و حتی ممکن است جهت تقویت ضعفها برای حضور در کلاس تقویتی برنامهریزی کنیم.
اهمیت مشاور در اردوی نوروز
نکته کلیدی کنار هم قرار دادن اهداف برنامه در یک طرح جامع است. لذا دانشآموز کنکوری ما حضور یک مشاور ارشد(یا تیم مشاوره) در کنار خود نیاز دارد. این مشاور، برنامه مطالعه عید دانشآموزان را تدوین خواهد کرد و به آنها برای روشهای صحیح مطالعه و چگونگی اجرای تفکیکهای جمعبندی مطالب کمک میکند.
دانشآموز دهمی و یازدهمی ما کمتجربهتر از آن است که به درستی این ایام را برای مطالعه در نوروز برنامه ریزی کند. از طرفی احتمالاً هیچ آشنایی کاملی از روش تکنیکهای جمع بندی مطالب نداشته باشد. در عین حال ممکن است تحت مشاورههای غلط برای سبک مطالعاتی کنکوری خودش را آماده کند. این در حالی است که باید امتحانات تشریحی نهایی سال دهم و یازدهم را بگذراند. حضور مشاور برای راهنمایی و آمادهسازی این دانشآموزان الزامی است.
در مقابل دانشآموزان دوازدهمی و حتی پشت کنکوری تجربه مختصری از نوروز سالهای قبل را همراه خود دارند. اما حالا در برهه متفاوتی از آن ایام قرار گرفته و باید با تفکر بهتری این روزها را سپری کنند.
مطالعه در نوروز دانشآموز دوازدهمی، به کلی با دانشآموز دهمی و یا یازدهمی متفاوت است. حضور مشاور برای آن است که به این دانشآموزان به جای درست و برای مطالعه مناسب با در نظر گرفتن تفریح نوروزی یاری رساند. توصیه میکنم از خدمات مشاوره کنکور یاوران دانش بازدید کنید.
نقش خانواده در برگزاری اردوی نوروزی
از حضور و جایگاه خانواده نمیتوانیم در تدارک برنامه جامع اردو نوروزی عبور کنیم. دانشآموز کنکوری ما تنها زندگی نمیکند و قرار نیست تا به تنهایی ایام نوروز را سپری کند. از طرفی نمیخواهیم تا به دلیل حضور یک دانشآموز دهمی، یازدهمی و یا دوازدهمی لذت تفریحات نوروزی را از خانواده آنها بگیریم. اهمیت خانواده در مدیریت این برنامه است. والدین آگاه خودشان را با دانشآموز هماهنگ میکنند.
مثلاً ایام مسافرت نوروزی را با ایام تفریح اردو نوروزی دانشآموز مطابقت خواهند داد. از طرفی لازم است در تمامی مراحل همراه و همدل فرزند خود باشند.
در اردوی نوروزی برای تمامی جنبههای زندگی درسی دانشآموز برنامه داریم و تغذیه، بخشی از این برنامهریزی است. بخش کلیدی که به حمایت و اهمیت والدین در اجرای آن نیازمند هستیم. در عین حال لازم است تا والدین برای تدارک برنامههای نوروزی در کنار دانش آموزان خود باشند و از آنها حمایت کنند. این حمایت صرفاً با متوقف کردن تمامی برنامههای تفریحی و مسافرتی نیست.
ما به یک هماهنگی آگاهانه و تعامل محور میان والدین ، دانشآموزان و مشاور نیاز داریم. بخشی از وظایف مشاور، بررسی شرایط والدین و تدوین برنامه درسی مطابق با نیاز آنها در ایام نوروزی است.
دستاورد اردوی نوروزی چیست؟
بار روانی روزهای پس از نوروز، دانشآموزان بیبرنامه را رها نمیکند. عموم دانشآموزان که در این ایام برنامه مطالعاتی جامع ندارند، ایام پس از نوروز دچار افسردگی و احساس اضطراب میشوند. چرا که فرصت طلایی نوروز را از دست دادهاند. در مقابل دانشآموزان افراطی در روزهای پس از نوروز خسته و بیانرژی هستند. چرا که روحیه قدرتمند تفریحات نوروزی را تجربه نکردهاند.
دستاورد اردوی نوروزی برای آن است که دانشآموزان در ایام پس از آن حس خوبی را تجربه کنند. چنین دانشآموزانی از انرژی کافی برخوردار هستند. چرا که برنامه تفریحاتی مناسب را تجربه کردهاند. در عین حال هرگز احساس ندامت و یا سرخوردگی ندارند.
زیرا از برنامه جامع جمعبندی دروس استفاده کردهاند. از طرفی والدین آنها نیز از کل ماجرا راضی هستند. زیرا هم به تفریحات خود رسیدهاند و هم در کنار دانشآموز خود قدم به قدم را سپری میکنند.
کافی است تا اردوی نوروزی را به مانند یک سالاد تجسم کنید. قطعاً همه سالادها ترکیبات کم و بیش یکسانی دارند. اما دلیل خوشمزه بودن یک سالاد از دیگر سالادها چیست؟ آیا جز این است که آشپز به جا و به اندازه از ترکیبات در این سالاد منحصر به فرد استفاده میکند؟ تفریحات نوروزی، مطالعات درسی، آزمونها ، جمعبندی دروس و حتی کلاس تقویتی مواد شکلگیری این سالاد هستند که باید به اندازه و درست در کنار هم چیده شوند.
در نهایت نیز به سس خوشمزه و مکمل و پیوند دهنده این مواد نیاز دارید. این سس خوشمزه همان مشاور تحصیلی شما است که هدفمند و با دقت تمامی آیتمهای درسی و تفریحی شما را در کنار هم چیدمان خواهد کرد.
پاسخ به سوالات متداول شما
آیا دانشاموز خود میتواند برای خود برنامه نوروزی طرح ریزی کند؟
برنامهریزی و اجرای اردوی نوروزی نیاز به دانش و تجربه کافی داد که نه خانواده این دانش و تجربه را دارد و نه خود دانش آموز و در عین حال دانش آموز باید بر روی پیشرفت تحصیلی خود و همچنین لذت بردن از ایام عید تمرکز کند و نباید ذهن خود درگیر برنامهریزی نوروز بکند.
در منزل درس بخوانم یا در اردوی نوروزی شرکت کنم؟
شرکت در اردوی مطالعاتی عید میتواند فواید بیش از صرفا مطالعه برای شما داشته باشد، شما در اردو نوروز روشهای جمعبندی را یاد میگیرید، از جزوههای ویژه تستی و تشریحی استفاده میکنید ، آزمونهای مختلف خواهید داد، از برنامههای شاد نوروز استفاده خواهید کرد، از یک مشاوره تخصصی بهره میبرید که با آنالیز وضعیت شما برنامه اختصاصی برایتان طرحریزی میکند و بسیاری از ثمرههای دیگر که اردوی ایام عید میتواند برای شما به ارمغان بیاورد. پس شرکت در اردو با توجه موارد فوق بسیار پیشنهاد میشود.
آیا در اردو مشاوره هر روزه داریم؟
در اردوی نوروزی همیشه تیم مشاور در کنار تیم برگزارکننده نوروز حضور دارد و شما در صورت احساس نیاز میتوانید از آن مشاوره آنها استفاده کنید.