Live Instagram | مشاهده لایو (شروع شد)
نحوه حل سوالات ریاضی، فیزیک و شیمی کنکور

گردآوری توسط :

تیم مشاوره یاوران دانش

تاریخ انتشار این مقاله

فهرست مطالب

تکنیک حل سوالات تستی ریاضی، فیزیک و شیمی کنکور

روش مطالعه دروس برای کنکور از اساسی‌ترین موضوعاتی است که یک داوطلب کنکور باید به آن توجه کند. اما در نقطه مقابل نحوه استفاده از مطالب و پیاده‌سازی آن‌ها در سوالات نیز، مکمل این یادگیری و مطالعه خواهد بود. یعنی داوطلبی که مطالب را می‌داند اما نمی‌تواند در حل سوالات از آنها استفاده کند، مطالعه او کاملاً بی‌ثمر خواهد بود. پس نحوه حل سوالات برای داوطلبان بسیار حائز اهمیت است. به‌خصوص دروس ریاضی، فیزیک و شیمی که علاوه بر دانش علمی نیازمند مهارت‌های محاسباتی نیز هستند.

در این مقاله، قصد داریم با ارائه راهکارهای مفید، نحوه حل این دسته از دروس را ارائه دهیم تا داوطلبان کنکور در کنار یادگیری مطالب از مهارت‌های حل سوالات نیز بهره برده و برای حل تست‌ها آمادگی لازم را داشته باشند.

خلاصه این مطلب

شناخت روش حل تست‌هایی که نیاز به انجام محاسبات دارند، از جمله؛ دروس ریاضی، فیزیک و شیمی، برای داوطلبین کنکور ضروری است. داوطلبینی که می‌دانند باید در انجام محاسبات و حل تست‌ها چگونه و چه مسیری را طی کنند، قطعاً خواهند توانست در جلسه کنکور و امتحانات نهایی موفق عمل کند. اولین قدم برای هر داوطلب این است که با تمامی سوالات آموزشی آشنا باشد و روش حل سوالات را کاملاً یادگرفته باشد، این موضوع باعث می‌شود که هر چه جلوتر می‌رود یادگیری بهتری را نسبت به حل تست‌ها داشته باشد و درنهایت تست‌های مختلف را با روش‌های مختلف به جواب نهایی برساند.

ناتوانی دانش‌آموزان در حل سوالات کنکور یا امتحانات نهایی

یکی از شرایطی که وجود دارد این است که، دانش‌آموز در سال کنکور خود شروع به درس خواندن می‌کند و یک سال تمام، کلاس‌های کنکور ریاضی، فیزیک و شیمی را شرکت می‌کند و در کنار آن‌ها نیز از هر مبحث جداگانه تست می‌زند و تمریناتی را حل می‌کند.

اما درنهایت می‌بینیم که این داوطلب در کنکور با درصدهای کمی مانند؛ 5 درصد روبه‌رو می‌شود، یا حتی ممکن است درصدهای منفی نیز داشته باشد و گاهی اوقات داوطلبینی هستند که به هیچ یک از سوالات پاسخ نمی‌دهند. این موضوع حتی در امتحانات نهایی نیز که تا به الان جدی‌تر شده است و در کنکور تاثیر مستقیم دارد نیز، دیده می‌شود و نشان می‌دهد که دانش‌آموزان نمی‌توانند به سوالاتی که مطالب آن‌ها را مطالعه کردند، حل کنند.

حل سوالات تستی ریاضی، فیزیک و شیمی کنکور

مطالعه‌ای که بدون ثمره باشد، برای کنکور بی‌اهمیت است

عدم پاسخگویی داوطلبین به سوالات کنکور یا امتحانات نهایی، نشان دهنده این موضوع است که هیچ‌کدام از کارهایی که داوطلب در یک سال کنکور خود انجام داده است، ثمربخش نبوده است و نیازمند استفاده از روش‌هایی است که تلاش‌های داوطلبان کنکور را بی‌نتیجه نگذارد.

اگر داوطلبان به روش‌هایی که در ادامه ارائه خواهیم داد، عمل کنند، موجب می‌شود که تمام زحمات یک‌ساله‌شان بی‌ثمر نبوده و درنهایت نتیجه خیلی خوبی را برایشان به ارمغان آورد. ممکن است که در ابتدا اجرای روش‌ها سخت باشد اما نکته مهم این است که، برای داوطلبان بسیار کارآمد خواهد بود.

راهکارهای مناسب داوطلبان برای ثمربخش بودن مطالعه و یادگیری‌شان

هر داوطلب باتوجه به شرایطی که در هر درس دارد، به‌عنوان مثال؛ ضعیف یا قوی بودن در دروس تخصصی یا محاسبات دروسی که مسائل زیادی دارند، باید تقسیم شده و هر کدام روش مرتبط با گروه خود را انجام دهد تا بتواند در حل سوالات به‌خوبی عمل کند.

نکته مهم : اولین قدم برای حل یک سوال خوانش و درک درست سوال و فهم کامل مسئله است. گاهی اوقات داوطلبان با ناقص خواندن سوال و یا بسیار تند خواندن سوال درک درست از آن چیزی که مسئله از داوطلب می خواهد پیدا نمی‌کنند، پس در نهایت نمی‌توانند پاسخ و راه حل مناسبی هم برای سوال پیدا کنند. نتیجه میگیریم که خوانس درست و صحیح خود سوال ابتدایی‌ترین سنگ بنا برای حل یک مسئله است.

دانش‌آموزانی که دریادگیری دروس ضعیف عمل می‌کنند.

دانش‌آموز ضعیف ما زمانی‌که سوالات و مسئله‌های دروسی مانند؛ ریاضی، فیزیک یا شیمی را حل می‌کند، اول از همه باید بداند که هنوز خیلی از مطالب را یاد نگرفته است و ضعف‌هایی را در آن‌ها دارد. پس گزینه بهتر برای او این است که به‌جای این‌که ابتدا تست‌های زیادی را حل کند، سوال‌های معلم خود را در زمان تدریس مطالب که، به‌عنوان مثال حل کرده است را حل کند.

حل سوالات تستی کنکور2

نحوه برخورد دانش‌آموز ضعیف با مثال‌های اولیه مطالب و حل آن‌ها

اگر فرض بر این باشد که دانش‌آموز می‌خواهد یک سوال فیزیک را حل کند، باید به این ترتیب پیش رود:

  1. ابتدا سوالی را که معلم او در حین تدریس حل کرده را مقابل خود قرار دهد و صورت سوال را مطالعه کند.
  2. پس از مطالعه صورت سوال، زمان آن می‌رسد که اطلاعات مسئله را یادداشت کند.
  3. پس از یادداشت اطلاعات مسئله، دانش‌آموز باید نسبت به فرمول‌های مورد نیاز در حل سوالات مبحث مشخص آشنایی داشته باشد.

 

برای آشنایی با فرمول‌ها بهتر است که از قبل یک برگه فرمول که تمام فرمول‌های مباحث و فصول درس نوشته باشد و در حین حل سوالات آن برگه فرمول را کنار دستش بگذارد تا از آن استفاده کرده و سوال را حل کند.

 

  1. زمانی‌که برگه فرمول کنار دستش است، باید شروع به حل سوال کند، به عنوان مثال؛ اگر سوال شتاب را خواسته باشد، دانش‌آموز بررسی می‌کند که با توجه به اطلاعاتی که سوال داده است، از کدام فرمول باید استفاده کند و آیا نیاز به پیدا کردن مجهولی دارد تا به جواب اصلی برسد یا خیر!
  2. منتهی ممکن است در لحظه اول به ذهن داوطلب نرسد که نیاز است مجهولی غیر از خواسته سوال پیدا کند، پس در این موقعیت بهتر است که پاسخ و نحوه حل معلم خود را بخواند و پس از مطالعه که روش حل را متوجه شد، شروع کند و سوال را حل کند.
  3. برخی از دانش‌آموزان هستند که بعد از این‌که پاسخ و روش حل معلم را می‌خوانند، دیگر از ادامه حل سوال دست می‌کشند و یا مقدار کمی از سوال را حل می‌کنند و دیگر ادامه نمی‌دهند، درواقع یک مقدار را حل می‌کند و دیگر بیخیال ادامه پاسخ دادن می‌شوند. اجرای این کار برای داوطلب بسیار بی‌معنی بوده و باید حتماً سوال را کامل حل کند تا به گزینه درست و آخر برسد.

 

انجام محاسبات در حل سوال بسیار مهم بوده و تمامی عملیات‌های ضرب، تقسیم، جمع و تفریق و یا حل معادلات از جمله معادلات درجه دو باید حل شود و به نکات جزئی محاسبات نیز کامل توجه شود. علت اصلی هم این است که در زمان امتحان نهایی یا کنکور به تمامی نکات ریز محاسبات احتیاج پیدا خواهد کرد.

نکاتی که باید در حل سوال به آن توجه کرد.

توصیه اول؛ ابتدا مجهولات را در مسائل شناسایی و پیدا کنید

ممکن است دانش‌آموز حین حل سوال متوجه شود که فرمولی را که برای حل یک سوال انتخاب می‌کند، مجهولی را در دل خود دارد و باید با پیدا کردن آن پارامتر مجهول به جواب اصلی سوال برسد.

پس توصیه اول و مهم این است که هروقت مسئله یا سوال تستی را می‌خواهید حل کنید باید متوجه باشید که چه چیز را از شما می‌خواهد و ممکن است فرمولی وجود نداشته باشد که مستقیم پارامتر مورد پرسش سوال را به ما بدهد. پس حتماً در سوال مجهولی وجود دارد و حداقل باید یک مجهول محاسبه شود و درنهایت به مجهولی که سوال خواسته است برسند.

به‌عنوان مثال؛ ابتدا باید زمان پیدا شود و درنهایت شتاب را بدست آورد. انتخاب فرمول و راه میانبر در حل این سوالات به داوطلب کمک می‌کند تا به جواب آخر و خواسته سوال برسد.

حل سوالات تستی کنکور (1)

توصیه دوم؛ حل کامل محاسبات

تمامی محاسبات باید کامل و در هر سوال انجام شود. داوطلبینی هستند که از این محاسبات صرف نظر می‌کنند یا برای مطالعه تنها جواب آخر را بدون محاسبه درنظر می‌گیرند. خب حال اگر این محاسبات سرجلسه کنکور انجام نشود، داوطلب نمی‌تواند به پاسخ سوال برسد. دانش‌آموزان ما باید بدانند که به تک تک عملیات‌های محاسبات احتیاج دارند.

توصیه سوم؛ منع استفاده از ماشین حساب برای محاسبات

یک آفت دیگری در حل سوالات با دانش‌آموزان همراه است و آن هم استفاده از ماشین حساب برای انجام محاسبات در تمرین‌ها و تست زدن است. این کار باعث می‌شود که عملکرد داوطلب در جلسه کنکور خیلی ضعیف شود و در محاسبات خیلی کند عمل کنند و حتی گاهی نتوانند محاسبه را انجام دهند و دقیقاً به همین دلیل نباید از ماشین حساب در انجام محاسبات مسائل ریاضی، فیزیک و شیمی استفاده کرد.

داوطلبینی که در انجام محاسبات ضعیف هستند

  • این دسته از داوطلبین باید با سوالات محاسباتی به این روش برخورد کنند که مسائلی که نیاز به محاسبات دارند را قدم‌به‌قدم پیش روند و کم‌کم سوالات را حل کنند تا درنهایت به مرور زمان محاسباتشان قوی شود.
  • اما مواقعی است که دانش‌آموز در انجام محاسبات خیلی ضعف دارد و اصلاً بلد نیست که یک چند جمله‌ای را ساده کند، یک اتحاد را شکل دهد، معادله درجه دو را نمی‌تواند حل کند، نمی‌تواند یک مخرج مشترک خوب را شکل دهد یا مخرج‌های چند کسر را یکسان‌سازی کند. این دانش‌آموز باید برگردد به متوسطه اول و یا حتی کلاس‌های پنجم یا ششم و محاسبات پایه را از آن‌جا شروع کند و پیش رود. یا حتی می‌تواند از یک معلم کمک بگیرد تا او به دانش‌آموز روش حل و محاسبات را آموزش دهد و داوطلب نیز با تمرین و تکرار زیاد بتواند از پس محاسبات طولانی و قوی تست‌های کنکور بربیاید.
  • اگر ناتوانی داوطلب در انجام محاسبات حل نشود، هر چقدر این داوطلب جلو رود، نتیجه‌ای نخواهد گرفت.
  • بهتر است داوطلب در سوالات، روش محاسبات معلم خود را تا آخر انجام دهد و مجدداً آن‌ها را تکمیل کند. این موضوع باعث می‌شود که سطح علمی داوطلب در آن درس محاسباتی کم کم رشد کند و اگر این کار او 100 درصد به نتیجه برسد، وقت آن می‌شود که تست‌های بیشتری را حل کند.

 

پس به‌طور خلاصه؛ انجام محاسبات در تست‌های بسیار مهم است و برای هر مسئله این محاسبات باید تا آخر پیش رود، اگر داوطلبی در انجام محاسبات ضعف دارد، باید با کمک کتاب‌ها یا معلم خود ضعف‌های خود را برطرف سازد.

دانش‌آموزانی که سطح قوی‌تری در حل مسائل دارند.

دانش‌آموزانی که یک مقدار سطح قوی‌تر و بالایی دارند، مسائلی را که معلم در تدریس دروس را حل کرده است را کاملاً متوجه می‌شوند. این دانش‌آموزان وقتی می‌خواهند مسائل را خودشان مجدد حل کنند، اگر ببینید پس از خواندن صورت سوال، نمی‌توانند آن را حل کنند، تنها با یک دور مرور حل معلم احساس می‌کنند که مطالب را یادگرفته‌اند و می‌توانند تا آخرین قدم حل سوال پیش روند.

تفاوت یادگیری حل کردن سوال با فهمیدن چگونگی حل کردن سوال

داوطلبینی که به توصیه‌های معلم و یا مشاور خود بیشتر توجه می‌کنند، بعد از خواندن حل سوال خودشان یک‌بار جداگانه حل سوال را می‌نویسند. وقتی که داوطلبی حل سوال را یک‌بار دیگر بنویسد، متوجه می‌شود که دیگر آن مبحث را کامل یادگرفته‌ است و آن هم به این دلیل است که خودش حل سوال را دوباره و از حفظ نوشته است،

اما این موضوع اصلاً یادگیری حل سوال نیس، چرا که در نگاه اول؛ آن‌جایی که صورت سوال را فهمید، نتوانست سوال را خودش حل کند، زمانی‌که حل سوال را خواند، حل را یاد گرفته است، اما حل سوال را با صورت سوال تطبیق نداده است.

حل سوالات تستی کنکور (2)

برای یادگیری حل سوال چکار باید کرد؟

بعد از این‌که یادگرفت چگونه باید سوال را حل کند (طبق حل توسط معلمش)، باید مجدداً صورت سوال را بخواند و مجهول را در ذهنش مشخص کند و ببیند که سوال چه چیز را از او خواسته است.

در ادامه با نگرش و روش خودش شروع کند به حل کردن سوال، اگر در این قسمت با سبک حل خودش توانست تا آخر سوال پیش برود و تمام محاسبات را بنویسد، می‌تواند بگوید که سوال و نحوه حل تست را یادگرفته است. این روشی است که دانش‌آموزان ما، به‌خصوص دانش‌آموزان قوی باید انجام دهند تا بتوانند تست‌های مختلف را با روش‌های مختلف حل کنند.

جمع بندی

تنها ملاک حل تست‌ها، یادگیری مطالب نیست، داوطلبان کنکور باید بدانند باتوجه به شرایط خود نسبت به دروس باید چگونه تست‌های دروس محاسباتی از جمله؛ فیزیک، ریاضی و شیمی را حل کنند. در این مقاله برای هر یک از داوطلبین ضعیف و قوی مطالب و راهکارهایی را ارائه دادیم تا بتوانند با بیشترین بازده یادگیری سوالات امتحانات نهایی و تست‌های کنکور را حل کنند و نتیجه بسیار خوبی را از آن خود کنند.

پاسخ به سوالات متداول شما

تنها یادگیری مطالب ملاک حل تست‌های کنکور نیست و نیازمند رعایت مواردی است که باتوجه به سطح هر داوطلب در این مقاله به آن پرداختیم.

قطعاً، استفاده از ماشین حساب به عنوان یک آفت در حل محاسبات شناحته می‌شود و موجب می‌شود عملکرد داوطلب در حل محاسبات در جلسه کنکور تضعیف و کند شود.

در قدم اول بهتر است مثال‌هایی را که دبیر او در تدریس حل کرده را انجام داده و مطابق آن‌ها پیش رود.

این دانش‌آموز باید برگردد به متوسطه اول و یا حتی کلاس‌های پنجم یا ششم و محاسبات پایه را از آن‌جا شروع کند و پیش رود. یا حتی می‌تواند از یک معلم کمک بگیرد تا او به دانش‌آموز روش حل و محاسبات را آموزش دهد و داوطلب نیز با تمرین و تکرار زیاد بتواند از پس محاسبات طولانی و قوی تست‌های کنکور بربیاید.

صفحه اینستاگرام ما را دنبال کنید

لینک کوتاه شده این مقاله

https://dyavari.com/?p=9946

آیا این مطلب را دوست داشتید؟

با دوستان خود به اشتراک بگذارید.

واتساپ
تلگرام
ایمیل
توییتر

تیم تولید محتوا یاوران دانش

از سال ۷۶ هادی شما دانش آموزان هستیم و با ایجاد برنامه های آموزشی نوین در در مدارس برتر تهران، مسیر موفقیت دانش آموزان را هموار ساختیم. هم اکنون با ایجاد بستری مناسب سعی کردیم منبعی جامع از هر آن چه یک داوطلب کنکوری باید بداند را فراهم کنیم.

مطالب پیشنهادی ...
همــــــینجا بپــــــرس

در کمترین زمان پاسخگو هستیم؛)

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
یــاوران دانــش