آغاز ثبت نام براساس سوابق تحصیلی دانشگاه آزاد
ورود به دانشگاه و تحصیل در مقاطع کارشناسی از روشهای گوناگون امکانپذیر است و چندین سال است که دانشگاه آزاد بدون در نظر گرفتن کنکور و تنها براساس سوابق تحصیلی در مقطع کارشناسی پیوسته پذیرش میکند.
این یک فرصت ایدهآل برای تمام کسانی است که قصد ادامه تحصیل دارند و شرایط آنها برای شرکت در آزمون کنکور فراهم نیست و یا آنطور که انتظار داشتند، نتایج کنکور خوبی کسب نکردهاند.
به هر حال گزینه پیش رو فرصتی دست باز برای تحصیل تا مقطع کارشناسی و تنها با ارائه مدرک تحصیلی است. مراحل این ثبت نام در دو بخش ابتدا با خرید کارت اعتباری و سپس انتخاب رشته تحصیلی در سایت دانشگاه آزاد انجام میشود.
در این مطلب از گروه یاوران دانش از نحوه ثبت نام صرفا براساس سوابق تحصیلی دانشگاه آزاد در مقطع کارشناسی پیوسته و ناپیوسته صحبت خواهیم کرد.
مراحل ثبت نام بر اساس سوابق تحصیلی آزاد شامل:
- ثبت نام در سایت دانشگاه آزاد
- خرید کارت اعتباری هر رشته
- انتخاب (کارشناسی پیوشته) در سایت
- تعیین (تمام وقت) یا (پاره وقت)
- مرحله پرداخت
- انتخاب کد رشته های آزاد
- وارد کردن اطلاعات تحصیلی
- انتخاب واحد و رشته دانشگاهی بدون کنکور آزاد
گام اول؛ ثبتنام در سایت دانشگاه آزاد
ثبت نام صرفا بر اساس سوابق تحصیلی دانشگاه آزاد از طریق سایت azmoon.iau.ir میشود. هر ساله و پس از آغاز مراحل ثبت نام صرفا براساس سوابق تحصیلی کد رشتههای مربوط به این روش پذیرش توسط دانشگاه آزاد معرفی میشوند.
لذا یک سامانه ثبتنامی جدید در سایتهای مذکور مخصوص دانشگاه آزاد قرار میگیرد. این بخش در سایت دانشگاه آزاد با نام سامانه ثبتنام و انتخاب رشته دورههای بدون آزمون پذیرش صرفاً براساس سوابق تحصیلی مقطع کارشناسی پیوسته قرار دارد.
با کلیک روی این بخش در سایت دانشگاه آزاد وارد سامانه خواهیم شد.
لازم به ذکر است که تمامی داوطلبانی که در کنکور سراسری ثبتنام کردهاند، علاوه بر انتخاب رشته با آزمون دانشگاه آزاد در دفترچه صرفا براساس سوابق تحصیلی هم میتوانند انتخاب رشته انجام دهند و از حیث هیچ محدودیتی ندارند.
گام دوم؛ خرید کارت اعتباری هر رشته
پس از ورود به سامانه ثبتنام و انتخاب رشته دورههای بدون آزمون صرفاً براساس سوابق تحصیلی دانشگاه آزاد و در همین ابتدای ثبتنام باید کارت اعتباری هر رشته را جداگانه خریداری کنید.
در روش ثبتنام سوابق تحصیلی دانشگاه آزاد هر رشته تعریف جداگانهای دارد و برای آن یک فضای انتخاب کد رشته جداگانه تعریف شده است. از این رو باید کارت اعتباری دقیقاً همان رشته را خریداری کنید. در این میان اصلاً مهم نیست که در چه رشتهای درس خوانده و دیپلم گرفتهاید. دانشآموزان فارغالتحصیل ریاضی میتوانند کارت اعتباری رشتههای علوم انسانی را خریداری کرده و بالعکس.
به این ترتیب مثلاً اگر دانشآموز با دیپلم ریاضی و فیزیک قصد تحصیل در رشتههایی مانند مدیریت و حسابداری و… را داشته باشد، باید در همین سامانه کارت اعتباری رشته علوم انسانی را خریداری کند.
به این ترتیب مثلاً اگر دانشآموز با دیپلم ریاضی و فیزیک قصد تحصیل در رشتههایی مانند مدیریت و حسابداری و… را داشته باشد، باید در همین سامانه کارت اعتباری رشته علوم انسانی را خریداری کند.
گام سوم؛ انتخاب کارشناسی پیوسته
برای خرید کارت اعتباری در مراحل ثبت نام صرفا براساس سوابق تحصیلی دانشگاه آزاد، علاوه بر رشته مورد نظر لازم است تا فرد متقاضی گزینه کارشناسی پیوسته یا ناپیوسته را انتخاب نماید.
برای هر کدام از دورههای کارشناسی پیوسته کارت جداگانه صادر میشود. همچنین جهت خرید کارت به اطلاعات فردی و تحصیلی نیاز دارید. در نحوه خرید کارت اعتباری چند نکته را در نظر داشته باشید:
- درج مشخصات فردی برای خرید کارت اعتباری الزامی است.
- انتخاب گروه آزمایشی که مستقل از رشته تحصیلی دیپلم انجام میشود. در این گزینه نوع مدرک دیپلم شما مهم نیست و هر کسی با هر مدرک دیپلم میتواند انتخاب رشته از میان علوم انسانی، ریاضی، تجربی، زبان و یا هنر را انتخاب کند.
- همزمان نمیتوانید چند رشته را با یکدیگر انتخاب کنید. بنابراین وقتی کارت اعتباری هر رشته را خریداری کردید، صرفاً میتوانید کد رشتهها در همان گروه آموزشی را انتخاب کنید. یعنی با کارت اعتباری علوم انسانی فقط به کد رشتههای علوم انسانی و با کارت اعتباری ریاضی و فیزیک فقط به کد رشتههای ریاضی و فیزیک دسترسی دارید.
در این بخش برای ترتیب تعداد انتخاب رشتهها در گروههای مختلف هیچ محدودیتی وجود ندارد. پس هر کس قادر است تا با در اختیار داشتن هر نوع دیپلم در هر کدام از رشتههای علوم انسانی، ریاضی، تجربی و… وارد شده و انتخاب رشته کند.
گام چهارم: تعیین نظام آموزشی در مرحله خرید کارت (تمام وقت یا پاره وقت)
در داخل دفترچه انتخاب رشته دانشگاه آزاد صرفاً براساس سوابق تحصیلی یکسری از رشتهها با عنوان پاره وقت پذیرش میشوند. در مقابل ردیف این رشتهها از عبارت پاره وقت داخل دفترچه استفاده شده است. باقی رشتهها که در داخل دفترچه بدون عبارت پاره وقت هستند، تماماً به شکل تمام وقت پذیرش میشوند.
اطلاع از تفاوت رشتههای پاره وقت و تمام وقت در دفترچه انتخاب رشته صرفاً براساس سوابق تحصیلی دانشگاه آزاد مهم است. تفاوت این دو نوع پذیرش رشتهها برای تعداد ترمهایی است که میتوانند در سنوات تحصیلی داشته باشند. در رشتههای پاره وقت هر دانشجو به تعداد سنوات بیشتری دسترسی دارد.
این بدان معنی است که دانشجویان رشتههای کارشناسی پاره وقت فرصت چند ساله بیشتری از دانشجویان کارشناسی تمام وقت برای اتمام تحصیل خود دارند. تا جاییکه یک دانشجوی پذیرش شده در رشتههای پاره وقت مجاز است که دوره تحصیل کارشناسی خود را تا حداکثر در ۱۲ ترم تمام کند.
این مقدار برای دانشجویان دوره تمام وقت کارشناسی تا حداکثر ۱۰ ترم محدود شده است. کارت اعتباری انتخاب رشتههای تمام وقت و پاره وقت در هر گروه تحصیلی متفاوت است و باید جداگانه خریداری شوند.
گام پنجم: مرحله پرداخت
در این مرحله باید هزینه خرید کارت اعتباری هر رشته را پرداخت کنید. هزینه پرداخت برای تمامی رشتهها یکسان است و در سال ۱۴۰۳ مبلغ ۳۰۰ هزار تومان به ازای هر کارت اعتباری دریافت میشود. پس از پرداخت برای فرد ثبتنام شده یک شماره کارت اعتباری صادر خواهد شد.
افراد متقاضی با در اختیار داشتن شماره کارت اعتباری به همراه کد ملی در مرحله بعدی، فرایند ثبت نام صرفا براساس سوابق تحصیلی دانشگاه آزاد را کامل خواهند کرد.
گام ششم: مرحله انتخاب کد رشته
پس از خرید کارت اعتباری لازم است تا در مرحله بعدی و در باکسهای تعریف شده، کد ملی و شماره کارت اعتباری را وارد کنید تا برای طی شدن ادامه انتخاب رشته ثبت نام صرفا براساس سوابق تحصیلی دانشگاه آزاد وارد شوید.
در ادامه مجدداً لازم است تا اطلاعات هویتی از قبیل نام، نام خانوادگی، نام پدر، مشخصات شناسنامه، کد ملی، جنسیت، وضعیت نظام وظیفه را وارد کنید. دقت کنید که احراز هویت اول تنها برای طی شدن مرحله خرید کارت اعتباری است.
اما در این مرحله احراز هویت برای آغاز انتخاب رشته انجام میشود. از طرفی آقایانی که تازه در همین سال گذشته دوره دیپلم خود را سپری کردهاند و حالا میخواهند از طریق ثبت نام صرفا براساس سوابق تحصیلی دانشگاه آزاد وارد رشتههای کارشناسی شوند، باید در بخش نظام وظیفه گزینه معافیت موقت را انتخاب کنند.
گزینه سهمیه در این بخش تعریف شده است. اما در کل همگی افرادی که هیچ سهمیهای ندارند، باید عبارت سهمیه مناطق را انتخاب کنند.
گام هفتم: وارد کردن اطلاعات تحصیلی
پس از وارد کردن اطلاعات هویتی پنجره اطلاعات تحصیلی در ثبت نام صرفا براساس سوابق تحصیلی دانشگاه آزاد باز میشود. در این بخش باید با جزئیات و کاملاً درست آخرین اطلاعات مدرک تحصیلی خود از قبیل عنوان دیپلم، معدل دیپلم، سال اخذ دیپلم، معدل کتبی و معدل کل دیپلم، نظام آموزشی، مدرک پیش دانشگاهی به همراه تمامی مدارک تحصیل دبیرستان را وارد کنید.
گام هشتم: انتخاب واحد و رشته دانشگاهی
پس از وارد کردن اطلاعات فردی و تحصیلی هر فرد به عنوان یک متقاضی پذیرش وارد ثبتنام انتخاب واحد دانشگاهی میشود. ساختار انتخاب واحدها در دانشگاه آزاد متفاوت از دفترچه کنکور دانشگاههای سراسری است. در این روش چیزی به نام کد رشتهمحل وجود ندارد. فقط کافی است واحد دانشگاهی و رشته مورد نظر در آن واحد را انتخاب کنید تا مرحله انتخاب رشته ادامه پیدا کند.
در این بخش ابتدا لازم است تا استان مورد نظر انتخاب شود. سپس میتوانید در استان انتخاب شده واحد دانشگاهی هدف را پیدا کنید. سپس میتوانید در واحد دانشگاهی مد نظر از میان رشتههای ارائه شده گزینههای مورد نظر را انتخاب کنید. دقت کنید که ترتیب اولویتها براساس ترتیب انتخابها است.
به این شکل که اولین رشته از اولین واحد دانشگاهی در استان هدف که انتخاب شده است، در اولین اولویت شما قرار میگیرد. برای اولویتهای بعدی دست بازی دارید که رشتهای را در واحدی دیگر از استانی دیگر انتخاب کنید. در ثبت نام صرفا براساس سوابق تحصیلی دانشگاه آزاد تنها مجاز به انتخاب ۲۰ رشته دانشگاهی منحصر به فرد هستید. پس از تأیید نهایی یک کد پیگیری برای شما صادر خواهد شد.
نکته هایی برای خرید کارت ثبت نام دانشگاه آزاد
روش انتخاب رشته در دانشگاه آزاد با آنچه در دفترچه کنکور سراسری سراغ دارید، متفاوت است. در اینباره و برای آغاز ثبتنام لازم است تا کارت اعتباری هر رشته جداگانه خریداری شود. از طرفی هر داوطلب صرفاً میتواند رشتههای دانشگاهی مربوط به همان رشته تحصیلی از علوم انسانی، تجربی و یا ریاضی را انتخاب کند.
چالش ماجرا زمانی است که کارت اعتباری خریداری شده با کد رشتههای مورد علاقه شما در واحدهای دانشگاه آزاد همخوانی نداشته باشد. به عنوان مثال افرادی که کارت اعتباری رشته تحصیلی ریاضی و فیزیک را تهیه میکنند، مجاز به انتخاب کد رشتههای علوم انسانی مثلا مدیریت نیستند.
توصیه میکنیم که قبل از هر اقدامی فهرست کد رشتههای مورد علاقه خود در واحدهای دانشگاهی آزاد را اولویتبندی کنید و مطمئن شوید که همگی کد رشتهها مربوط به یک گروه آموزشی هستند و حالا میتوانید کارت اعتباری همان رشتهها را تهیه کنید.
به عنوان مثال اگر به تحصیل در رشتهها مانند روانشناسی، مدیریت، مشاوره و… علاقه دارید، تمامی آنها از زیرگروه علوم انسانی هستند. اما رشتهها مانند زیستشناسی سلولی، شیمی محض، شیمی کاربردی و… در زیر مجموعه تجربی قرار میگیرند و در نهایت تمامی رشتههای مهندسی زیر مجموعه ریاضی هستند.
نکته اول: شرایط انتخاب کد رشتهها در دانشگاه آزاد
کد رشتهها از گروههای مختلف مانند علوم انسانی، تجربی، ریاضی، زبان و یا هنر را نمیتوان کنار یکدیگر انتخاب کرد. برای انتخاب هر کد رشته باید کارت اعتباری مربوط به آن خریداری شود. پس نمیتوانید در اولین انتخاب، رشته علوم انسانی و در انتخابی دیگر رشته علوم تجربی و یا ریاضی را قرار دهید. در نهایت فقط میتوانید کد رشتههای هر زیرگروه را کنار یکدیگر انتخاب کنید.
نکته دوم: کارت اعتباری جداگانه نظام آموزشی پاره وقت یا تمام وقت
مسیر انتخاب رشته پاره وقت و تمام وقت نیز از یکدیگر جدا است. در تمام رشتههای پذیرش انسانی، تجربی و یا ریاضی و فیزیک چندین کد رشته تمام وقت و پاره وقت تعریف شده است. اما نمیتوانید این کد رشتهها را در کنار یکدیگر انتخاب کنید، بلکه لازم است تا برای هر کدام جداگانه کارت اعتباری خریداری کنید.
به عنوان مثال اگر هدف شما تحصیل در رشته مدیریت تمام وقت دانشگاه آزاد از طریق صرفاً براساس سوابق تحصیلی است، لازم است تا کارت اعتباری علوم انسانی از نوع پذیرش رشتههای تمام وقت را خریداری کنید.
نکته سوم: هیچ محدودیتی در خرید کارتهای اعتباری ندارید
در خرید تعداد کارتهای اعتباری پاره وقت و یا تمام وقت محدودیتی ندارید. این بدان معنی است که میتوانید با خرید کارت اعتباری پاره وقت علوم انسانی مسیر جداگانه انتخاب رشته برای کد رشتههای پاره وقت داشته باشید.
حتی میتوانید کارت اعتباری دیگری از نوع تمام وقت و یا پاره وقت علوم تجربی تهیه کنید و در این صورت به موازات انتخابهای علوم انسانی در مسیری دیگر برای رشتههای علوم تجربی اقدام کنید. این در حالی است که برای هر مسیر کارت اعتباری مخصوص آن اعم از رشته و یا پاره وقت و تمام وقت را تهیه کرده باشید.
به این ترتیب هر کسی در ثبت نام صرفا براساس سوابق تحصیلی دانشگاه آزاد قادر است تا ۱۰ مسیر متفاوت انتخاب رشته داشته باشد. زیرا برای ۵ گروه آموزشی و در هر گروه به رشتههای پاره وقت و تمام وقت دسترسی دارد. به شرط آنکه برای هر کدام کارت اعتباری جداگانه خریداری شود.
مدارک مورد نیاز برای ثبت نام صرفا براساس سوابق تحصیلی دانشگاه آزاد
برای ثبتنام در پذیرش کارشناسی صرفاً براساس سوابق تحصیلی نیازی به شرکت در آزمون کنکور ندارید. هر کسی تنها با در اختیار داشتن مدرک دیپلم میتواند در این رشتهها تحصیل کند. اما مدارک و اطلاعات مورد نیاز به قرار زیر هستند:
- تمام اطلاعات تحصیلی از جمله معدل دیپلم، معدل کتبی، معدل کل
- یک قطعه عکس اسکن شده
- اطلاعات شخصی مانند تمام اطلاعات شناسنامه
- کد دانشآموزی، منطقه و ناحیه اخذ دیپلم
- کارت بانکی با قابلیت رمز دوم که برای خرید اینترنتی از سامانه به آن نیاز پیدا میکنید.
با در اختیار داشتن این مدارک میتوانید برای ثبت نام صرفا براساس سوابق تحصیلی دانشگاه آزاد در تمامی رشته ها از نوع تمام وقت و یا پاره وقت اقدام کنید.