مشاوره کنکور تجربی [مشاور تحصیلی 1404 تجربی]
رشته تجربی سختترین رشته تحصیلی در کنکور است. در این سالهای اخیر تقاضا برای شرکت در آزمون تجربی افزایش پیدا کرده و تعداد شرکت کنندگان آن از باقی رشتهها به مراتب بیشتر است که دامنه رقابت را سختتر میکند.
از طرفی تعداد دانشآموزان درسخوان و ممتاز در این رشته زیاد است. در این سالهای اخیر قویترین دانشآموزان برای تحصیل و کنکور تجربی آماده میشوند و تمام این نکات کنار هم زمینهساز شکلگیری یک آزمون دشوار است و مشاوره تحصیلی تجربی را تخصصیتر از دیگر رشتهها میکند.
در آزمون تجربی کنکور دانشآموزان قوی زیادی وجود دارند. حتی دانشآموزان قوی در دروس تحلیلی مانند ریاضی و فیزیک نیز در آزمون تجربی حضور برجستهای دارند. دانشآموزانی که قدرت حل مسأله بالایی دارند و اگر در آزمون ریاضی شرکت میکردند، قطعاً از بهترینها بودند.
خلاصه شرکت کننده رشته تجربی چه قوی و یا ضعیف، در دایره رقابتی تنگ و رقبایی سرسخت وارد شده است و همین نکته کافی است تا به مشاوره تجربی تخصصی نیاز داشته باشند.
آیا شرایط پذیرش تجربی مانند دیگر رشته ها است؟
تعداد پذیرش در دانشگاههای کل کشور خصوصاً دانشگاه دولتی در شرایط خوبی قرار دارد. تعداد پذیرش دانشگاه در هر دو رشته علوم انسانی و علوم ریاضی و فیزیک در سطح دانشگاههای دولتی خوب است. تا جاییکه امکان تحصیل در رشتههای خوب ریاضی و فیزیک مثل مهندسی برق و یا کامپیوتر در شهرهای مختلف آنهم بدون نیاز به کنکور و صرفاً براساس سوابق تحصیلی وجود دارد. اما ماجرا در تجربی کاملاً چالش برانگیزتر است.
برای هیچکدام از رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی و یا دامپزشکی و حتی تمامی رشتههای پیراپزشکی امکان پذیرش از طریق صرفاً براساس سوابق تحصیلی وجود ندارد. دامنه رقابت آنقدر سنگین است که جایی برای این شکل پذیرش تعریف نشده است. نکته کلیدی که باید در همین ابتدا مشاوره تحصیلی تجربی مورد توجه قرار بگیرد و تمامی داوطلبین کنکور رشته تجربی را از این مسیر دشوار آگاه سازیم.
مقایسه کارنامه پذیرش رشته تجربی با دیگر رشتهها
باید بپذیریم که قبول شدن در رشته علوم تجربی سختتر از دیگر رشتهها است. کافی است یک نگاه در آمار و نتایج کارنامه قبولی کنکوریها در رشتههای علوم ریاضی و فیزیک، انسانی و تجربی بیاندازید تا بهتر این موضوع را درک کنید.
به عنوان مثال دانشآموزان رشته ریاضی و فیزیک و حتی علوم انسانی با میانگین ۳۵ درصد در دروس مختلف توانستهاند رتبههای خوبی کسب کرده و در رشتههای خوب و ارزشمند دانشگاهی آنهم دولتی و روزانه پذیرش شوند. اما همین مقدار برای علوم تجربی میانگین نمره ۵۰ درصد در تمامی دروس است.
اشاره به این نکات و آمارها برای آن نیست که از قبولی در رشته تجربی ناامید شوید؛ بلکه برای آن است که نسبت به این رشته و رقابت حاکم بر آن شناخت داشته باشید.
ما در مشاوره تحصیلی تجربی همواره دانشآموزان را نسبت به شرایط حاکم بر رشته تجربی آگاه میکنیم. آنها باید بدانند که در چه رقابت سخت و نفسگیری وارد شدهاند. شناخت کافی از ابعاد آزمون اولین مرحله مشاوره تجربی است.
5 نکته برای موفقیت در رشته تجربی
وقتی قرار است برای آزمونی با تعداد شرکتکنندگان بیشتر و تراکم دانشآموزان قوی برجستهتر حاضر باشید، دیگر نمیتوانید ماجرا را از نگاهی ساده و سرسری دنبال کنید.
در مشاوره تحصیلی تجربی از تمامی داوطلبین میخواهیم که مدل درسی خود را با دیگر کنکوریها از رشتههای ریاضی و فیزیک و یا انسانی مقایسه نکنند. دانشآموز تجربی باید خودش را برای رقابت فشردهتری آماده کند و لازم است تا چند نکته را رعایت کند:
- مدل درسی دانشآموز تجربی با تمام داوطلبین در دیگر رشتهها متفاوت است.
- مدت زمان درس خواندن دانشآموزان تجربی به نسبت دیگر رشتهها بیشتر است.
- دانش آموز تجربی باید مهارت کافی برای متمرکز شدن و افزایش دقت را کسب نماید.
- شرایط مسابقه کاملاً حرفهای کنکور تجربی را درک کند و لازم است تا به مانند یک مسابقه دهنده حرفهای به اندازهی کافی تمرین داشته باشد.
- با اصول کنکورهای اخیر تجربی آشنا شود.
کنکور برای دانشآموزان در دیگر رشتهها نیز دشوار است اما ماجرا برای دانشآموزان تجربی پیچیدهتر است و لازم است تا نگاه خاصتری در این ۵ مهارت و نکته داشته باشند. تمام تلاش ما در مشاوره تجربی برای درک همین ۵ نکته است.
1- مدل درسی دانشآموز تجربی
اولین نکته که در مشاوره تجربی بر آن تأکید اکید داریم، انتخاب مدل درسی مناسب رشته تجربی است. یک دانشآموز تجربی هرگز نمیتواند و یا نباید به مانند دانشآموزان ریاضی و یا انسانی درسهای خود را مطالعه کند؛ اما منظور این مدل درسی در رشته تجربی چیست؟
اگر دانشآموز تجربی هستید، یک نگاه به درسهای خود بیاندازید. آیا با مدلهای مختلف درسی روبرو نیستید؟ قطعاً میدانید که بخشی از دروس شما حفظ کردنی است.
در این میان با بخشهای گسترده از دروس و یا فصلهای مفهومی روبهرو هستید. ریاضی و فیزیک و شیمی در فهرست دروس مسئلهای همراه شما است و حتی در بخشی از فصلهای زیستشناسی باید مسئله حل کنید. به همین ترتیب اگر دانشآموز تجربی هستید، قرار است تا انواع سبک درسهای حفظی، مفهومی و مسألهای را مطالعه کنید. اما آیا همه این درسها به یک شکل مطالعه میشوند؟
چرا مدل درسی تجربی ها متفاوت است
از زمانی که کنکور رویکرد تخصصی پیدا کرده و تمرکز آن بر دروس تخصصی بیشتر است، مدل درسی دانشآموزان در رشتههای ریاضی و یا انسانی متعادل شده است. به عنوان مثال دانشآموزان ریاضی تمام مدت به دروس مسئلهای مانند ریاضی و فیزیک متمرکز هستند و مدل درس خواندن آنها حل مسئله است. در مقابل بیشتر تمرکز دانشآموزان انسانی بر دروس حفظ کردنی است.
اما تجربیها همچنان با هر سه مدل درسی سروکار دارند که ماجرا را برای آنها سخت و چالش برانگیز میکند. برای همین است که در مشاوره تجربی تأکید داریم که مدل درسی این دانشآموزان به کلی متفاوت از دیگر رشتهها است.
2- مدت زمان مطالعه در تجربی
یک نگاه در آمار شرکتکنندگان کنکور امسال و سالهای قبل بیاندازید. تفاوت فاحش تعداد شرکتکنندگان تجربی با دیگر رشتهها کاملاً برجسته است. این یعنی رقابت در این رشته خیلی فشرده و سخت است.
پس نمیتوان با مطالعه سرسری و دست پایین در این رقابت با ابعاد چند صد هزار نفری وارد شوید. دومین نکته کلیدی در مشاوره تجربی تلاش بیشتر برای درس خواندن بیشتر است. اما تلاشی که هدفمند و با برنامه باشد.
در مشاوره تجربی از دانشآموزان میخواهیم که ساعت مطالعه خود را زیاد کنند. اما قرار نیست تا تمام شب و روز سر در کتاب باشند، بلکه از آنها انتظار داریم که از ماکزیمم فرصت مطالعه مفید خود نهایت استفاده را ببرند.
به این ترتیب دانشآموز تجربی باید برای ساعات مطالعه خود برنامهریزی کند و در این بازه تعریف شده نهایت مطالعه مفید را داشته باشد. این بدان معنی است که در بازه تعریف شده برای درس خواندن سراغ کارهای دیگر نروند و یا هر برنامه دیگر را تا حد ممکن محدود کنند.
تحلیل زمانبندی برای مطالعه دروس تجربی
در مشاوره تجربی از داوطلبین میخواهیم که زمان مطالعه خود را در بازه برنامهریزی شده افزایش دهند. دقت کنید که لزوماً به دنبال مطالعه شبانهروزی نیستیم، بلکه میخواهیم در بازه تعریف شده حداکثر بهرهوری را داشته باشیم.
شما میتوانید یک بازه ۸ ساعته و یا ۱۲ ساعت از ۶ صبح تا ۶ بعدازظهر را برای خود تعریف کنید. نکته کلیدی حداکثر بهرهمندی از زمان برای مطالعه در این بازه برنامهریزی شده است.
برگ برنده دانشآموز تجربی تلاش برای زمان مطالعه مفید بیشتر طبق برنامهریزی شخصی خودش است. توصیه میکنیم که دانشآموز تجربی از صبح تا پایان شب خود را برنامهریزی کند و در هر روز طبق همین برنامه کارهای خود را مدیریت نماید.
این برنامه شامل جزئیات مانند ساعت از خواب برخواستن، ساعات درس خواندن، غذا خوردن و استراحت نیم روزی و حتی برنامه ریزی ورزشی و تفریحی است. به این ترتیب مجاز به انجام هر کاری و یا هر برنامهای در این بازه نیست و تمام تلاش خود را میکنید تا در بازه برنامهریزی شده صبح تا شب کارهای تعریف شده را انجام دهید و حداکثر بهرهوری از ساعات مفید مطالعه داشته باشید.
3- تلاش برای افزایش تمرکز و دقت
از دانشآموز تجربی انتظار داریم که بر مهارتهای خود برای افزایش تمرکز و دقت کار کند. این توصیه سنگبنای مشاوره تجربی است. چرا که بدون تمرکز و بدون کسب مهارت با نگاه دقیق و موشکاف در آزمون تجربی موفق نیستند. درس خواندن زیاد بدون دقت و تمرکز هیچ دستاورد چشمگیری به همراه ندارد.
به یاد داشته باشید که زمان بر علیه شما نیست. اما میتواند پاشنه آشیل شما باشد، اگر مهارت استفاده مفید از زمان را نداشته باشید. در مشاوره تجربی کنکور بارها و بارها تأکید میکنیم که تمرکز شرط اول در روش مطالعه مفید برای بهرهمندی کامل از زمان است. اما همه میدانیم که عوامل زیادی در اطراف ما جریان دارند که هر کدام میتوانند به راحتی تمرکز دانشآموز را مختل کنند.
دانشآموز کنکور تجربی باید یاد بگیرد که چطور تمامی ابعاد ذهنی خود را متمرکز کرده و هر نوع عامل پیرامونی برهم زننده این تمرکز را دور بریزد.
4- درک شرایط مسابقهای کنکور تجربی
در تمام مشاوره تجربی کنکور از داوطلبین انتظار داریم که شرایط مسابقهای و رقابت فشرده کنکور تجربی را جدی بگیرند. در این رقابت ممکن است دانشآموز قوی و سختکوشی باشید. اما در جامعه بزرگ شرکتکنندگان تجربی یک تست مرز قبولی در رشتهای عالی و یا متوسط و ضعیف است. دانشآموز کنکوری تجربی باید بداند که رقابت برای او فشردهتر است.
یک تست میتواند رتبه او را 1000 عدد جابهجا کند. اما در کنکور ریاضی و یا انسانی اینطور نیست و یک تست نهایتاً ۱۰۰ و یا ۲۰۰ رتبه را کم و زیاد میکند. به هر حال کنکور برای همه شرکت کنندگان شرایط مسابقهای است و برای داوطلبین تجربی در شرایطی ویژهتر و رقابتی نفسگیرتر جریان دارد.
در شرایط مسابقه ای حرفهای باشید
در هر شغلی و یا هر مهارتی و حتی هر ورزش و کاری، افراد حرفهای حضور دارند. افرادی که چه از نظر تمرین و چه از نظر اجرای مهارتها و چه از نظر ابعاد ذهنی و آمادگی، بالاتر از آماتورها قرار میگیرند. اگر کنکور هم یک جریان باشد، قطعاً در این مسیر برخی حرفهای و برخی آماتور هستند. حالا این شما هستید که تصمیم میگیرید تا حرفهای باشید یا با نگاه آماتور وارد کنکور شوید؟
در مشاوره تجربی تأکید اکید داریم که نگاه شما حرفهای باشد. به عنوان مثال کافی است برنامه ورزشی و یا تمرین قهرمانان را بررسی کنید. آنها سالها و سالها برای تمام روزهای خود از ساعات تمرین، نوع تمرین، نوع غذا، تفریحات و خیلی چیزهای دیگر برنامهریزی میکنند و در عین حال همواره بر حرفه و یا مهارت ورزشی خود متمرکز هستند.
داوطلب کنکور تجربی هم باید این یک سال تا کنکور را حرفهای باشد. از برنامهریزی تا تغذیه، سبک مطالعه، تفریح و استراحت همگی باید در چارچوب حرفهای قرار بگیرند و تمام و کمال در اختیار تمرکز ذهنی داوطلب برای کنکور باشند.
5- آشنایی با طراحی سوال کنکورهای تجربی سالهای قبل
رقابت فشردهی کنکور حتی طراحان سؤال این امتحان را حرفهای کرده است. دیگر کنکور تجربی به مانند سالهای خیلی دور برگزار نمیشود و ماجرا رنگوبوی کاملاً حرفهای دارد. اگر در سالهای قبل تنها با مطالعه بخشهای مهم و بولد کتابهای درسی میتوانستید درصدهای قابل قبول در کنکور تجربی کسب کنید، اما حالا ماجرا به کلی فرق کرده و تمامی نوشتههای کتاب حتی حاشیهها، نوشته داخل تصاویر و عکسها و… به یک اندازه مهم هستند.
در مشاوره تجربی کنکور از داوطلبین میخواهیم که با دقت و ظرافت سبک طراحی سوال کنکورهای سال قبل را بررسی کنند و با حالوهوای این چند سال اخیر طراحی سوال آشنا شوند.
دانشآموز تجربی باید بداند که دیگر کمتر سوالی از بخشهای مهم کتابهای درسی طراحی میشود. بلکه برعکس، بسیاری از سوالات مهم کنکوری از بخشهای به ظاهر غیر مهم کتابهای درسی طراحی میشوند. مهم است که دانشآموزان مطالب داخل کتابهای درسی را به بخشهای مهم و غیرمهم تفکیک نکنند. بلکه باید بدانند که همهجا و همه مطالب حتی حاشیهها و یا تصاویر به یک اندازه مهم هستند.
همه درس ها مهم هستند
رشتههای تحصیلی و حتی دروس در هر رشته شبیه به یکدیگر نیستند که مدل آزمون یکسانی داشته باشند. به سادگی نمیتوان برخی از درسها را برجستهتر و برخی دیگر از دروس را کمارزشتر کرد. چرا که مدل آزمون در هر درس متفاوت است.
بنابراین داوطلب کنکور تجربی نمیتواند بازه زمانی تخصیص داده شده برای مطالعه یک درس را با درس دیگر جایگزین کند. موضوع خیلی ساده است. ما در مشاوره تجربی به دانشآموزان تأکید میکنیم که طبق برنامه مطالعه کنند.
به این ترتیب مثلاً نمیتوانید به صرف کمارزش بودن زمینشناسی در ساعات مطالعه این درس برای جبران زیستشناسی اقدام کنید و یا نمیتوانید در زمان مطالعه شیمی برای تقویت ریاضی خود وقت بگذارید. مهم است که کم یا زیاد برای هر درس در برنامه مطالعاتی هفتگی خود وقت بگذارید و طبق برنامه در همان زمان تعیین شده درس مورد نظر را مطالعه کنید.
به یاد داشته باشید که زمان تخصیص داده شده برای هر درس فرصت جبران عقبافتادگی در دیگر درسها نیست.
توصیه نهایی برای داوطلبین کنکور تجربی
در کنکور تجربی با رقابتی سخت و نفسگیر روبرو هستید که حتی یک تست میتواند رتبه شما را تا 1000 نفر جابهجا کند. در این مسیر برای مطالعه کنکور تجربی باید رویکرد حرفهای داشته باشید و با دقت برنامهریزی دقیق درسی را تهیه کنید. مهم است که طبق برنامه پیش بروید و کاملاً حرفهای هر روز شما از صبح تا شب تعریف شده باشد.
اما در مشاوره تجربی داوطلبین کنکور توصیه نهایی توجه جدی بر روی درس زیستشناسی است. هر طور که نگاه کنید، زیستشناسی مهمترین درس در این کنکور است. پس در تهیه مدل درسی، مدت زمان مطالعه و کیفیت مطالعه، تلاش برای متمرکز شدن و در نهایت بررسی کنکور سالهای قبل در درس زیستشناسی موشکاف باشید و برای این درس به اندازه کافی انرژی و وقت کنار بگذارید. زیرا بخش بزرگی از موفقیت شما در کنکور تجربی در گرو نگاه حرفهای شما به این درس نهفته است.
پاسخ به سوالات متداول شما
چه نکاتی را باید در انتخاب مدل درسی برای رشته تجربی مد نظر داشته باشیم؟
باید بدانید که رشته تجربی ترکیبی از دروس حفظی، مفهومی و مسئلهای است و نیازمند شیوههای مطالعه متفاوتی است.
آیا استفاده از منابع و کتابهای کمکدرسی خاص برای کنکور تجربی ضروری است؟
بله، انتخاب منابع معتبر و کتابهای کمکدرسی که به درک عمیقتری از مفاهیم کمک میکنند، میتواند تأثیر زیادی بر نتایج کنکور داشته باشد.
چگونه میتوان به منابع و مشاورههای معتبر برای کنکور تجربی دسترسی پیدا کرد؟
شما میتوانید از خدمات مشاورهای حضوری و آنلاین یاوران دانش استفاده کنید تا مسیر ورود به دانشگاه و رشته مورد علاقهتان را با اطمینان هموار سازید.
منظورتان از شرایط کنکورهای اخیر چیست؟
در کنکورهای اخیر به خصوص در رشته تجربی سوالات مفهومیتر و پیچیدهتر از ادوار گذشته طراحی شده است و به گونهای طراحان تستهای کنکور را طراحی میکنند که داوطلب نمیتواند بدون تسلط کامل بر مباحث درسی به پاسخ صحیح سوالات دست پیدا کند.
آیا برای موفقیت در کنکور تجربی لازم است فقط به یک درس خاص تمرکز کرد؟
خیر، برای موفقیت در کنکور تجربی، لازم است بر تمامی دروس بهویژه زیستشناسی تمرکز کنید، زیرا هر درس به طور مستقیم بر نتیجه نهایی شما تأثیر میگذارد و طراحی کنکور به نحوی است که در جلسه کنکور نمیتوان وقت درسی را به درس دیگر اختصاص داد و از طرفی شما به نمره نهایی عالی تمام دروس نیز نیاز دارید، پس هیچ درسی را نمیتوان حذف کرد و باید همه دروس را با نهایت تمرکز مطالعه کرد.